Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητάει από την Κίνα τα στοιχεία για την πνευμονία και τις αναπνευστικές λοιμώξεις.
Τον τελευταίο καιρό στη Κίνα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Για αυτό τον λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χθες Τετάρτη 22 Νοεμβρίου ζήτησε επίσημα από την Κίνα να δώσει στοιχεία σχετικά με την αύξηση, που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην Ασιατική χώρα, σε περιπτώσεις νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος, επιπρόσθετες επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες, καθώς και αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για τις περιπτώσεις πνευμονίας σε παιδιά, μέσω του μηχανισμού του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού.
Επίσης «ζήτησε επιπλέον πληροφορίες για τις πρόσφατες τάσεις όσον αφορά την κυκλοφορία γνωστών παθογόνων, ιδίως του ιού της γρίπης, του SARS-CoV-2, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), που πλήττει τα βρέφη, και του μυκοπλάσματος της πνευμονίας, καθώς και για τον βαθμό επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας».
Συγκεκριμένα ο ΠΟΥ εξέφρασε την ανησυχία και επίσημα προς την Κίνα, ενώ μέσω του Χ (πρώην Twitter), ο οργανισμός ανακοίνωσε το αίτημα αυτό λέγοντας χαρακτηριστικά « Ο ΠΟΥ υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Κίνα για λεπτομερείς πληροφορίες όσον αφορά την αύξηση των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος και εστίες πνευμονίας παιδιών».
Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του οργανισμού το επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι όντως η ανακοίνωση είναι αυθεντική και έχουν σταλεί αιτήματα προς την Κίνα να μοιραστεί στοιχεία αλλά και να λάβει «μέτρα για τη μείωση του κινδύνου νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος».
Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο ΠΟΥ δεν ανέφερε αν τελικά μέχρι στιγμής έχει γίνει δεκτό το αίτημά του, ούτε αν έχει ήδη λάβει κάποια δεδομένα. Ενώ τόνισε την ανάγκη να βελτιωθεί η επιτήρηση των ασθενειών σε δομές υγείας και σε επίπεδο κοινοτήτων και γενικά να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας ώστε να έχουν την δυνατότητα να διαχειριστούν τους ασθενείς.
Ο ΠΟΥ πολλές φορές έχει αναφέρει ποια είναι τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας και του νέου κορονοϊού, όπως ο εμβολιασμός , η τήρηση αποστάσεως με τους ασθενείς, η παραμονή ασθενών στο σπίτι, τα τεστ και η νοσηλεία, αν απαιτείται, η χρήση μάσκας, ο καλός εξαερισμός χώρων και το συχνό πλύσιμο των χεριών.
Πηγή: ieidiseis.gr