Πόλεμος ΗΠΑ και Ευρώπης κατά Google και Apple – Κατηγορίες για μονοπωλιακές πρακτικές

11'

Η ΕΕ ξεκινάει έρευνες κατά των Google και Apple για παραβιάσεις νομοθεσίας, ενώ οι ΗΠΑ πάνε την Apple στο δικαστήριο για παραβίαση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Υπό πλήρη έρευνα – με βάση τη νέα ευρωπαϊκή ψηφιακή νομοθεσία – τίθενται η Apple και η Google από την ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές αρχές θα εξετάσουν το εάν συμμορφώνονται με τους νέους αυστηρότερους κανονισμούς, που έχουν ως στόχο να περιορίσουν τη δύναμη των Big Tech. Σε περίπτωση παραβάσεων προβλέπονται βαριά πρόστιμα.

Η Κομισιόν, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, ετοιμάζεται να ανακοινώσει την έναρξη των ερευνών εντός των επόμενων ημερών. Στο επίκεντρο της έρευνας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα τεθούν οι χρεώσεις, οι όροι και οι προϋποθέσεις της Apple και της Google για τα ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών τους (app store και play store). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως υπό έρευνα ενδέχεται να βρεθεί και η Meta (μητρική των Facebook και Instagram) εξαιτίας του μοντέλου μηνιαίων χρεώσεων.

Σημειώνεται πως η νέα ψηφιακή νομοθεσία της ΕΕ επιτρέπει στις ευρωπαϊκές αρχές να επιβάλλουν βαριές ποινές έως και 10% των συνολικών ετήσιων παγκόσμιων εσόδων μιας εταιρείας και έως 20% εάν οι παραβιάσεις είναι επανειλημμένες. Μετά την έναρξη επίσημων ερευνών, οι ρυθμιστικές αρχές στοχεύουν να ολοκληρώσουν τις τελικές τους αποφάσεις εντός περιόδου 12 μηνών.

Google και Apple στο στόχαστρο και στις ΗΠΑ
Οι έρευνες της ΕΕ έρχονται την ίδια στιγμή, που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και γενικοί εισαγγελείς 16 πολιτειών μήνυσαν την Apple, κατηγορώντας την για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα την κατηγορούν πως αποκλείει τους ανταγωνιστές της μέσω του hardware (υλικό) και του software (λογισμικό) των συσκευών της (iPhone, iPad, Apple Watch). Μετά την προσφυγή στη Δικαιοσύνη η μετοχή της Apple πήρε την κατηφόρα, καταγράφοντας απώλειες άνω του 3%.

Στην αγωγή αναφέρεται πως η εταιρεία χρησιμοποίησε τον έλεγχο του iPhone για να περιορίσει παράνομα τους ανταγωνιστές και τις επιλογές των καταναλωτών. Σύμφωνα με τη μήνυση, οι αντιανταγωνιστικές πρακτικές της Apple επεκτείνονται πέρα από τις δραστηριότητες των iPhone και Apple Watch, σε προσφορές για διαφημίσεις, στο πρόγραμμα περιήγησης, στο FaceTime και στις υπηρεσίες ειδήσεων της Apple. Βάσει των κατηγοριών η Apple περιορίζει την ανάπτυξη νέων εφαρμογών και μειώνει την ελκυστικότητα των ανταγωνιστικών προϊόντων. Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ το μερίδιο της Apple στην αγορά smartphone ξεπερνά το 70%.

Στην καταγγελία απαριθμούνται μια σειρά μέτρων της εταιρείας που πλήττει τον ανταγωνισμό, όπως ο αποκλεισμός των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών, ο περιορισμός της συμβατότητας των wallets με τα smartwatch άλλων εταιρειών και η διακοπή προγραμμάτων που δεν ανήκουν στο App Store και υπηρεσιών streaming στο cloud.

Επί της ουσίας η Apple δημιουργεί πολλαπλούς φραγμούς που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο και δαπανηρό, τόσο για τους χρήστες όσο και για τους προγραμματιστές, να βγουν έξω από το ψηφιακό «οικοσύστημά» της. «Κάθε βήμα στην πορεία της Apple έχτιζε και ενίσχυε το μονοπώλιο των smartphones της», αναφέρεται στην μήνυση.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει οδηγήσει στο εδώλιο και την Google κατηγορώντας την για αθέμιτες πρακτικές με στόχο την εδραίωσή της ως την κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης, αποκλείοντας τους ανταγωνιστές της, «πνίγοντας» την καινοτομία και ελέγχοντας τις διαφημίσεις. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες δίκες για υπόθεση μονοπωλίου στην ιστορία και θα μπορούσε να κρίνει το μέλλον του διαδικτύου.

