Η προεδρεύουσα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Βρετανία καλεί σε διεθνή διάλογο για τον αντίκτυπο της ΑΙ στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια
Την πρώτη επίσημη συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) αναμένεται να πραγματοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, με τη Βρετανία να καλεί σε διεθνή διάλογο σχετικά με τον αντίκτυπό της στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εξετάζουν πώς να μετριάσουν τους κινδύνους της αναδυόμενης τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια οικονομία και να αλλάξει το διεθνές τοπίο ασφάλειας.
Η Βρετανία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτόν τον μήνα και επιδιώκει έναν παγκόσμιο ηγετικό ρόλο στη ρύθμιση των ζητημάτων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι θα προεδρεύσει της συζήτησης την Τρίτη.
Τον Ιούνιο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, υποστήριξε μια πρόταση ορισμένων στελεχών τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία ενός διεθνούς φορέα παρακολούθησης της ΑΙ, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Ξεκίνησε η συνεργασία ΕΕ – ΗΠΑ
Ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη καταρτίζουν έναν εθελοντικό κώδικα συμπεριφοράς για την τεχνητή νοημοσύνη, όπως έχει δηλώσει η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager, καθώς η αναπτυσσόμενη τεχνολογία «χτυπά καμπανάκι» για τους κινδύνους που ενέχει για την ανθρωπότητα και τις αυξανόμενες εκκλήσεις για ρύθμιση.
Ο εθελοντικός κώδικας θα γεφυρώσει το χάσμα ενώ η ΕΕ των 27 εθνών εργάζεται σε πρωτοποριακούς κανόνες τεχνητής νοημοσύνης που δεν θα τεθούν σε ισχύ για έως και τρία χρόνια, πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πηγή: ΟΤ