Μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία θα τρέξει ένα μεγάλο πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση μισθού
Το 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε στο μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας στον κόσμο. Τώρα είναι η σειρά της Γερμανίας. Από τις 21 Σεπτεμβρίου 2023, οι εταιρείες στην ομοσπονδιακή δημοκρατία μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν μέρος στο εξάμηνο πιλοτικό πρόγραμμα.
Η Γερμανία πρόκειται να ξεκινήσει το μεγαλύτερο πιλοτικό της πρόγραμμα τετραήμερης εβδομάδας ερργασίας, που διοργανώνεται από την εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων, Intraprenör και την 4 Day Week Global.
Πώς θα εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα
Από τις 21 Σεπτεμβρίου 2023 εταιρείες στη Γερμανία μπορούν να εγγραφούν για να λάβουν μέρος στη δοκιμή, η οποία θα διαρκέσει από τον Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2024. Η δοκιμή θα είναι παρόμοια με αυτή που έλαβε χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022, όπου 61 εταιρείες μείωσαν τις ώρες εργασίας τους σε τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, αλλά διατήρησε τα επίπεδα παραγωγικότητας και πλήρωνε στους εργαζόμενους τον ίδιο μισθό όπως κατά τη διάρκεια μιας πενθήμερης εβδομάδας.
Οι εταιρείες που θα εγγραφούν για να λάβουν μέρος στη γερμανική δοκιμή θα πραγματοποιήσουν μια φάση προγραμματισμού και ενσωμάτωσης δύο μήνες πριν από την έναρξη της δοκιμής, κατά την οποία θα τους δοθεί καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης των εργασιών και των μεθόδων επικοινωνίας για τη διευκόλυνση της μικρότερης εργάσιμης εβδομάδας .
Στη δεύτερη φάση, οι εταιρείες θα υιοθετήσουν την τετραήμερη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου, οι εργαζόμενοι στις εταιρείες θα απαντούν τακτικά σε ερωτηματολόγια σχετικά με το πώς οι μειωμένες ώρες επηρεάζουν την παραγωγικότητα και την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Τα αποτελέσματα αυτών των ερωτηματολογίων θα αναλυθούν από μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Münster.
Τι έδειξε το πείραμα της τετραήμερης εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο
Από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2022, 2.900 εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχαν στη μεγαλύτερη τετραήμερη εβδομαδιαία δοκιμή στον κόσμο μέχρι σήμερα. Όπως είναι το σχέδιο με την επερχόμενη γερμανική δοκιμή, το μειωμένο χρονοδιάγραμμα υιοθετήθηκε από εταιρείες διαφορετικών τομέων και διαφορετικών μεγεθών.
Η δοκιμή χαρακτηρίστηκε «ηχηρή επιτυχία», με 56 από τις 61 συμμετέχουσες εταιρείες να αποφασίζουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το μοντέλο των τεσσάρων ημερών της εβδομάδας μετά το πέρας της πιλοτικής περιόδου, 18 από αυτές τις εταιρείες δήλωσαν ότι η νέα πολιτική ήταν μια μόνιμη αλλαγή.
Η πιλοτική εφαρμογή διαπίστωσε ότι το 39% των εργαζομένων ήταν λιγότερο αγχωμένοι και το 71% είχε μειωμένα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης, αποτέλεσμα που θα μπορούσε να είναι πολύ ωφέλιμο για τις γερμανικές εταιρείες, δεδομένου ότι η χώρα έχει πρόσφατα δει μια απότομη αύξηση του αριθμού των Γερμανών εργαζομένων σε αναρρωτική άδεια να τονίσω.
Στα σκαριά και άλλα πιλοτικά προγράμματα
Ενώ το πιλοτικό Intrapenör και 4 Day Week Global θα είναι το μεγαλύτερο του είδους του που θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία, υπάρχουν ήδη μια σειρά από άλλα έργα στα σκαριά που εξετάζουν πώς μια μειωμένη εβδομάδα εργασίας θα μπορούσε να ωφελήσει τον πληθυσμό. Στο Βερολίνο , η υπουργός Εργασίας Cansel Kiziltepe ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να δοκιμάσει μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας για το δημόσιο διοικητικό προσωπικό στη γερμανική πόλη. Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη βιομηχανική ένωση της Ευρώπης, η IG Metall, βρίσκεται επί του παρόντος σε διαπραγματεύσεις για την καθιέρωση τετραήμερης εβδομάδας για όλους τους μεταλλουργούς στη Γερμανία.
Με πληροφορίες από www.iamexpat.de
Πηγή: iediseis.gr