Κινδυνεύει με απέλαση από τις ΗΠΑ η Αμάλ Κλούνεϊ; Οι προειδοποιήσεις για την επιβολή κυρώσεων από τον Τραμπ

5'

Ανεπιθύμητη στις ΗΠΑ μπορεί να γίνει η Αμάλ Κλούνεϊ εάν ο Αμερικανός πρόεδρος προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων που είχε προαναγγείλει.

Οι Financial Times ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε αρκετούς υψηλόβαθμους δικηγόρους για την επιβολή κυρώσεων από την κυβέρνηση Τραμπ λόγω των νομικών συμβουλών που παρείχαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε μια υπόθεση εγκλημάτων πολέμου εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ.

Γιατί κινδυνεύει η Αμάλ Κλούνεϊ

Τον Φεβρουάριο ο Τραμπ εξέδωσε το εκτελεστικό διάταγμα 14203 «Επιβολή κυρώσεων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», το οποίο κατονομάζει στο παράρτημά του τον Βρετανό δικηγόρο και εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν – τον πρώτο δικηγόρο που αντιμετωπίζει αμερικανικές κυρώσεις για τη συμβουλή του στην υπόθεση αυτή.

Εάν πράγματι επιβληθούν κυρώσεις κατά περισσότερων δικηγόρων του Ηνωμένου Βασιλείου, η 47χρονη Αμάλ -η οποία έχει βρετανική υπηκοότητα- ενδέχεται να μην μπορεί να εισέλθει στις ΗΠΑ, όπου διαθέτει ακίνητο με τον σύζυγό της Τζορτζ Κλούνεϊ.

Γεννημένη στη Βηρυτό του Λιβάνου το 1978, η Αμάλ και η οικογένειά της μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο δύο χρόνια αργότερα για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου. Μεγάλωσε στο Μπακινγχαμσάιρ πριν σπουδάσει στην Οξφόρδη και στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Έχει τα προσόντα να ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου στις Ηνωμένες Πολιτείες -αφού έγινε δεκτή στο δικηγορικό σώμα της Νέας Υόρκης το 2002- καθώς και στην Αγγλία και στην Ουαλία.

Τον Νοέμβριο του 2024 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον Γκαλάντ με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά την ανθρωπότητας σχετικά με την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί ηγέτες κατήγγειλαν τις κατηγορίες ως «παράλογα και ψευδή ψέματα».

Το δικαστήριο απήγγειλε, επίσης, κατηγορίες σε τρεις αποθανόντες πλέον ηγέτες της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία εξαπέλυσε επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Τι έλεγε το διάταγμα Τραμπ για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ τον Φεβρουάριο του 2025 υποστήριξε ότι, καθώς ούτε το Ισραήλ ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συμβαλλόμενα μέρη του Καταστατικού της Ρώμης -της διεθνούς Συνθήκης με την οποία ιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο- το δικαστήριο «καταχράστηκε την εξουσία του εκδίδοντας αβάσιμα εντάλματα σύλληψης» κατά του Νετανιάχου και του Γκάλαντ.

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν το Καταστατικό της Ρώμης το 2000, αλλά αργότερα αρνήθηκαν να το επικυρώσουν. Η Παλαιστίνη επικύρωσε τη συνθήκη το 2015, κάτι που σημαίνει ότι οποιαδήποτε εγκλήματα που διαπράττονται στα παλαιστινιακά εδάφη θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν