Αίγυπτος είναι η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, αποτελεί σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ και, δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων της, έχει ζωτική ανάγκη την αμερικανική βοήθεια. Παρ’ όλα αυτά, το Κάιρο ηγείται των προσπαθειών συγκρότησης μετώπου χωρών για την ανατροπή των σχεδίων Τραμπ στη Γάζα.
Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Μπαντρ Αμπντελάτι ανακοίνωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σε συντονισμό με Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και Εμιράτα για την υπεράσπιση των Παλαιστινίων και ότι ο ίδιος επικοινώνησε με τους ομολόγους του από 11 χώρες. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η ανάληψη της ανοικοδόμησης της Γάζας από τις ίδιες τις αραβικές χώρες. Ο πρόεδρος Σίσι έχει προειδοποιήσει τον Τραμπ ότι το σχέδιό του θα θέσει σε κίνδυνο τη συνθήκη ειρήνης με την Αίγυπτο, ενώ πρόσφατα προανήγγειλε ότι ο κόσμος θα κατέβει στους δρόμους για να υπερασπιστεί την παλαιστινιακή υπόθεση.
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πρότεινε, σε τηλεοπτική συνέντευξη, να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος στη Σαουδική Αραβία. Λίγα λεπτά αργότερα, το Ριάντ εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι το βασίλειο δεν πρόκειται να αποκαταστήσει σχέσεις με το Ισραήλ αν δεν δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967.
Ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρει ότι το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας καταστρώνει οδικό χάρτη για τη διευκόλυνση της «εθελουσίας εξόδου» Παλαιστινίων, σύμφωνα με τις ιδέες Τραμπ. Οπως γράφει το δημοσίευμα, έχουν ήδη επιλεγεί για τη μεταφορά των Παλαιστινίων που θα θελήσουν να φύγουν το λιμάνι του Ασντότ και το αεροδρόμιο του Ραμόν, ενώ απομένει να καθοριστούν τα μεθοριακά περάσματα που θα επιτρέψουν την ασφαλή έξοδο. Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Εθνη και οι κυριότεροι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία) καταδίκασαν την απόφαση του Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο λόγω των ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε για τον Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Αμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ. Το ίδιο το δικαστήριο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία του.
Πηγή: kathimerini.gr