Δε μασάει τα λόγια του ο ο Φιλίπ Λαζαρινί, γενικός επίτροπος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA): «Η απουσία πολιτικής βούλησης το κυριότερο εμπόδιο» για την είσοδο βοήθειας στη Λωρίδα
Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν την Τρίτη από ισραηλινό βομβαρδισμό στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με υγειονομικούς υπαλλήλους στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Παιδιά και γυναίκες η πλειονότητα των θυμάτων και σε αυτήν την επίθεση. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στα ερείπια τριώροφου κτιρίου που ισοπεδώθηκε κατά τον βομβαρδισμό, καθώς εκφράζονται φόβοι για εγκλωβισμένους στα χαλάσματα.
Μια άλλη ισραηλινή επίθεση σε ομάδα διανομής βοήθειας στην πόλη της Γάζας σκότωσε τουλάχιστον 23 άτομα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα έχει ανέλθει σε 31.923, ενώ οι τραυματίες είναι 74.096. Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 104 άτομα και τραυματίστηκαν 162. Παιδιά και γυναίκες η πλειονότητα των θυμάτων.
Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε, κατά τη διάρκεια επίθεσης εβραίων εποίκων στο σπίτι του, δήλωσε τοπικός αιρετός, ενώ ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έδωσε εντελώς διαφορετική εκδοχή, αναφέροντας πως μέλος του άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια επεισοδίων.
Ο Φάχερ Μπάσεμ Μπούνι Τζάμπερ, 43 ετών, υπέκυψε στο νοσοκομείο Ραφιντία της Νάμπλους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μέλος του ιατρικού προσωπικού της δομής υγείας.
Νωρίτερα, ο βοσκός «χτυπήθηκε από σφαίρα στην καρδιά», ενώ βρισκόταν «μπροστά στο σπίτι του» στη Χέρμπιτ ατ Ταουίλ, κοντά στην Άκραμπα, δήλωσε ο Σαλάχ Μπούνι Τζάμπερ, ο δήμαρχος αυτής της κοινότητας, περίπου 15 χιλιόμετρα από τη Νάμπλους, διαβεβαιώνοντας πως ήταν παρών.
Η επίθεση, πρόσθεσε, διαπράχθηκε από «τέσσερις εποίκους» του κοντινού οικισμού Γκιτίτ, οι τρεις από τους οποίους «φορούσαν στρατιωτικές στολές». Πυροβόλησαν τον άνδρα και «απομακρύνθηκαν γρήγορα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το περιστατικό αυτό από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων είπε πως ο στρατός έλαβε πληροφορίες για «εντάσεις ανάμεσα σε ισραηλινό παιδί και Παλαιστίνιους κοντά στο φράγμα στον Γκιτίτ».
«Ομάδα στρατιωτών μετέβη επιτόπου και ξέσπασαν ταραχές με δεκάδες Παλαιστινίους. Οι στρατιώτες έδρασαν για να τερματίσουν τις ταραχές και πυροβόλησαν έναν από τους υπόπτους», συνέχισε, διευκρινίζοντας πως «χτυπήθηκε». Για το συμβάν «διενεργείται έρευνα», συμπλήρωσε.
Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, την 7η Οκτωβρίου, η βία έχει κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο στη Δυτική Όχθη.
Σύμφωνα με τους αριθμούς της Παλαιστινιακής Αρχής, έκτοτε, πάνω από 430 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από πυρά ισραηλινών στρατιωτών ή εβραίων εποίκων.
Τουλάχιστον 17 Ισραηλινοί, στρατιώτες και πολίτες, έχουν επίσης σκοτωθεί σε επιθέσεις, σύμφωνα με τα δεδομένα των ισραηλινών αρχών.
Εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως Παλαιστίνιος, 30 ετών, «εξουδετερώθηκε», επίσης χθες, από δυο μέλη της Σιν Μπετ (της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας και αντικατασκοπείας), εναντίον των οποίων «άνοιξε πυρ» κοντά στην Γκους Ετσιόν, συστάδα εβραϊκών οικισμών νότια της Βηθλεέμ, στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης.
Ξανά στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται σήμερα στη Μέση Ανατολή, όπου θέλει να εξασφαλίσει πως θα υπάρξει ανακωχή αρκετών εβδομάδων στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο παλαιστινιακός πληθυσμός απειλείται από μαζικό λιμό, έπειτα από πέντε μήνες πολιορκίας, αεροπορικών βομβαρδισμών και μαχών ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και τη Χαμάς.
Οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Στο πλαίσιο τους, ο επικεφαλής της Μοσάντ μετέβη στο Κατάρ, μετά την συμβιβαστική πρόταση που φέρεται να έκανε η Χαμάς, ανοίγοντας την πόρτα σε κατάπαυση του πυρός για μερικές εβδομάδες, ενώ για καιρό απαιτούσε, μάταια, οριστική κατάπαυση του πυρός.
Όμως ο επικεφαλής του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Ισμαήλ Χανίγια κατηγόρησε την Τρίτη το Τελ Αβίβ πως «σαμποτάρει» τις διαπραγματεύσεις διεξάγοντας από τη Δευτέρα επιχείρηση ευρείας κλίμακας στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, στην πόλη της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε χθες πως σκότωσε «δεκάδες» μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ στο κτιριακό συγκρότημα της συγκεκριμένης δομής υγείας και γύρω από αυτό κι ότι συνέλαβε «πάνω από 300 υπόπτους».