Η προσφυγή της κυβέρνησης κατά της Google επικεντρώνεται σε δισεκατομμύρια πληρωμές που έχει πραγματοποιήσει ο τεχνολογικός κολοσσός σε εταιρείες όπως η Apple, η Samsung κ.α. για να έχουν στις συσκευές τους ως προεπιλογή τη δική της μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ η Google πληρώνει – συνήθως – πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να απολαμβάνει αυτό το προνόμιο, που της διασφαλίζει μια σταθερή ροή δεδομένων από τους χρήστες και τη διατηρεί σε θέση κυριαρχίας στην αγορά.

Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε να προσφύγει σε δίκη για υπόθεση μονοπωλίου από τότε που μήνυσε επιτυχώς τη Microsoft το 1998 επειδή αξιοποίησε την κυριαρχία της στο λογισμικό προσωπικών υπολογιστών, τα Windows, για να ελέγξει την αγορά και να εμποδίσει τα νέα τότε προγράμματα περιήγησης ιστού. Η τότε καταδίκη της Microsoft επέφερε συντριπτικό πλήγμα στην εταιρεία, με αποτέλεσμα να «ξεπηδήσουν» οι νέοι σημερινοί τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Google.

Πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ στην Apple για τις πλατφόρμες streaming μουσικής
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα σε βάρος της Apple επιβλήθηκε και πρόστιμο από την ΕΕ ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας αποκλεισμού φθηνότερων εφαρμογών streaming μουσικής από τα iPhone και iPad. Η αρχική καταγγελία έγινε από το Spotify, μια από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες streaming μουσικής στον κόσμο. Η Apple ελέγχοντας απόλυτα τις εφαρμογές σε λογισμικό iOS, δηλαδή το λογισμικό που χρησιμοποιείται στις συσκευές της, μπορεί και καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις παρουσίας των εταιρείων στο App Store. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχει και κάθε πτυχή της εμπειρίας των χρηστών iOS.

Ύστερα από έρευνα των ευρωπαϊκών αρχών διαπιστώθηκε πως η Apple απαγορεύει στους προγραμματιστές εφαρμογών streaming μουσικής να ενημερώνουν τους χρήστες των iPhone και iPad, σχετικά με εναλλακτικές και φθηνότερες συνδρομητικές μουσικές υπηρεσίες, που διατίθενται εκτός περιβάλλοντος Apple και να παρέχουν οδηγίες για τον τρόπο εγγραφής τους σε αυτές.

«Οι εν λόγω διατάξεις της Apple ισοδυναμούν με μη δίκαιους όρους συναλλαγής. Οι εν λόγω διατάξεις δεν είναι ούτε αναγκαίες ούτε αναλογικές για την προστασία των εμπορικών συμφερόντων της Apple όσον αφορά το App Store που είναι εγκατεστημένο σε smart συσκευές της Apple και επηρεάζουν αρνητικά τα συμφέροντα των χρηστών iOS, καθώς αυτοί δεν μπορούν να λάβουν τεκμηριωμένες και αποτελεσματικές αποφάσεις σχετικά με τον τόπο και τον τρόπο αγοράς συνδρομών συνεχούς ροής μουσικής για τη συσκευή τους», αναφέρεται στη σχετική καταδικαστική απόφαση και προστίθεται:

«Εξαιτίας της συμπεριφοράς της Apple, η οποία διήρκεσε σχεδόν δέκα χρόνια, πολλοί χρήστες iOS ενδέχεται να πληρώνουν σημαντικά υψηλότερες τιμές για συνδρομές μουσικής συνεχούς ροής λόγω της υψηλής προμήθειας, την οποία επέβαλε η Apple στους προγραμματιστές και η οποία μετακυλίστηκε στους καταναλωτές υπό μορφή υψηλότερων τιμών συνδρομής για την ίδια υπηρεσία στο App Store της Apple. Επιπλέον, οι εν λόγω διατάξεις της Apple οδήγησαν σε μη χρηματική ζημία υπό μορφή υποβαθμισμένης εμπειρίας χρήστη: Οι χρήστες iOS είτε αναγκάζονταν να κάνουν πολύπλοκες αναζητήσεις για να βρουν σχετικές προσφορές εκτός της εφαρμογής, είτε δεν εγγράφηκαν ποτέ καμία υπηρεσία διότι δεν βρήκαν τη σωστή υπηρεσία μόνοι τους».

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν