«Οι δυνάμεις ασφαλείας των Παλαιστινίων έχουν οργανωμένο ένοπλο τμήμα, το οποίο φτάνει τις 70.000 με 80.000» εξηγεί ο υποναύαραχος εν αποστρατεία, Στέλιος Φενέκος
Για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή που κοστίζει κάθε μέρα 260 εκατ. δολάρια στο Ισραήλ μίλησε το πρωί της Πέμπτης (23/11) ο υποναύαραχος εν αποστρατεία, Στέλιος Φενέκος. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Οι ισραηλινοί θα σταματήσουν μόνο όταν πάψουν να υπάρχουν πυρήνες της Χαμάς στο εσωτερικό της Γάζας».
«Αν κάποιος σπάσει την εκεχειρία, τότε στο μέλλον δεν θα μπορούμε να μιλάμε για κάποιου είδους εκεχειρία» τόνισε στην εκπομπή της ΕΡΤ Συνδέσεις για την αναβολή της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και προειδοποιώντας παράλληλα και για τους αστάθμητους παράγοντες. «Αρκεί να πούμε ότι στη Δυτική Όχθη οι δυνάμεις ασφαλείας των Παλαιστινίων έχουν οργανωμένο ένοπλο τμήμα, το οποίο φτάνει τις 70 – 80.000, ενώ στον αντίποδα οι Ισραηλινοί έποικοι είναι ιδιαίτερα σκληροπυρηνικοί και προκαλούν επεισόδια», δήλωσε.
Ο Στέλιος Φενέκος ρωτήθηκε, με αφορμή το δημοσίευμα του Bloomberg, ότι ο πόλεμος κοστίζει κάθε μέρα 260 εκατομμύρια δολάρια στο Ισραήλ, εάν αυτό θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα και επεσήμανε: «Είναι γεγονός ότι είναι πολύ κοστοβόρο όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά για όλη την περιοχή και για όλους όσους συνεργάζονται με το Ισραήλ και γενικά στη Μέση Ανατολή είναι γεγονός. Πάγωσαν οι περισσότερες συμφωνίες, όμως δεν νομίζω ότι το Ισραήλ θα σταματήσει. Άλλωστε ήδη είπε ότι το επιχειρησιακό κέντρο της Χαμάς είναι στο νότιο κομμάτι και στην ουσία σχεδιάζει μετά τη λήξη της εκεχειρίας να δράσει στο νότιο κομμάτι με τον ίδιο τρόπο που έδρασε στη Γάζα».
Στο εσωτερικό του Ισραήλ υπάρχουν διαφορετικές τάσεις, ανέφερε ο υποναύαρχος καθώς η στάση των «απόλυτων εθνικιστών πιέζει για συνέχεια των επιχειρήσεων χωρίς παύση και υπάρχει η άλλη τάση που πιέζει για απελευθέρωση των ομήρων, ισραηλινής κυρίως καταγωγής.
«Όλοι φοβούνται ότι αυτή η εκεχειρία αφενός μεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Χαμάς για να διαφύγουν κάποιοι. Και πρέπει να μας προβληματίσει αυτή η διάσταση, διότι αν δείτε, η Χαμάς μέσα στη διαπραγμάτευση της βάζει και στα ζητήματα της αεροπορικής επιτήρησης κάποιους περιορισμούς. Λέει πάμε για εκεχειρία, αλλά θα πετάνε μόνο έξι ώρες τη μέρα οι Ισραηλινοί. Αυτό έχει ένα ερωτηματικό γιατί μειώνεται η ικανότητα του Ισραήλ να εποπτεύσει την περιοχή.
Η συμφωνία ανταλλαγής είναι θετική εξέλιξη. Το Ισραήλ δείχνει ορισμένα θετικά βήματα προς τη διεθνή κοινότητα που αμφισβητεί αυτή τη στιγμή τον τρόπο που δρα. Και βέβαια θα σωθούν κάποιοι άμαχοι, και 150 Παλαιστίνιοι μεταξύ των 3.000 που έχουν φυλακιστεί και δεν μπορεί να είναι όλοι εγκληματίες», είπε ο υποναύαρχος και απαντώντας στην ερώτηση του Κώστα Παπαχλιμίντζου περί λίστας απάντησε:
«Ήδη στο θέμα της λίστας με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ έχει δοθεί απάντηση. Στο Ισραήλ 300 ονόματα παρουσιάστηκαν και ζητήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν επ αυτού. Πιστεύω ότι υπάρχουν λίστες αυτή τη στιγμή και σίγουρα οι επιλογές που γίνονται και από τις δύο πλευρές είναι με την έννοια του συμφέροντος της κάθε πλευράς».
