Η Ευρώπη αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο με πρωτοφανή ρυθμό το 2025, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια που το Κρεμλίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία, μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η λήξη μιας σημαντικής συμφωνίας διαμετακόμισης δημιούργησε ελπίδες ότι η Γηραιά Ήπειρος μπορεί να σπάσει την εξάρτησή της από τη Μόσχα.
Όπως αναφέρει το Politico, τα δεδομένα της εταιρείας Kpler αποκάλυψαν ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ εισήγαγαν συνολικά 837.300 μετρικούς τόνους ρωσικού LNG, σημειώνοντας αύξηση από τους 760.100 τόνους της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Αυτή η αύξηση προκάλεσε ανησυχίες πως οι δυτικές χώρες δεν ασκούν επαρκή πίεση στη Ρωσία, ενώ ο πόλεμος διανύει το τέταρτο έτος του.
Τι οδήγησε σε αυτή την αύξηση;
Η αύξηση έρχεται μετά τη λήξη, την 1η Ιανουαρίου 2025, μιας σημαντικής συμφωνίας που επέτρεπε τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών που διαπερνούσαν την Ουκρανία. Το Κίεβο αρνήθηκε να επεκτείνει τη συμφωνία, αυξάνοντας την ανάγκη για εισαγωγές LNG μέσω θαλάσσης από ρωσικά λιμάνια.
Ορισμένες χώρες, όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία, που βασίζονταν σε αυτόν τον αγωγό για την προμήθεια ενέργειας, ασκούσαν πιέσεις για την ανανέωση της συμφωνίας, προειδοποιώντας πως χωρίς αυτή θα αναγκάζονταν να στραφούν σε ακριβότερες επιλογές, όπως το LNG. Ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, απείλησε μάλιστα να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ουκρανία και να μειώσει τη στήριξη στους Ουκρανούς πρόσφυγες αν το Κίεβο δεν επέτρεπε τη συνέχιση της διέλευσης.
Ωστόσο, η διακοπή του αγωγού δεν φαίνεται να μείωσε τη γενικότερη όρεξη της της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ρωσικό αέριο. Σύμφωνα με τον αναλυτή LNG της Kpler, Τσαρλς Κοστερούς, μια «τέλεια καταιγίδα» παραγόντων εξηγεί τη συνεχιζόμενη ζήτηση. «Υπήρξε ένα κύμα ψύχους από τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ η παραγωγή αιολικής ενέργειας ήταν χαμηλή», εξήγησε. «Έτσι, υπήρξε η ανάγκη να διατηρηθούν οι ροές LNG».
Επιπλέον, το 95% των εισαγωγών προέρχεται από το εργοστάσιο Yamal στη Σιβηρία, με τα περισσότερα φορτία να καλύπτονται από μακροχρόνια συμβόλαια, τα οποία δεν αφήνουν περιθώρια για μείωση των εισαγωγών.
Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άννα-Κάισα Ίτκονεν, αναγνώρισε ότι, παρά τις προσπάθειες για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, η παρουσία ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ παραμένει σημαντική.
«Οι προσπάθειές μας έχουν ήδη μειώσει τη ρωσική επιρροή στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη παρουσία ρωσικού αερίου, και ιδιαίτερα LNG, είναι σοβαρός λόγος ανησυχίας», δήλωσε, ανακοινώνοντας ότι η Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει έναν «οδικό χάρτη» για την πλήρη εξάλειψη της ρωσικής ενέργειας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Πιέσεις για κυρώσεις
Δέκα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ήδη ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές ρωσικού LNG, τονίζοντας ότι οι ενεργειακοί πόροι της Μόσχας συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση του πολέμου.
«Η ικανότητα της Ρωσίας να διατηρεί τον πόλεμο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδά της από την ενέργεια», αναφέρει κοινή επιστολή που διέρρευσε. «Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε ένα αποφασιστικό βήμα, απαγορεύοντας τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και LNG το συντομότερο δυνατό».
Πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες
Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν την ΕΕ να αγοράσει περισσότερο αμερικανικό LNG. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει ήδη δηλώσει ότι θέλει να αυξήσει την παραγωγή αμερικανικού φυσικού αερίου, χρησιμοποιώντας το σύνθημα «drill, baby, drill» (άντλησε, μωρό μου, άντλησε) και να ενισχύσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πρόσφατα πως στηρίζει την αύξηση των εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ. «Γιατί να μην το αντικαταστήσουμε με αμερικανικό LNG, που είναι φθηνότερο για εμάς και ρίχνει τις τιμές ενέργειας;» είχε δηλώσει τον Νοέμβριο.
Η συζήτηση γύρω από τις εισαγωγές ρωσικού LNG αναμένεται να κλιμακωθεί εντός των επόμενων μηνών, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ ενεργειακής ασφάλειας και οικονομικών πιέσεων εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.
Πηγή:protothema.gr