Έντονη νευρικότητα επικρατεί στην αγορά ενέργειας μετά και την αβεβαιότητα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αυστραλία
Διευρύνεται η άνοδος στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, καθώς ο περιορισμός στις εξαγωγές από τη Νορβηγία και η αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υπάρχει σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αυστραλία, ενισχύουν τις ανησυχίες στην αγορά.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 4,1% τη Δευτέρα, μετά από άλμα σχεδόν 9% στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Ειδικότερα, τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης TTF, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, διαπραγματεύεται σήμερα Δευτέρα πάνω από 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η αγορά βρίσκεται σε αναταραχή από την αρχή του μήνα, εν μέσω εργατικών διαφορών στην Αυστραλία –μία από τις κορυφαίες παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο– οι οποίες απειλούν περιορίσουν τις παγκόσμιες προμήθειες, την ώρα που η Ευρώπη προετοιμάζεται για το χειμώνα.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό πληρότητας στις ευρωπαϊκές αποθήκες βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, ξεπερνά το 92%, πετυχαίνοντας το ορόσημο του 90% δυόμιση μήνες νωρίτερα, από το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα του Νοεμβρίου.
Αυστραλιανές αναταράξεις
Ενώ ο βασικός εξαγωγέας της Αυστραλίας Woodside Energy Group Ltd. πλησίασε πιο κοντά σε μια τελική συμφωνία με τους εργαζόμενους, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Chevron Corp. και του προσωπικού της.
Επιπλέον, οι ροές προς την Ευρώπη από τον κορυφαίο πάροχο της Νορβηγίας μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, εξαιτίας κυρίως της εποχικής συντήρησης στο γιγάντιο πεδίο Troll. Οι προμήθειες διεκόπησαν εντελώς χθες Σάββατο με ισχύ έως τις 7 Σεπτεμβρίου.
Η έντονη νευρικότητα που κυριαρχεί, στην αγορά φυσικού αερίου αποτυπώνεται στις τιμές οι οποίες έχουν εκτιναχθεί αυτόν τον μήνα κατά περίπου 25%,παρά τα υψηλά αποθέματα και την υποτονική ζήτηση.
«Η ευρωπαϊκή αγορά είναι υπερεφοδιασμένη μέχρι να φθάσει ο χειμώνας», σχολίασε στο Bloomberg, ο Τζόναθαν Στερν, διακεκριμένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης. «Αλλά αυτού του είδους η «αστάθεια φημών» φαίνεται πιθανό να είναι μαζί μας για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο».
Πηγή: ΟΤ