Η Τουρκία γίνεται ο μεγαλύτερος προμηθευτής εκρηκτικών βλημάτων των ΗΠΑ

9'

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη συνεργασία τους στην πολεμική βιομηχανία με την Τουρκία επιδιώκοντας να φτάσουν τη Ρωσία που «τρέχει» την παραγωγή με φρενήρη ρυθμό

Η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε επαφές με την Άγκυρα για αύξηση των αγορών εκρηκτικών από την Τουρκία, προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή βλημάτων πυροβολικού και να καλυφθούν οι ανάγκες της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο Bloomberg, οι τουρκικές προμήθειες TNT και νιτρογουανιδίνης είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή πυρομαχικών διαμετρήματος 155 χιλιοστών, με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο των επαφών, εξετάζεται έως και τριπλασιασμός των αγορών. Με αυτή τη συμφωνία, η Τουρκία θα γίνει ο μεγαλύτερος πωλητής εκρηκτικών βλημάτων πυροβολικού στις ΗΠΑ από φέτος.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, με τον πόλεμο της Ουκρανίας να έχει συμπληρώσει ήδη το δεύτερο έτος, τα αποθέματα των χωρών δυτικού συμμαχικού μπλοκ εξαντλούνται με τις αποστολές όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο, επηρεάζοντας και τις δικές τους επιχειρησιακές ικανότητες.

Για τον λόγο αυτό πιέζουν ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή από τη βιομηχανία όπλων, η οποία από την πλευρά της ζητάει εγγυήσεις για τις παραγγελίες. Επιπλέον η απότομη αύξηση της ζήτησης έχει επιβαρύνει τις αλυσίδες εφοδιασμού όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών, ιδιαίτερα υλικών όπως το TNT.

Η διαφαινόμενη συμφωνία των ΗΠΑ με την Τουρκία επιβεβαιώνει και τη στροφή στις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες είχαν κλονιστεί εδώ και χρόνια και ιδιαίτερα μετά την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S400 από την Άγκυρα και τη στήριξη από τις ΗΠΑ των Κούρδων στη Βόρεια Συρία, τους οποίους η Τουρκία αναγνωρίζει ως τρομοκράτες και τους συνδέει με το PKK.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε μια διαδικασία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, οι οποίες αν και έχουν χαρακτηριστεί ως ένας «δύσκολος γάμος», αναγνωρίζονται τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από την Άγκυρα ως ιδιαίτερα σημαντικές. Ως κίνηση «καλής θέλησης» η Τουρκία ενέκρινε τελικά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αποφάσισαν την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F16 στην Άγκυρα.

Στο ίδιο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας, σύμφωνα με το Bloomberg, ΗΠΑ και Τουρκία προχωρούν και τη συμφωνία για την παραγωγή πυρομαχικών και συγκεκριμένα βλημάτων πυροβολικού. Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Φεβρουαρίου, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει τη σύναψη σύμβασης με την General Dynamics για την κατασκευή μεταλλικών εξαρτημάτων βλημάτων 155 mm στο Τέξας, μεταξύ άλλων με Τούρκους υπεργολάβους. Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Με βάση τη νέα – επικείμενη – συμφωνία, η τουρκική εταιρεία όπλων Repkon θα παραγάγει το 30% όλων των βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών κατασκευής ΗΠΑ έως το 2025, ανέφεραν οι πηγές. Επιπλέον, το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας αγόρασε 116.000 φυσίγγια από την τουρκική Arca Defense, ενώ αναμένονται και άλλες αγορές. Η συνεργασία με τους συμμάχους «είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανικής βάσης», δήλωσε το Πεντάγωνο για τη συνεργασία με την Τουρκία.

«Κούρσα» παραγωγής – Η Ρωσία έχει το προβάδισμα
Η Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, επέδειξε μια εντυπωσιακή ανθεκτικότητα στις δυτικές κυρώσεις, διαψεύδοντας όσους προέβλεπαν την κατάρρευσή της. Όχι μόνο άντεξε στην «ασφυξία» που επιχειρήθηκε, αλλά η ανάπτυξη της, βάσει δεδομένων, είναι μια από τις ισχυρότερες στον κόσμο και η ταχύτερη από όλες τις χώρες της G7. Αυτό, όπως αναλύθηκε και στο Podcast «Global View» του iEidiseis.gr («Ο Πούτιν σηκώνει το μεσαίο δάχτυλο στη Δύση») το πέτυχε μετατρέποντας την οικονομία της σε μια «οικονομία πολέμου» και με τη βοήθεια των συμμάχων της (κυρίως της BRICS, αλλά όχι μόνο), ο ρόλος των οποίων φαίνεται πως είχε υποτιμηθεί.

Είναι ενδεικτικό πως σήμερα η Ρωσία παράγει σχεδόν τρεις φορές περισσότερα πυρομαχικά πυροβολικού από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αποκτώντας σημαντικό πλεονέκτημα στο πεδίο των μαχών. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το CNN, η Ρωσία εκτιμάται πως παράγει περίπου 250.000 βλήματα πυροβολικού το μήνα, ή περίπου 3 εκατομμύρια ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών του ΝΑΤΟ. Πηγές του Bloomberg ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό ακόμη και σε 4 εκατομμύρια. Συνολικά, μαζί οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, στην παρούσα φάση, έχουν την ικανότητα να παράγουν μόνο περίπου 1,2 εκατομμύρια βλήματα ετησίως για αποστολή στο Κίεβο, δήλωσε στο ίδιο μέσο ανώτερος αξιωματούχος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ, επιδιώκουν να ενισχύσουν την παραγωγής τους, ωστόσο αυτό θα χρειαστεί επιπλέον χρόνο και κεφάλαια. «Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο παραγωγής», δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Το αποτέλεσμα στην Ουκρανία εξαρτάται από το πώς κάθε πλευρά είναι εξοπλισμένη για να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο». Σύμφωνα με αξιωματούχους, η Ρωσία εκτοξεύει καθημερινά περίπου 10.000 οβίδες, σε σύγκριση μόλις 2.000 της Ουκρανίας. Και η αναλογία είναι πολύ χειρότερη σε ορισμένα σημεία κατά μήκος του μετώπου των 600 χιλιομέτρων, όπως ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Ρωσία λειτουργεί εργοστάσια παραγωγής βλημάτων πυροβολικού «24/7», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Περίπου 3,5 εκατομμύρια Ρώσοι εργάζονται τώρα στον αμυντικό τομέα. Η Μόσχα φέρεται επίσης να εισάγει πυρομαχικά από το Ιράν, αλλά και από τη Βόρεια Κορέα. Η Ρωσία «τα έχει βάλει όλα στο παιχνίδι», δήλωσε αξιωματούχος δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών. «Η πολεμική τους μηχανή λειτουργεί με πλήρη εξοπλισμό».

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν