Κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε δει το ναυάγιο στο σύνολό του, αφού τα βαθυσκάφη δεν μπορούν να το φωτίσουν ολόκληρο.
Χρειάστηκαν 200 ώρες εργασίας και 700.000 επιμέρους εικόνες από βαθυσκάφη για να δημιουργηθεί το πρώτο τρισδιάστατο μοντέλο του Τιτανικού, ένα επίτευγμα υψηλής τεχνολογίας που δείχνει το διασημότερο ναυάγιο του κόσμου όπως θα ήταν εκτός νερού.
Η εταιρεία υποβρύχιας χαρτογράφησης Magellan Ltd δημιούργησε το μοντέλο το καλοκαίρι του 2020 σε συνεργασία με την Atlantic Production που γυρίζει ντοκιμαντέρ για την ψηφιακή ανασύνθεση του ναυαγίου.
«Το μεγάλο βάθος -σχεδόν 4.000 μέτρα- αποτελεί πρόκληση, όπως και τα ρεύματα της περιοχής. Δεν επιτρεπόταν να αγγίξουμε τίποτα για να μην προκαλέσουμε βλάβες» δήλωσε στο BBC ο Γκέραρντ Σάιφερτ, επικεφαλής σχεδιασμού της αποστολής.
Η πλώρη του υπερωκεάνειου διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση (Atlantic Productions / Magellan)
Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού το 1912 όταν το πλοίο συγκρούστηκε με παγόβουνο και βυθίστηκε. Πολυάριθμες αποστολές στο ναυάγιο έχουν πραγματοποιηθεί από την ανακάλυψή του το 1985.
Ακόμα και οι ισχυρότεροι προβολείς στα βαθυσκάφη δεν μπορούν να φωτίσουν ολόκληρο το υπερωκεάνειο και κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε δει το ναυάγιο στο σύνολό του.
H δεξιά προπέλλα διακρίνεται μισοβυθισμένη στον αμμώδη βυθό ((Atlantic Productions / Magellan)
Η πρύμνη είχε αποκοπεί από το υπόλοιπο πλοίο κατά τη βύθιση και βρίσκεται σήμερα παραμορφωμένη και σφηνωμένη στο βυθό περίπου 800 μέτρα μακριά από την πλώρη.
Η πρύμνη, αποκομμένη από το υπόλοιπο πλοίο, είναι μια άμορφη μάζα μετάλλων (Atlantic Productions / Magellan)
Στα 800 μέτρα βυθού που χωρίζουν τα δύο τμήματα του πλοίου βρίσκονται διάσπαρτα μεταλλικά συντρίμμια, παπούτσια, ακόμα και σφραγισμένα μπουκάλια σαμπάνιας. Ολόκληρο αυτό το «πεδίο συντριμμιών» περιλαμβάνεται στο τρισδιάστατο μοντέλο.
Ακόμα και ο σειριακός αριθμός της προπέλας διακρίνεται στις εικόνες υψηλής ανάλυσης (Atlantic Productions / Magellan)
Οι εικόνες απαθανατίζουν το θρυλικό ναυάγιο πριν διαβρωθεί εντελώς, και ίσως προσφέρουν νέες λεπτομέρειες για τις τελευταίες ώρες ενός δρομολογίου που δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του.
«Υπάρχουν ακόμα ερωτήματα, βασικά ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν για το πλοίο» σχπλίασε ο Παρκ Στίβενσον, μελετητής του Τιτανικού.
Πηγή: in.gr