Βολές και από τη Διεθνή Αμνηστία για το νομοσχέδιο Πλεύρη

Πλεύρης

Και η Διεθνής Αμνηστία ενάντια στην κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε την Τετάρτη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την διακοπή του ασύλου για τρεις μήνες, που υπερψηφίστηκε την Παρασκευή από τη Βουλή.

«Παραβιάζουν αξιόποινα το διεθνές δίκαιο και τιμωρούν ανθρώπους που ζητούν προστασία» οι προτάσεις Μητσοτάκη – Πλεύρη για το μεταναστευτικό, καθώς, ιδιαίτερα με την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν κέντρο κράτησης στην Κρήτη για τους μετανάστες και πρόσφυγες, πρόκειται να παραβιάσουν το δίκαιο της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με την ερευνήτρια για τη Μετανάστευση της Διεθνούς Αμνηστίας, Αδριάνα Τιντονά.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το efsyn.gr, η Διεθνής Αμνηστία θυμίζει τα «μεμονωμένα περιστατικά» επαναπροωθήσεων που έφταναν μέχρι την κατηγορία του εγκλήματος και της δολοφονίας «με πραγματικά πυρά», όπως και τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης που έχουν υποστεί οι μετανάστες από τη Λιβύη, από τη Δευτέρα που ήρθαν σε Κρήτη και Γαύδο.

Η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας:

Ελλάδα: Οι νέες προτάσεις για το άσυλο και τις επιστροφές παραβιάζουν αξιόποινα το διεθνές δίκαιο και τιμωρούν ανθρώπους που ζητούν προστασία

Αντιδρώντας στην είδηση ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε την αναστολή για τρεις μήνες της καταγραφής αιτήσεων ασύλου από ανθρώπους που φτάνουν δια θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική, καθώς και την επιστροφή τους στη χώρα καταγωγής τους, η ερευνήτρια για τη Μετανάστευση της Διεθνούς Αμνηστίας, Αδριάνα Τιντονά, δήλωσε:

«Αυτές οι ντροπιαστικές προτάσεις παραβιάζουν αξιόποινα το διεθνές δίκαιο, δεν θα βελτιώσουν τις συνθήκες για πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Κρήτη και τη Γαύδο – και απλώς θα τιμωρήσουν ανθρώπους που ζητούν προστασία. Η άρνηση του δικαιώματος στο άσυλο βάσει του τρόπου άφιξης είναι διακριτική μεταχείριση και παραβιάζει τις βασικές αρχές της προσφυγικής προστασίας. Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει αυστηρά την επαναπροώθηση ανθρώπων χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση της κατάστασής τους. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ανακαλέσει άμεσα αυτή την απόφαση.

Οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν κέντρο κράτησης στην Κρήτη και να κρατούν εκεί όσους εισέρχονται παράτυπα. Εάν εφαρμοστεί, αυτή η πρόταση είναι πιθανό να οδηγήσει σε αυτόματη και άρα αυθαίρετη κράτηση μεταναστών, κατά παράβαση του δικαίου της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου.

Ως θεματοφύλακας του δικαίου της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να απαιτήσει επειγόντως την ανάκληση αυτών των μέτρων και να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει, αν χρειαστεί. Αν οι θεσμοί της ΕΕ δεν καταδικάσουν άμεσα και αποφασιστικά αυτά τα μέτρα, θα υπονομεύσουν όχι μόνο τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, αλλά και τις προσπάθειες για μια Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου.»

Ιστορικό

Στις 11 Ιουλίου το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της τροπολογίας. Η ψήφος ακολούθησε πρόσφατη αποστολή της ΕΕ στη Λιβύη για συζητήσεις περί συνεργασίας στο μεταναστευτικό, η οποία κατέληξε με την αποστολή να μην της επιτρέπεται η είσοδος στην Ανατολική Λιβύη, να κηρύσσεται «ανεπιθύμητη» και να διατάσσεται να αποχωρήσει.

Από την αρχή του 2025, έχει σημειωθεί αύξηση των αφίξεων στα ελληνικά νησιά Κρήτη και Γαύδος από τη Λιβύη. Έκθεση ΜΚΟ που δημοσιεύτηκε στις 7 Ιουλίου ανέδειξε την έλλειψη κατάλληλων συνθηκών πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας στην Κρήτη.

Το 2020, η Ελλάδα είχε υιοθετήσει παρόμοια μέτρα σε απάντηση στην αύξηση αφίξεων από τα σύνορα με την Τουρκία, αναστέλλοντας το άσυλο και προτείνοντας επιστροφές όσων διέσχιζαν τα σύνορα. Εκείνη την περίοδο, η Διεθνής Αμνηστία είχε αναφέρει περιστατικά επαναπροωθήσεων, ξυλοδαρμών, αυθαίρετων κρατήσεων, ακόμη και θανάτων ή τραυματισμών από χρήση πραγματικών πυρών. Αυτό το σενάριο δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Στην ομιλία του στη Βουλή χθες, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση της χώρας να συνεργαστεί με τις λιβυκές αρχές για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα. Όπως έχει προειδοποιήσει η Διεθνής Αμνηστία, η συνεχιζόμενη υποστήριξη της ΕΕ προς τις λιβυκές αρχές για την παρεμπόδιση των αναχωρήσεων (προς την Ελλάδα) έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να παρεμποδίζονται (αφού εντοπιστούν) στη θάλασσα και να επαναπροωθούνται δια της βίας σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν