O Τραμπ πάτησε το… κουμπί για τους υψηλότερους δασμούς του αιώνα σε 60+ χώρες

10'

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενεργοποίησε τους υψηλότερους δασμούς του αιώνα σε 60+ χώρες, εντείνοντας την παγκόσμια ανησυχία για εμπορικό πόλεμο, ύφεση και αναταράξεις στις αγορές.

Από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, οι «ανταποδοτικοί δασμοί» του Προέδρου Τραμπ τέθηκαν σε πλήρη εφαρμογή, ανεβάζοντας τα επίπεδα των εμπορικών φόρων στις ΗΠΑ στο υψηλότερο σημείο από το 1909. Παρά τις ελπίδες της αγοράς για μια καθυστέρηση ή αλλαγή στάσης, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε πως η επιβολή θα γίνει χωρίς εξαιρέσεις. Το νέο καθεστώς δασμών περιλαμβάνει 104% συνολικό δασμό στην Κίνα, 49% στην Καμπότζη, 46% στο Βιετνάμ, 20% στις εισαγωγές από την Ε.Ε., καθώς και εισαγωγικούς φόρους σε περίπου 60 εμπορικούς εταίρους που διατηρούν εμπορικά πλεονάσματα έναντι των ΗΠΑ. Ο Τραμπ δήλωσε πως «το χρήμα ρέει και είναι υπέροχο για όλους», υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ υπέστησαν εκμετάλλευση επί σειρά ετών και τώρα αντιδρούν δυναμικά.

Οι νέοι δασμοί προς την Κίνα συνδυάζουν έναν 20% δασμό συνδεδεμένο με την παραγωγή φαιντανύλης, έναν 34% «ανταποδοτικό» φόρο βάσει του εμπορικού ελλείμματος και έναν επιπλέον 50% δασμό που επιβλήθηκε μετά την ανακοίνωση αντιποίνων από το Πεκίνο. Η Κίνα απαντά με πολεμική ρητορική, δηλώνοντας ότι θα «παλέψει μέχρι τέλους», ενώ ο Πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ διαβεβαίωσε πως το Πεκίνο διαθέτει εργαλεία για να αντισταθμίσει τις εξωτερικές πιέσεις. Αντίστοιχα, ο Καναδάς ενεργοποίησε αντίμετρα 25% για αυτοκίνητα, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία προωθούν κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Η Ε.Ε. είχε προτείνει άρση των δασμών στα βιομηχανικά αγαθά, αλλά ο Τραμπ απέρριψε την πρόταση κρίνοντάς την ανεπαρκή.

Παρά την κλιμάκωση, η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τις συμφωνίες του ως «ραμμένες και όχι έτοιμες από το ράφι», τονίζοντας τη σημασία των εξατομικευμένων εμπορικών διευθετήσεων. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν ήδη στείλει διαπραγματευτές στην Ουάσινγκτον. Ο Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό Σιγκερού Ισίμπα και τον Νοτιοκορεάτη υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Χαν Ντακ-σου, όπου συζητήθηκαν θέματα όπως το εμπορικό πλεόνασμα, η ναυπηγική βιομηχανία, οι εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ και η στρατιωτική προστασία που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται επίσκεψη στην Ουάσινγκτον από την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Το Βιετνάμ επίσης πιέζει για ελάφρυνση των μέτρων, με αξιωματούχους να βρίσκονται στην Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια αποφυγής ενός από τους υψηλότερους δασμούς που επιβλήθηκαν σε αμερικανικό εταίρο.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν ιδιαίτερα ασταθείς. Την Τρίτη, οι δείκτες αρχικά ενισχύθηκαν με τις προσδοκίες διαπραγματεύσεων με τη Νότια Κορέα, αλλά κατέρρευσαν μετά την επιβεβαίωση των μέτρων προς την Κίνα. Στην Ασία, οι μετοχές κατέγραψαν απώλειες για τέταρτη φορά μέσα σε πέντε ημέρες. Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εκφράζουν ανησυχίες. Ο γερουσιαστής Τόμ Τίλις ρώτησε ειρωνικά ποιον θα μπορεί να «πνίξει» αν αποδειχθεί ότι τα μέτρα ήταν λανθασμένα, ενώ αμφισβήτησε κατά πόσο οι ψηφοφόροι θα δουν αποτελέσματα μέσα σε ένα έτος. Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο, Τζέιμι Γκριρ, απάντησε πως το σχέδιο συνοδεύεται από άμεσες διαπραγματεύσεις με εταίρους, αλλά η στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει ασαφής. Ορισμένοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως οι δασμοί λειτουργούν ως μοχλός διαπραγμάτευσης ώστε άλλες χώρες να ανοίξουν τις αγορές τους στα αμερικανικά προϊόντα, όμως ο Πίτερ Ναβάρο επιμένει ότι δεν πρόκειται για διαπραγματευτικό τέχνασμα, αλλά για μόνιμη στρατηγική αναδιάταξης των εμπορικών σχέσεων.

Ο Τραμπ, ο οποίος από καιρό προωθεί την ιδέα των δασμών ως λύση στα εμπορικά του παράπονα, επιδιώκει να επαναφέρει την ισχύ των ΗΠΑ, να αναζωογονήσει τη μεταποίηση και να εξασφαλίσει γεωπολιτικά ανταλλάγματα. Στο μεταξύ, ετοιμάζει νέους δασμούς σε φαρμακευτικά προϊόντα, ξυλεία και μικροτσίπ, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα εντείνει τις επιβαρύνσεις σε μικροδέματα από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ που προηγουμένως εξαιρούνταν

Την ίδια ώρα, ο κόσμος των αγορών αντιδρά. Ο Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, προειδοποίησε σε επιστολή του προς τους μετόχους για τον κίνδυνο κατακερματισμού των συμμαχιών των ΗΠΑ. Ο επενδυτής Μπιλ Άκμαν, παρά τη στήριξή του στον Τραμπ, ζήτησε προσωρινή παύση πριν τεθούν σε ισχύ τα μέτρα. Την εικόνα συμπληρώνει η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Έλον Μασκ και του Πίτερ Ναβάρο, με τον Μασκ να αποκαλεί τον σύμβουλο του Τραμπ «ηλίθιο» και τον Λευκό Οίκο να απαντά αφοπλιστικά ότι «τα αγόρια είναι αγόρια».

Ο Τραμπ, αμετακίνητος, συνεχίζει να υπόσχεται μια νέα χρυσή εποχή για την αμερικανική οικονομία και πολιτική κυριαρχία. «Θα κερδίσουμε τις ενδιάμεσες εκλογές με εκκωφαντικό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά σε εκδήλωση των Ρεπουμπλικάνων, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η στρατηγική των δασμών θα φέρει και εκλογικά αποτελέσματα.

Η πιο δραματική περίπτωση αφορά την Κίνα, η οποία πλέον υπόκειται σε συνολικό δασμό 104% για τα εξαγόμενα προϊόντα της προς τις ΗΠΑ. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται από:

έναν αρχικό δασμό 20%,

μια πρόσθετη επιβάρυνση 34%, και

μια τελευταία αύξηση 50% που υπεγράφη την Τρίτη αργά το βράδυ από τον Τραμπ.

Αυτό το τελικό κύμα επιβολής δασμών αποτελεί μέρος μιας πιο γενικής στρατηγικής της κυβέρνησης Τραμπ να εξισορροπήσει το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ και να απαντήσει, όπως έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ο Πρόεδρος, στην «άδικη μεταχείριση των ΗΠΑ από ξένες αγορές».

Πλήττονται και αναπτυσσόμενες χώρες

Μετά την Κίνα, η Λεσόθο καταγράφει τη δεύτερη υψηλότερη επιβάρυνση, με εξαγωγές προς τις ΗΠΑ να επιβαρύνονται με δασμό 50%. Ακολουθεί η Καμπότζη με 49%, ενώ δύο γειτονικές της χώρες στη Νοτιοανατολική Ασία, το Λάος και το Βιετνάμ, υπόκεινται πλέον σε δασμούς 48% και 46% αντίστοιχα. Γενικά, τα νέα μέτρα καλύπτουν προϊόντα από όλο τον κόσμο, με το εύρος των νέων δασμών να κυμαίνεται από 11% έως 84% για τις 86 χώρες που επηρεάζονται. Το «ανταποδοτικό» επιχείρημα που προβάλλει η Ουάσινγκτον βασίζεται στην άποψη ότι οι εμπορικοί εταίροι επιβάλλουν υψηλούς δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, άρα οι ΗΠΑ απλώς εξισορροπούν την κατάσταση.

Πηγή:newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν