Η Ρωσία ανοίγει τις πύλες της κολάσεως πάνω από την Ουκρανία

10'

Πριν από έναν χρόνο μία επίθεση με 30 drones μέσα σε ένα μόνο βράδυ θεωρούνταν κάτι σπάνιο. Τώρα, η Ρωσία κατακλύζει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα με εκατοντάδες drones την ημέρα.

Στις 25 Μαΐου, το Κρεμλίνο σφυροκόπησε τη χώρα με 298 drones και 69 πυραύλους. Η εξέλιξη ανάγκασε ακόμη και τον Ντόναλντ Τραμπ  να εξαπολύσει σφοδρά πυρά κατά του Ρώσου προέδρου. Ήταν η πρώτη φορά που τον είδαμε δημοσίως τόσο καυστικό απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Κάτι του συμβαίνει. Έχει τρελαθεί τελείως», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social, σημειώνοντας πως κάποτε διατηρούσε «πολύ καλή σχέση» με τον Πούτιν, αλλά πλέον θεωρεί ότι η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί.

Αν αποτύχουν οι τρέχουσες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, οι αντιαεροπορικές μονάδες της Ουκρανίας θα χρειαστεί να περιορίσουν τη χρήση αναχαιτιστικών. Περισσότερα ρωσικά drones και πύραυλοι θα περνούν, πλήττοντας πόλεις, κρίσιμες υποδομές και βιομηχανίες, προειδοποιεί ο Economist.

Η αεροπορική εκστρατεία της Ρωσίας εντείνεται από την αρχή του έτους με αισθητή αλλαγή στα μέσα που χρησιμοποιούνται. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι —πολλοί από τους οποίους προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Economist – βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο, μαζί με μια νέα, πιο φονική γενιά drones Shahed.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν λόγω ταχύτητας – μόνο οι ολοένα και λιγότεροι Patriot PAC-3 προσφέρουν πραγματική πιθανότητα αναχαίτισης.

Τα Shahed, στην έκτη τους παραλλαγή από τότε που τα έστειλε το Ιράν στη Ρωσία το 2023, χρησιμοποιούν πλέον machine learning για να πλήττουν καλά προστατευμένους στόχους όπως το Κίεβο.

Στις 24 Μαΐου, drones χτύπησαν πολυκατοικίες στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, drone με θερμοβαρική κεφαλή άνοιξε τρύπα σε εμπορικό κέντρο της περιοχής, σπάζοντας τζάμια σε ακτίνα 300 μέτρων. Την ίδια εβδομάδα, άλλο drone με καθυστερημένης ενεργοποίησης βομβίδες διασποράς έπληξε πεδίο εκπαίδευσης στα νοτιοανατολικά της πόλης.

Πολλαπλασιάζονται οι επιθέσεις

Η κύρια πρόκληση για τα ουκρανικά πληρώματα αντιαεροπορικής άμυνας είναι ο όγκος των επιθέσεων. Πέρυσι, το Κρεμλίνο παρήγαγε περίπου 300 Shahed τον μήνα· τώρα, παράγει τον ίδιο αριθμό σε λιγότερες από τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με την ουκρανική στρατιωτική κατασκοπεία, υπάρχουν έγγραφα που δείχνουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή σε 500 drones την ημέρα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μαζικών επιθέσεων με 1.000 drones. Αυτό ίσως είναι υπερβολή, προειδοποιεί ο Κοστιάντιν Κριβολάπ, ειδικός στην ουκρανική αεροπορία. «Η ρωσική πολεμική βιομηχανία λειτουργεί με φανφάρες και ψευδή στοιχεία», λέει στον Economist. «Αλλά είναι βέβαιο ότι οι αριθμοί θα αυξηθούν δραματικά.» Ακόμα και αν σταθεροποιηθεί το ανατολικό μέτωπο, η δυσκολία να προστατευτεί ο ουρανός θα εντείνεται.

Οι Ουκρανοί κάνουν «νεκροψία» στα Shahed

Σε ένα μυστικό εργαστήριο σε απόκρυφη γωνιά του Κιέβου, μια ετερόκλητη ομάδα μηχανικών διαλύει στα εξ ων συνετέθη ένα ρωσικό Shahed. Κάθε κομμάτι μετάλλου που πέφτει σε ουκρανικό έδαφος καταλήγει σε εργαστήρια σαν αυτό για πλήρη «νεκροψία». Στόχος είναι η αποκωδικοποίηση των τεχνασμάτων του όπλου, η επανασχεδίαση όσων λειτουργούν —και η επιστροφή τους στον αποστολέα. Τον τελευταίο μήνα, η δουλειά δεν έχει μειωθεί. Παρά τις ελπίδες για εκεχειρία, η Ρωσία βρίσκει συνεχώς νέους τρόπους να διαπερνά την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, η οποία ταλανίζεται από έλλειψη πυραύλων, αλλαγή τακτικών του εχθρού και δυσμενή αμερικανική στάση.

