Οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ είχαν πραγματικό στόχο την Κίνα, καθώς η οικονομία του Πεκίνου γιγαντώνεται σε τρομακτικό βαθμό, ενώ σιγά-σιγά αντικαθιστά την αμερικανική παρουσία σε ορισμένα μέρη.
Σύμφωνα με νέα ανάλυση του BBC, η διαπραγμάτευση που επιδιώκει ο Αμερικανός πρόεδρος για το TikTok φαίνεται να είναι η αφορμή του νέου εμπορικού πολέμου. Αντιθέτως, ο απώτερος σκοπός φέρεται να είναι το γεγονός ότι η Κίνα έγινε το «εργοστάσιο του πλανήτη» και μάλιστα με τις ευλογίες των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 14% των αμερικανικών εισαγωγών, ενώ τροφοδοτεί την αγορά με τα πάντα – από iPhones μέχρι παιδικά παιχνίδια. Η οικονομία της στηρίζεται ακόμη σε εξαγωγές και κρατική βιομηχανική στρατηγική, γεγονός που ο Τραμπ επιχειρεί να πλήξει.
Επίσης, παράγει το 60% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και το 80% των μπαταριών παγκοσμίως.
«Δεν είχαμε τον χρόνο να κάνουμε το σωστό. Τώρα το κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, παρουσιάζοντας την κίνηση αυτή ως συνέχεια της πολιτικής που ξεκίνησε στην πρώτη του θητεία, αλλά έμεινε ημιτελής.
Ποια θα είναι η απάντηση της Κίνας
Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι ο τρόπος που θα απαντήσει η Κίνα, αν δηλαδή θα δεχτεί τις διαπραγματεύσεις, αν θα κλιμακώσει ή αν θα αλλάξει την αναπτυξιακή πολιτική της.
Ωστόσο, αβέβαιο είναι και το πόσο θα πιέσει ο Τραμπ, αν δηλαδή επιδιώξει «να τελειώνει μια και καλή» με το κινεζικό ζήτημα ή αν θα «παγώσει» την κινεζική οικονομία, ώστε κάποιος άλλος να αναλάβει το τελειωτικό χτύπημα.
Εξάλλου, η αντιπαράθεση αυτή δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και υπαρξιακή. Αν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν θα συνυπάρχουν απλώς σε ένα παγκόσμιο σύστημα εμπορίου, θα επιδιώξουν να το αναμορφώσουν ταυτόχρονα. Ο κόσμος λοιπόν, αναμένεται να γίνει πιο απρόβλετος και να αλλάξουν οι παραδοσιακές συμμαχίες, με τα κέρδη να συσσωρεύονται σε ακόμα λιγότερα χέρια.
Ο κόσμος λοιπόν, αναμένεται να διαιρεθεί και να υπάρξει πλήρης αποδόμηση του καθιερωμένου οικονομικού συστήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έρθει κάτι καλύτερο.
πηγή: newsbeast