Την ίδια ώρα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν σταματούν να προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου να ξεσπάσει άμεσα λιμός στον παλαιστινιακό θύλακο, ειδικά στο βόρειο τμήμα του, όπου η πρόσβαση είναι από δύσκολη ως αδύνατη και όπου εκτιμάται πως βρίσκονται το τρέχον διάστημα κάπου 300.000 άνθρωποι.
«Η απουσία πολιτικής βούλησης το κυριότερο εμπόδιο» για την είσοδο βοήθειας στη Λωρίδα
Πάνω από 1,1 εκατ. κάτοικοι, σχεδόν ο μισός πληθυσμός του θυλάκου, είναι αντιμέτωποι με «καταστροφική επισιτιστική κατάσταση», που απειλείται να μετατραπεί σε μαζική λιμοκτονία, επισημαίνουν υπηρεσίες του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των παιδιών στη Γάζα που βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου λόγω της ασιτίας, με τα νεογέννητα «απλώς να πεθαίνουν λόγω του εξαιρετικά χαμηλού βάρους τους».
Στην πραγματικότητα «ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας εξαρτάται σήμερα από την επισιτιστική βοήθεια, όμως ο μισός πληθυσμός και πλέον βιώνει (…) αυτό που αποκαλείται “κρίσιμο επίπεδο πείνας”», τόνισε χθες ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο γενικός επίτροπος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ. Το «κυριότερο εμπόδιο» για την είσοδο βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας είναι «η απουσία πολιτικής βούλησης», πρόσθεσε, θυμίζοντας ότι προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, εισέρχονταν στον θύλακο «500 ως 700 φορτηγά την ημέρα» αλλά «σήμερα είμαστε στα 100 ή στα 150 φορτηγά, ανάλογα τη μέρα».
Για την ανθρωπιστική κρίση που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας, παρενέβη και η επικεφαλής της νοτιοαφρικανικής διπλωματίας, η οποία κατήγγειλε τον «γενικευμένο λιμό» στην περιοχή και κατηγόρησε το Ισραήλ πως δημιουργεί νομικό προηγούμενο, αψηφώντας απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με έδρα τη Χάγη.
Κατόπιν προσφυγής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής, το ΔΔ διέταξε τον Ιανουάριο το Ισραήλ να αποτρέψει οποιαδήποτε «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Χαμάς, ζητώντας να επιτρέψει την παράδοση και τη διανομή «της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν επειγόντως ανάγκη οι Παλαιστίνιοι».
Η κυβέρνηση του Ισραήλ αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «εξωφρενική» την κατηγορία περί γενοκτονίας.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Ουάσιγκτον, η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Πάντορ υπογράμμισε πως το Ισραήλ δημιουργεί επικίνδυνο νομικό προηγούμενο αψηφώντας την διαταγή του ΔΔ.
«Τα προσωρινά μέτρα αγνοήθηκαν εντελώς από το Ισραήλ», εξήγησε η ΥΠΕΞ. «Βλέπουμε μαζικό λιμό μπροστά στα μάτια μας αυτή τη στιγμή», συνέχισε. «Η ανθρωπότητα πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό της με φρίκη (…) και να διερωτηθεί ποιο παράδειγμα δίνουμε».
Οι διαταγές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που αναλαμβάνει την επίλυση διαφορών μεταξύ κρατών, θεωρούνται νομικά δεσμευτικές, χωρίς δυνατότητα να ασκηθεί έφεση ή να ανακληθούν· όμως το κορυφαίο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ δεν έχει κανένα μέσο για την επιβολή της εφαρμογής τους.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Πρετόρια απαίτησε το ΔΔ να προχωρήσει στην επιβολή «προσωρινών μέτρων», προκειμένου να τερματιστεί «ο γενικευμένος λιμός» εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Στις ΗΠΑ ισραηλινή στρατιωτική αντιπροσωπεία
Ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατευθύνεται στη Μέση Ανατολή από την Ασία, ισραηλινή στρατιωτική αντιπροσωπεία θα πάρει τις επόμενες μέρες την άγουσα προς την Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να συζητήσει το πώς θα μπορούσε να μπει στο στόχαστρο η Χαμάς, «χωρίς να διεξαχθεί ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα», όπως ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Πέρα από τον επαπειλούμενο λιμό, η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τις συνέπειες ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης ευρείας κλίμακας στη Ράφα, το κατά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «τελευταίο» προπύργιο της Χαμάς, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι, στην πλειονότητά τους βίαια εκτοπισμένοι.
Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, ασκούν πίεση για να μη γίνει γενικευμένη επίθεση στη Ράφα, που θα προκαλούσε ακόμη περισσότερα θύματα μεταξύ των αμάχων, θα «επιδείνωνε την ήδη πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, θα χειροτέρευε την αναρχία στη Γάζα και να απομόνωνε ακόμη περισσότερο το Ισραήλ στη διεθνή σκηνή», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Την ίδια ώρα, ο Καναδάς αποφάσισε να πάψει να προμηθεύει με όπλα το Ισραήλ, δήλωσε χθες πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην καναδική κυβέρνηση.
Η επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας Μελανί Ζολί, η οποία πήγε στη Μέση Ανατολή την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαίωσε πως η Οτάβα δεν ενέκρινε «καμία άδεια» για την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ από την 8η Ιανουαρίου.
Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Ισραέλ Κατς χαρακτήρισε «ατυχή» την απόφαση αυτή της κυβέρνησης του Καναδά, που «υπονομεύει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται». Η «ιστορία», πρόσθεσε σε λακωνικό ανακοινωθέν του, θα «κρίνει σκληρά την απόφαση αυτή της καναδικής κυβέρνησης».
Πηγή: efsyn.gr