Τον «χορό» των προκλήσεων συνεχίζει η Λιβύη, με την κυβέρνηση να καλείται να αντιμετωπίσει δύο δύσκολα θέματα. Από τη μία πλευρά είναι η σκληρή γραμμή της Βεγγάζης (στην ανατολική Λιβύη) στο μεταναστευτικό και από την άλλη η προσπάθεια της Τρίπολης (όπου είναι η έδρα της αναγνωρισμένης κυβέρνησης) για επαναφορά του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Και όλα αυτά ενώ η Άγκυρα δείχνει πως ενισχύει τις ήδη στενές σχέσεις με την πλευρά της δυτικής Λιβύης αλλά παράλληλα έχει έρθει κοντά και με την πλευρά Χαφτάρ στην ανατολική Λιβύη.
Νέο «πονοκέφαλο» στην Αθήνα προκαλεί το γεγονός πως η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης αμφισβητεί ευθέως τη μέση γραμμή που έχει ορίσει η Ελλάδα (βάσει της οποίας έχουν χαραχτεί τα θαλάσσια οικόπεδα). Φτάνει στο σημείο να μιλήσει για περιοχές που «εμπίπτουν σε θαλάσσιες ζώνες που παραμένουν αντικείμενο άλυτης διαφοράς μεταξύ της Λιβύης και της Ελλάδας».
Στους χάρτες οι οποίοι επισυνάπτονται στη Ρηματική Διακοίνωση της Τρίπολης στον ΟΗΕ αποτυπώνεται η οριοθετική γραμμή που υιοθετεί η Λιβύη – ως συνέχεια του παράνομου μνημονίου με την Άγκυρα – και ουσιαστικά αμφισβητεί την ελληνική ΑΟΖ νότια της Κρήτης. Αλλά οι προκλήσεις συνεχίζονται και η πλευρά της Λιβύης φτάνει στο σημείο να κατηγορήσει την ελληνική πλευρά για ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα
«Καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση από το να ασκεί, με υπευθυνότητα και έμπρακτα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» απάντησαν διπλωματικές πηγές. Όπως λένε «η Ρηματική Διακοίνωση της 20ης Ιουνίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης προς τον ΟΗΕ, σχετικά με την προκήρυξη οικοπέδων από την Ελλάδα, νοτίως της Κρήτης, δεν προσθέτει κάτι στην ήδη διατυπωθείσα επιχειρηματολογία» και επισημαίνουν ότι θα υπάρξει επίσημη απάντηση στον ΟΗΕ εκ μέρους της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» τονίζεται χαρακτηριστικά από τις ίδιες πηγές . Επισημαίνεται ακόμα πως όσον αφορά το εκκρεμές διμερές θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη «η Ελλάδα, ως γνήσια γειτονική χώρα, έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της για συνέχιση των συζητήσεων, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως άλλωστε συνομολογεί και η λυβική πλευρά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν».
Πώς κινείται η κυβέρνηση
Από την πλευρά της Αθήνας στόχος είναι να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, ωστόσο μένει να φανεί και πως θα πορευτεί από εδώ και πέρα η Λιβύη. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επισκέφθηκε την προηγούμενη Κυριακή την ανατολική Λιβύη (όπου είναι η πλευρά Χαφτάρ) και με βάση τον σχεδιασμό αύριο αναμένεται να πάει στην Τρίπολη (όπου είναι η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης).
Ουσιαστικά δύο είναι τα κρίσιμα θέματα. Όσον αφορά στις μεταναστευτικές ροές θα επιχειρηθεί να γίνει συνάντηση της πλευράς Χαφτάρ με την ευρωπαΐκή αντιπροσωπεία, παρά το πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης την προηγούμενη εβδομάδα.Την ίδια στιγμή ερωτηματικό παραμένει το αν η πλευρά της Τρίπολης – που διατηρεί στενούς δεσμούς με την Άγκυρα- θα επιδείξει διάθεση για διάλογο στο θέμα των θαλασσίων ζωνών (για παράδειγμα σε πρώτη φάση το θέμα της οριοθέτησης θα μπορούσε να συζητηθεί από τεχνοκρατικές ομάδες).
Οι αναφορές Μητσοτάκη στο μεταναστευτικό
Ένα πακέτο αυστηρότερων μέτρων βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση και στόχος είναι να περιοριστούν οι ροές από την Λιβύη. Χθες στην εβδομαδιαία του ανάρτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως το μήνυμα είναι σαφές η «Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να εδραιωθεί νέα δίοδος παράνομης εισόδου στη χώρα και στην Ευρώπη».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε «λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα με σκοπό η δίοδος από τη βόρεια Αφρική να κλείσει. Και στο πλαίσιο αυτό καλούμε τη Λιβύη σε συνεργασία, άλλωστε η σχέση της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από την Ελλάδα». Αναγνώρισε πως «η πίεση είναι υπαρκτή» και επεσήμανε πως « η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη: η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι».
Η τροπολογία για την αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου για τρεις μήνες από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο από τη Βόρεια Αφρική ψηφίστηκε την Παρασκευή, ενώ στο τραπέζι είναι και πρόσθετα μέτρα. Παράλληλα βέβαια η κυβέρνηση τονίζει πως η αύξηση των ροών είναι ένα θέμα που χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση.
Πηγή: Έθνος