Ιράν: Νέος νόμος με βαρύτερες κυρώσεις για γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα

7'

Το κοινοβούλιο του Ιράν ψήφισε ένα νέο νομοσχέδιο για το «χιτζάμπ και την αγνότητα», το οποίο προβλέπει την τιμωρία των ατόμων, ιδίως των γυναικών, που παραβιάζουν τους υποχρεωτικούς κανόνες του ενδυματολογικού κώδικα της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Aljazeera, την Τετάρτη, οι νομοθέτες ενέκριναν την εφαρμογή της νομοθεσίας, δοκιμαστικά για τρία χρόνια την εφαρμογή της νομοθεσίας, με 152 ψήφους υπέρ, 34 κατά και επτά αποχές. Μετά από την έγκριση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο, θα πρέπει να εγκριθεί και από την Συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή.

Τι ορίζει το νομοσχέδιο για γυναίκες και άνδρες
Το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει νέους κανόνες για το πώς οι Ιρανοί, ιδίως οι γυναίκες, πρέπει να συμμορφώνονται με τον υποχρεωτικό κώδικα ενδυμασίας της χώρας που ισχύει μετά την επανάσταση του 1979.

Για τις γυναίκες, ως απαράδεκτη ενδυμασία έχει οριστεί εκείνη που περιλαμβάνει «ρούχα που δείχνουν μέρη του σώματος χαμηλότερα από τον λαιμό ή πάνω από τους αστραγάλους ή πάνω από τους βραχίονες», σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της νομοθεσίας που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ότι αφορά τους άνδρες, ως απαραδεκτη ενδυμασία έχει οριστεί εκείνη που «δείχνει μέρη του σώματος χαμηλότερα από το στήθος ή πάνω από τους αστραγάλους ή τους ώμους».

Νέες σκληρότερες ποινές για την παραβίαση του κώδικα ενδυμασίας
Το νομοσχέδιο ορίζει επίσης νέες ποινές για τα άτομα που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν τους κανόνες. Ειδικότερα, ορίζει μια σειρά οικονομικών κυρώσεων για παραβιάσεις του χιτζάμπ, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξηθούν μέχρι και σε ποινές φυλάκισης εάν διαπιστωθεί ότι γίνονται οργανωμένα και σε επαφή με «ξένες κυβερνήσεις, δίκτυα, μέσα ενημέρωσης, ομάδες ή οργανώσεις» ή άτομα που συνδέονται με αυτά.

Οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι επίσης εκτεθειμένοι σε τιμωρίες, όπως βαριά πρόστιμα, απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα ή ποινές φυλάκισης, εάν διαπιστωθεί ότι προπαγανδίζουν με οποιονδήποτε τρόπο «τη γύμνια, την έλλειψη αγνότητας ή την κακή κάλυψη».

Το νομοσχέδιο περιγράφει επίσης νέα καθήκοντα για μια σειρά από κυβερνητικούς, αστυνομικούς και στρατιωτικούς οργανισμούς, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι ίδιοι και το προσωπικό τους συμμορφώνονται πλήρως με τους υποχρεωτικούς κανόνες για το χιτζάμπ και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουν περιπτώσεις παραβίασης ή να τις εντοπίσουν.

Νέες σοβαρότερες κυρώσεις προβλέπει το νομοσχέδιο για το χιτζάμπ

«Το απαρτχάιντ των φύλων»
Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για το χιτζάμπ «θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια μορφή απαρτχάιντ των φύλων.» Οι εμπειρογνώμονες προσθέτουν πως «Το σχέδιο νόμου επιβάλλει αυστηρές ποινές στις γυναίκες και τα κορίτσια για τη μη συμμόρφωση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη βίαιη επιβολή του».

«Το νομοσχέδιο παραβιάζει επίσης θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος συμμετοχής στην πολιτιστική ζωή, της απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω φύλου, της ελευθερίας γνώμης και έκφρασης, του δικαιώματος ειρηνικής διαμαρτυρίας και του δικαιώματος πρόσβασης σε κοινωνικές, εκπαιδευτικές και υγειονομικές υπηρεσίες, καθώς και της ελευθερίας μετακίνησης.»

Επέστρεψαν τα φορτηγά της αστυνομίας των ηθών – Νέα μέτρα για τις γυναίκες που πετάνε το χιτζάμπ
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε λίγες ημέρες μετά την πρώτη επέτειο του θανάτου της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης γυναίκας από τη βορειοδυτική επαρχία του Κουρδιστάν, η οποία πέθανε υπό αστυνομική κράτηση στην πρωτεύουσα Τεχεράνη. Ο θάνατός της, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία των ηθών για υποτιθέμενη μη συμμόρφωση με τον υποχρεωτικό κώδικα ένδυσης, προκάλεσε πανεθνικές διαδηλώσεις που διήρκεσαν μήνες και άφησαν εκατοντάδες νεκρούς.

Αφού εξαφανίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους δρόμους της Τεχεράνης και άλλων πόλεων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, τα φορτηγά της αστυνομίας ηθών επέστρεψαν επίσημα τον περασμένο μήνα. Τους τελευταίους μήνες, οι αρχές έχουν λάβει μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες περιπτώσεις γυναικών που πετάνε το χιτζάμπ τους στο διαδίκτυο και δημοσίως.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η χρήση έξυπνων καμερών, η επιβολή προστίμων στους ιδιοκτήτες οχημάτων και στη συνέχεια η κατάσχεση των αυτοκινήτων για επανειλημμένες παραβάσεις, ο σχηματισμός δικαστικών υποθέσεων κατά διασημοτήτων και το κλείσιμο επιχειρήσεων που προσφέρουν υπηρεσίες σε γυναίκες που θεωρείται ότι παραβιάζουν τους υποχρεωτικούς κώδικες ενδυμασίας.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν