Η Ένωση καταπολέμησης διαφθοράς «Anticor» επιβεβαίωσε ότι κατέθεσε καταγγελία στις 7 Απριλίου κατά του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, του πρώην συνεργάτη του Κλωντ Γκεάν και του διαφημιστή Φρανσουά ντε λα Μπροζέ, ως υπόπτους για ύπαρξη συμφώνου διαφθοράς σε σχέση με την απονομή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ το 2022.
Η καταγγελία, που αποκάλυψε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, στοχεύει τον πρώην πρωθυπουργό του Κατάρ Χαμάντ Μπεν Τζάσεμ Αλ Θάνι για δωροδοκία ξένου δημόσιου λειτουργού, εγκληματική οργάνωση και παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας.
Για να υποστηρίξει την καταγγελία της, η Anticor βασίζεται σε άρθρο της ιστοσελίδας Mediapart, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, το οποίο αναφέρει τη συνεργασία του Φρανσουά ντε λα Μπροζέ, μέσω της εταιρείας του ZNZ Group, στην προεδρική εκστρατεία που κέρδισε ο Νικολά Σαρκοζί το 2007 και στη συνέχεια ως σύμβουλος επικοινωνίας στο Ελιζέ.
Το 2011, η ZNZ αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες και ο Φρανσουά ντε λα Μπροζέ, προσέγγισε τον πρώην πρόεδρο και στη συνέχεια τον Κλωντ Γκεάν. Ακόμη, σύμφωνα με το Mediapart, το οποίο επικαλείται έγγραφο έρευνας, η ZNZ και η εταιρεία του Κατάρ Q.Media υπέγραψαν στη συνέχεια μνημόνιο κατανόησης το καλοκαίρι του 2011 για τη δημιουργία μιας διαδικτυακής τηλεόρασης, «Enjoy Qatar».
Η Q.Media, ιδιοκτησίας του γαμπρού του Αλ Θάνι, φέρεται να πλήρωσε 600.000 ευρώ στη ZNZ. Στην καταγγελία της Anticor αναφέρει ακόμη άλλα τιμολόγια και τη συμμετοχή της Q.Media στη γαλλική εταιρεία.
Η Anticor θα ήθελε τα στοιχεία να επισυναφθούν στις δικαστικές πληροφορίες σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους, στις 2 Δεκεμβρίου 2010, η FIFA ανέθεσε στο Κατάρ τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο διεξήχθη το φθινόπωρο στο εμιράτο. Η Anticor είναι πολιτικός διάδικος σε αυτή την υπόθεση.
Στον φάκελο, που άνοιξε το 2019, οι ανακριτές προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν υπήρξε «μια συμφωνία δώστε και παίρνετε» που ολοκληρώθηκε στη διάρκεια γεύματος στο Ελιζέ στις 23 Νοεμβρίου 2010, παρουσία του Νικολά Σαρκοζί, του Μισέλ Πλατινί, τότε προέδρου της UEFA, και του Αλ Θάνι, διαδόχου του Κατάρ που έγινε εμίρης το 2013.
Για τον δικηγόρο της Anticor «ήταν σημαντική η ενασχόληση με αυτήν την υπόθεση λόγω των πιθανών δεσμών της με την απονομή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ αφενός, αλλά και λόγω της πιθανής επιρροής και των πράξεων διαφθοράς που θα είχε διαπραχθεί άμεσα σε σχέση με μια προεδρική εκστρατεία».
Πηγή: ieidiseis.gr