Καθώς οι μηχανικοί συνεχίζουν να αποσυναρμολογούν τα τελευταία Shahed, λένε ότι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους είναι ο τρόπος με τον οποίο ελέγχονται πλέον. Τα νέα μοντέλα δεν επηρεάζονται από τα ηλεκτρονικά αντίμετρα της Ουκρανίας. Δεν βασίζονται πια σε GPS που μπορεί να παρεμβληθεί, χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και εκμεταλλεύονται τα ίδια τα ουκρανικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου.

Το σημείωμα

Λέγεται πως πρόσφατα βρήκαν σημείωμα μέσα σε ένα drone —πιθανότατα από Ρώσο τεχνικό που θέλει να βοηθήσει— το οποίο υπονοούσε το νέο αλγόριθμο ελέγχου. Σύμφωνα με το σημείωμα, τα drones ελέγχονται μέσω bots στην πλατφόρμα Telegram, αποστέλλοντας στοιχεία πτήσης και ζωντανή εικόνα σε ανθρώπινους χειριστές.

Μέχρι πρόσφατα, το κυνήγι των drones γινόταν κυρίως από κινητές ομάδες με φτηνά πολυβόλα, φορητούς πυραύλους και πυροβολικό μικρής εμβέλειας. Τώρα, λέει ο συνταγματάρχης Ντένις Σμάζνι της αεράμυνας, τα drones ελίσσονται γύρω από αυτές τις ομάδες. Πετούν χαμηλά για να μην εντοπιστούν, μετά ανεβαίνουν απότομα στα 2.000–2.500 μέτρα πλησιάζοντας πόλεις, ξεφεύγοντας έτσι από την ακτίνα δράσης των όπλων μικρού διαμετρήματος.

Τα F-16

Η Ουκρανία στρέφεται σε ελικόπτερα, μαχητικά F-16 και αναχαιτιστικά drones, τα οποία έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Ανώτερος αξιωματούχος λέει ότι γύρω από το Κίεβο η αντιαεροπορική άμυνα εξακολουθεί να καταρρίπτει περίπου το 95% των drones που εκτοξεύονται από τη Ρωσία. Όμως το 5% που διαπερνά προκαλεί σοβαρές ζημιές.

Η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει πιθανότητες να αμυνθεί απέναντι σε drones και πυραύλους cruise. Αλλά απέναντι στις βαλλιστικές απειλές, η κατάσταση είναι πιο ζοφερή. Μόνο λίγες χώρες διαθέτουν συστήματα ικανά να αναχαιτίσουν τέτοια όπλα. Στη Δύση, το αμερικανικό σύστημα Patriot έχει σχεδόν μονοπώλιο στην αντιμετώπιση βαλλιστικών απειλών. Η Ουκρανία διαθέτει τουλάχιστον οκτώ συστοιχίες Patriot, αν και κάποιες είναι συχνά εκτός λειτουργίας λόγω ζημιών.

Τα πληρώματά τους τα χειρίζονται με εντυπωσιακή δεξιοτεχνία. Από την άνοιξη του 2023, έχουν καταρρίψει πάνω από 150 βαλλιστικούς και αεροεκτοξευόμενους πυραύλους. Αλλά τα συστήματα συγκεντρώνονται κυρίως γύρω από το Κίεβο.

Τι ζητάει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει πως χρειάζονται τουλάχιστον δέκα επιπλέον, μαζί με ανάλογα αποθέματα πυραύλων PAC-3, για να αρχίσουν να νιώθουν ασφάλεια οι πόλεις. Επιμένει πως η χώρα είναι έτοιμη να πληρώσει ό,τι χρειαστεί —προφανώς με ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει δεσμευτεί.

Το πρόβλημα είναι ότι η Ουκρανία δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά έναν από πολλούς πελάτες που ανταγωνίζονται για περιορισμένη παραγωγή. Η Lockheed Martin, κατασκευάστρια των Patriot και των PAC-3, αυξάνει την παραγωγή σε 650 πυραύλους ετησίως.

Αυτό όμως είναι περίπου 100 λιγότεροι από ό,τι υπολογίζεται ότι θα παράγει η Ρωσία. Ουκρανικές πηγές εκτιμούν ότι το ρωσικό απόθεμα φτάνει τους 500 βαλλιστικούς πυραύλους. Και χρειάζονται συνήθως δύο PAC-3 για να αναχαιτιστεί ένας τέτοιος πύραυλος.

Πηγή:naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν