Αξιωματούχοι του Τραμπ ξεκινούν τις επόμενες ημέρες συνομιλίες με Ρώσους και Ουκρανούς στη Σαουδική Αραβία- Απών ο Κέλογκ- Πριν τις 28 Φεβρουαρίου θα τα πουν Τραμπ και Πούτιν.
Ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ θα ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές στη Σαουδική Αραβία μέσα στις επόμενες ημέρες, ανέφερε το Politico, επικαλούμενο πηγές με γνώση των σχεδίων.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Βαλτς, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για τη Μέση Ανατολή, Στηβ Γουίτκοφ, θα ταξιδέψουν στη Σαουδική Αραβία, τονίζει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το Politico, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, δεν θα είναι παρών στις συνομιλίες αυτές.
Ο Μακόλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι από όσο γνωρίζει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες αυτές.
Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες έχουν στόχο να κανονιστεί μια συνάντηση του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ζελένσκι “για να επιτευχθεί επιτέλους η ειρήνη και να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος”.
Το Bloomberg με τη σειρά, κάνει λόγο για συνάντηση Τραμπ-Πούτιν και μάλιστα πριν από τις 28 Φεβρουαρίου. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν εκπρόσωποι των δύο πλευρών για να προετοιμάσουν το έδαφος.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάρκο Ρούμπιο είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν σε τακτικές επαφές για την προετοιμασία της συνάντησης μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, η επικοινωνία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της αμερικανικής πλευράς.
“Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την αμοιβαία προθυμία τους να βρίσκονται σε επαφή για φλέγοντα διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης γύρω από την Ουκρανία, της κατάστασης γύρω από την Παλαιστίνη και γενικά στη Μέση Ανατολή και άλλες περιφερειακές κατευθύνσεις”, υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.
“Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Μάρκο Ρούμπιο επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν για την αποκατάσταση του αμοιβαίου σεβασμού του διακρατικού διαλόγου σύμφωνα με τον τόνο που έθεσαν οι πρόεδροι”.
Ο Τραμπ και ο Πούτιν μίλησαν για πάνω από μία ώρα την περασμένη Τετάρτη, την πρώτη γνωστή απευθείας επικοινωνία μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας από τότε που ο Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μια επικοινωνία που έγινε λίγο πριν ο Ρώσος πρόεδρος διατάξει την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι ΗΠΑ δεν θέλουν στο “τραπέζι” την Ευρώπη
“Θα ζητηθεί η γνώμη της Ευρώπης, αλλά τελικά θα αποκλειστεί, από τις προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και Ουκρανίας, αποκάλυψε ο ειδικός απεσταλμένος στην Ευρώπη του Ντόναλντ Τραμπ , Κιθ Κέλογκ.
Σύμφωνα με τον Guardian, ερωτηθείς εάν η Ευρώπη θα είναι παρούσα στις προγραμματισμένες συνομιλίες, ο Κιθ Κέλογκ είπε ότι προέρχεται από “το σχολείο του ρεαλισμού και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί” ενώ πρόσθεσε: “Στους ευρωπαίους φίλους μου, θα έλεγα: Μπείτε στη συζήτηση, αλλά όχι με το να παραπονιέστε ότι μπορεί ή όχι να βρεθείτε στο τραπέζι. Υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ιδέες και αυξάνοντας τις δαπάνες [άμυνας]”.
Οι δηλώσεις του Κέλογκ προκάλεσαν έκπληξη σε ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες που δεν εμπιστεύονται τον Τραμπ και πιστεύουν ότι η ασφάλεια της χώρας τους είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη μοίρα της Ουκρανίας. Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι την Κυριακή για να συζητήσουν την κατάσταση.
Ο Κέλογκ είπε ότι ένας λόγος για τον οποίο απέτυχαν οι προηγούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ήταν η εμπλοκή πάρα πολλών χωρών που δεν είχαν τη δυνατότητα να εκτελέσουν οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία. “Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο”, είπε στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποίησε νωρίτερα στην ομιλία του λέγοντας πως η Ευρώπη είναι πιθανό να αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις. Προέτρεψε την Ευρώπη να επιταχύνει τις διαδικασίες και να σχηματίσει έναν ευρωπαϊκό στρατό στον οποίο η Ουκρανία θα διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο.
‘Όχι” Ζελένσκι σε ΗΠΑ για τα ουκρανικά ορυκτά
Παρεμπιπτόντως, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ τα ουκρανικά ορυκτά, τονίζοντας ότι αυτή η συμφωνία δεν “προστατεύει” τη χώρα του σε αυτή τη φάση.
“Δεν έδωσα την άδεια στους υπουργούς να υπογράψουν τη συμφωνία γιατί αυτή δεν είναι έτοιμη. Κατά τη γνώμη μου, αυτή δεν μας προστατεύει”, είπε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, προσθέτοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει “εγγυήσεις ασφαλείας”, αλλά “δεν βλέπω μια τέτοια σύνδεση ακόμη στο έγγραφο”.
Η συμφωνία είναι κεντρικής σημασίας στην προσπάθεια του Κιέβου να κερδίσει την υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιδιώκει ένα γρήγορο τέλος του πολέμου με τη Ρωσία και το Κίεβο πιέζει για να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας για να προστατευτεί από ενδεχόμενη άλλη εισβολή της Ρωσίας σε περίπτωση επίτευξης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
“Άλλοι παγκόσμιοι παίκτες θα αποφασίσουν για το μέλλον μας”
Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως το δικό της σχέδιο δράσης σχετικά με την Ουκρανία και την ασφάλειά μας, διαφορετικά άλλοι παγκόσμιοι παίκτες θα αποφασίσουν για το μέλλον μας. Όχι απαραίτητα σύμφωνα με το δικό μας συμφέρον… Αυτό το σχέδιο πρέπει να προετοιμαστεί τώρα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο”.
Ο Κέλογκ είπε ότι τα κρίσιμα ζητήματα είναι να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος δεν θα ξαναρχίσει μετά την κατάπαυση του πυρός και να καθοριστεί πώς η Ουκρανία θα διατηρήσει την κυριαρχία της. Είπε ότι αυτό θα απαιτούσε μια αξιόπιστη εγγύηση ασφάλειας, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ, ως ο μοναδικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ, δεν είναι ακόμη σε θέση να ορίσει μια τέτοια εγγύηση.
“Να δημιουργήσουμε στρατό της Ευρώπης”
Ο Ζελένσκι ζήτησε από την Ευρώπη να μην τον εγκαταλείψει “στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Τραμπ”. “Ας είμαστε ειλικρινείς, τώρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η Αμερική να πει “όχι” στην Ευρώπη για θέματα που την απειλούν. Πολλοί ηγέτες έχουν μιλήσει για μια Ευρώπη που χρειάζεται τον δικό της στρατό – έναν στρατό της Ευρώπης. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα. Πρέπει να δημιουργηθούν οι ένοπλες δυνάμεις της Ευρώπης.
Πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος Τραμπ μου είπε για τη συνομιλία του με τον Πούτιν. Ούτε μια φορά δεν ανέφερε ότι η Αμερική χρειάζεται την Ευρώπη σε αυτό το τραπέζι. Αυτό λέει πολλά. Οι παλιές εποχές έχουν τελειώσει, όταν η Αμερική υποστήριζε την Ευρώπη μόνο και μόνο επειδή πάντα την υποστήριζε. Η Ουκρανία δεν θα δεχτεί ποτέ συμφωνίες που γίνονται πίσω από την πλάτη μας χωρίς τη δική μας εμπλοκή. Και ο ίδιος κανόνας πρέπει να ισχύει για όλη την Ευρώπη. Καμία απόφαση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία. Καμία απόφαση για την Ευρώπη χωρίς την Ευρώπη”.
Πρόσθεσε δε: “Ο πρόεδρος Τραμπ είπε κάποτε “αυτό που έχει σημασία δεν είναι η οικογένεια στην οποία γεννήθηκες, αλλά αυτή που χτίζεις”. Πρέπει να οικοδομήσουμε τη στενότερη δυνατή σχέση με την Αμερική, και –ναι, μια νέα σχέση– αλλά ως Ευρωπαίοι, όχι απλώς ως ξεχωριστά έθνη. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια ενιαία εξωτερική πολιτική, μια συντονισμένη διπλωματία, την εξωτερική πολιτική μιας κοινής Ευρώπης”.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, προέτρεψε την Ευρώπη να παραμείνει δεσμευμένη με τον Τραμπ και να μην πιστέψει ότι επρόκειτο να εγκαταλείψει την Ευρώπη ή την Ουκρανία. “Είμαστε μια οικογένεια” προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί “έχουν δίκιο, δεν ξοδεύουμε αρκετά“. Τόνισε ότι αναμένει πως το ΝΑΤΟ θα υιοθετήσει έναν νέο στόχο δαπανών τον Μάιο που θα επιτευχθεί σε τέσσερα ή πέντε χρόνια με σαφή ορόσημα και έναν πιθανό στόχο αμυντικών δαπανών πάνω από το 3% του ΑΕΠ. Ο σημερινός στόχος του 2% δεν ήταν αρκετός, είπε.
Πηγή: thetoc.gr