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προμηθευτεί κανένα όπλο η Χαμάς. Έχουν κλείσει τα πάντα»
Χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής. Μετά θα πάει στο νότο ξανά. Οι άμαχοι πίσω στο βορρά για να μπουν στο νότο, είπε ο Κώστας Παπαχλιμίντζος και ο υποναύαρχος εξέφρασε ανησυχία ότι οι άμαχοι της Γάζας «όχι μόνο θα πιεστούν να πάνε στο Βορρά, αλλά ενδεχομένως να πάνε προς την μεριά της Αιγύπτου, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους των σκληροπυρηνικών του Ισραήλ».
Δεν σας παραξενεύει ότι ξαφνικά ανακάλυψαν ότι το επιχειρησιακό κέντρο της Χαμάς είναι στο Νότο; Πρέπει να μας προβληματίσει, τόνισε ο Στέλιος Φενέκος.
Στην ερώτηση της Χριστίνας Βίδου πότε το Ισραήλ θα πει «κερδίσαμε, σταματάμε, φεύγουμε», η απάντηση ήταν:
«Η επιχειρησιακή ικανότητα της Χαμάς να πετύχει χτυπήματα στο εσωτερικό του Ισραήλ είναι πολύ μειωμένη. Οι ρουκέτες που πετάει δεν είναι τόσο πολλές και δεν έχουν τόσο αποτέλεσμα όσο προβάλει η Χαμάς. Αυτή την στιγμή επιχειρησιακά έχει αποδυναμωθεί αρκετά και πιστεύω ότι θα σταματήσει το Ισραήλ όταν πάψουν να υπάρχουν πυρήνες της Χαμάς μέσα στο εσωτερικό της Γάζας.
Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προμηθευτεί κανένα όπλο η Χαμάς. Έχουν κλείσει τα πάντα και η Αίγυπτος συνεισφέρει σε αυτό.
«Διευρύνονται οι συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη και εμπλέκονται άλλες δυνάμεις»
«Ήδη υπάρχουν γύρω στους 400 νεκρούς από πλευράς Παλαιστινίων και καμιά εικοσαριά από πλευράς Ισραηλινών. Και βαράω το καμπανάκι, γιατί στη Δυτική Όχθη υπάρχουν οι δυνάμεις ασφαλείας των Παλαιστινίων που είναι οργανωμένο τμήμα ένοπλο με 70- 80 χιλιάδες ανθρώπους. Αντιλαμβάνεστε ότι εμπλέκονται και άλλες δυνάμεις. Η Ιορδανία που είναι δίπλα, όμως οι έποικοι που είναι από τα κύρια μελήματα αυτή τη στιγμή της ισραηλινής κυβέρνησης. Οι έποικοι είναι σκληροπυρηνικοί και προκαλούν πολλά επεισόδια και ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πει στον Νετανιάχου να τούς κρατήσει σε περιορισμό, διότι δημιουργούν προβλήματα», τόνισε ο υποναύαρχος.
Άρα δεν έχουμε ημερομηνία λήξης. Δεν βλέπετε μπροστά ένα ορίζοντα Χριστούγεννα, τέλος του έτους, ήταν η τελευταία ερώτηση προς το Στέλιο Φενέκο ο οποίος απάντησε:
«Σε κανονική μορφή θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα διαρκέσει κάποιους μήνες. Όμως επειδή είναι μια περιοχή που υπάρχουν προβοκάτσιες και διάφορες σέχτες και διαφορετικά συμφέροντα, δεν ξέρεις αύριο από πού θα σου έρθει ένα χτύπημα. Και θυμίζω ότι οι συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ δεν έχουν σταματήσει όλο αυτόν τον καιρό. Υπάρχουν συγκρούσεις, συνεχώς σκοτώνονται άνθρωποι, ρίχνονται βλήματα, όπως και από πλευράς της Υεμένης, άρα υπάρχουν πολλοί παράγοντες αστάθειας στην περιοχή».
Πηγή: newsbeast.gr