Έτοιμη να πολεμήσει για πάντα είναι η Ρωσία, στον πόλεμο στην Ουκρανία σύμφωνα με το Politico.
Ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι υπηρέτησε ως υπουργός Πολιτισμού από το 2012 έως το 2020 και επέβλεψε την αναδιαμόρφωση ενός διαστρεβλωμένου προγράμματος σπουδών για την ιστορία που διδάσκεται στους μαθητές της Ρωσίας.
Ο ίδιος ηγήθηκε της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη και σε τηλεοπτική του συνέντευξη, επικαλέστηκε τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο (1700-1721) για να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα της Μόσχας. «Ο Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος με τη Σουηδία διήρκεσε 21 χρόνια. Μόλις λίγα χρόνια μετά την έναρξή του, ο Πέτρος ο Μέγας πρότεινε ειρήνη στους Σουηδούς… Τι απάντησαν οι Σουηδοί; “Θα πολεμήσουμε μέχρι τον τελευταίο Σουηδό“», σχολίασε σκωπτικά.
Ο πόλεμος εκείνος είχε στόχο την κυριαρχία στην περιοχή της Βαλτικής και έληξε με την ήττα της Σουηδίας. Ο Πούτιν φαίνεται να βλέπει τον εαυτό του ως τον σύγχρονο Πέτρο τον Μέγα, εξάλλου διαθέτει και άγαλμα του τσάρου στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου.
Το «ναυάγιο» στην Κωνσταντινούπολη
Σύμφωνα με το Politico, ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει ότι, πέρα από τη στρατιωτική διάρκεια, θα επιτύχει τους στόχους του μέσω εξαντλητικών διαπραγματεύσεων, υπολογίζοντας στον τερματισμό του ενδιαφέροντος του Ντόναλντ Τραμπ για ειρηνευτική συμφωνία.
Η δίωρη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν πάντως τη Δευτέρα δεν έφερε καμία πρόοδο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί πως ίσως αποσυρθεί από κάθε προσπάθεια διαμεσολάβησης, δηλώνοντας: «Αυτό ήταν ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Και έτσι έπρεπε να παραμείνει. Αλλά η προηγούμενη διοίκηση μας έπεισε σθεναρά ότι έπρεπε να εμπλακούμε». Συμπλήρωσε πως, αν δεν υπάρξει πρόοδος, «θα αποσυρθώ», μια απειλή που πλέον ακούγεται συχνά.
Παρόμοιο τόνο είχε και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς: «Θα προσπαθήσουμε να το τερματίσουμε, αλλά αν δεν τα καταφέρουμε, τελικά θα πούμε: “Ξέρετε κάτι; Ήταν μια καλή προσπάθεια, αλλά δεν συνεχίζουμε άλλο“».
Η αντίδραση στο Κρεμλίνο
Ο Πούτιν από την άλλη γνωρίζοντας την τάση του Τραμπ να ξεκινά με ενθουσιασμό και να αποσύρεται όταν οι συζητήσεις μακραίνουν, όπως συνέβη κατά την πρώτη του θητεία με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, φαίνεται πως στοχεύει αλλού.
Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, εκτιμά ότι η Ρωσία προσφέρει στον Τραμπ το ενδεχόμενο συμφωνίας, με στόχο να κερδίσει χρόνο και να συνεχίσει με «λόγια χωρίς αντίκρισμα». «Ο Πούτιν δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται σοβαρά για την ειρήνη ή μια κατάπαυση του πυρός, τουλάχιστον όχι με όρους αποδεκτούς από άλλους. Ακούω τα λόγια, τις δηλώσεις, αλλά τελικά επιμένω να κρίνω μόνο πράξεις και ενέργειες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.
Οι «κόκκινες» γραμμές
Ο Πούτιν και οι στενοί του συνεργάτες έχουν διατυπώσει με σαφήνεια τις απόψεις τους. Η Ουκρανία να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, να παραμείνει γεωπολιτικά ουδέτερη, χωρίς δυνατότητα αυτοκαθορισμού και με αυστηρούς περιορισμούς στον στρατιωτικό της εξοπλισμό. Η Μόσχα απαιτεί επίσης την αναγνώριση της Κριμαίας και των τεσσάρων ανατολικών περιοχών ως τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Και μέχρι να ικανοποιηθούν αυτοί οι όροι, όπως καυχήθηκε ο Μεδίνσκι, η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο, ενισχυόμενη από μια διοίκηση Τραμπ που δεν είναι διατεθειμένη να ασκήσει πίεση στον Πούτιν και που δεν δείχνει πρόθεση να συνεχίσει τη στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία.
Πηγή:ethnos.gr