280.000 “φόνοι” κάθε χρόνο από έναν έφηβο – Τα πρότυπα των κοριτσιών – Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς με τα κινητά και τάμπλετ – Τι λένε οι ειδικοί

4'

Από τη μία η ενδοοικογενειακή βία και από την άλλη η νεανική παραβατικότητα είναι φαινόμενα που αυξάνονται στην ελληνική κοινωνία.

Οι αστυνομικές αρχές ασχολούνται σε επίπεδο που τείνει να γίνει ρουτίνα με τη βία στις οικογένειες και στα σχολεία.

Τι φταίει εξηγούν οι ειδικοί – Το τάμπλετ δεν είναι αθώο…

Η ψυχολόγος αγνή Μαριακάκη σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στους 88,8fm, είπε πως η κατάσταση με τη νεανική παραβατικότητα έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Πάντα υπήρχαν τα πειράγματα και η κοροϊδία στα παιδιά αλλά η σημερινή φυσική βία δεν υπήρχε παλιότερα.

Όλα αυτά συμβαίνουν είπε η κα Μαριακάκη, επειδή από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι κάθε χρόνο σημειώνονται από έναν έφηβο 280.000 εικονικοί “φόνοι”.

Μπορεί να γίνονται στα βιντεοπαιχνίδια αλλά αυτό οδηγεί σε μια απευαισθητοποίηση των νέων. Εξοικειώνονται με αυτές τις εικόνες από τις οποίες δεν εξαιρούνται τα κορίτσια, καθώς ούτε εκείνα απέχουν από τα βιντεοπαιχνίδια και αν δεν παίζουν τα ίδια με εκείνα των αγοριών, έχουν άλλες επιρροές.

Τα κορίτσια ηρωοποιούν τις φάρσες που παρακολουθούν στο διαδίκτυο που είναι λάθος πρότυπα.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Η απαγόρευση του χρόνου στο κινητό ή το τάμπλετ δεν είναι λύση, σημειώνει η κα Μαριακάκη.

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να εξηγούν τις επιπτώσεις της οθόνης.

“Τα σύγχρονα παιδιά δε θέλουν κηρύγματα και συμβουλές. Δεν πειράζει και αν βαριούνται και λίγο. Οι γονείς δεν πρέπει να νιώθουν ενοχικά βλέποντας το παιδί τους να βαριέται όταν δεν παίζει βιντεοπαιχνίδια ή δεν παρακολουθεί κάτι στο διαδίκτυο”.

Θα πρέπει τα παιδιά να έχουν άλλες δραστηριότητες και θα πρέπει να πειστούν ομάδες νέων να κάνουν κάτι διαφορετικό μιας και έρευνες δείχνουν πως περισσότερο από τους γονείς επηρεάζουν τα παιδιά οι ίδιοι τους οι φίλοι.

Δυστυχώς λέει η κα Μαριακάκη όχι μόνο οι νέοι αλλά και οι ενήλικες πάσχουν από “ντοπαμινική εξουθένωση”, αφού όλη μέρα για όλη την εβδομάδα βομβαρδιζόμαστε με αρνητικές ειδήσεις τις οποίες ο εγκέφαλος μας εκλαμβάνει ως απειλές από τις οποίες θα πρέπει να προστατευτεί και εκκρίνει ντοπαμίνη.

Καταλήγοντας η κα Μαριακάκη είπε πως από τη στιγμή που πιάνει σαν ψυχαγωγία ένα παιδί το κινητό… έχει τελειώσει το μέλλον του.

Οι γονείς δε θα πρέπει να υποκύπτουν στον “εμφύλιο” για τη χρήση του τάμπλετ λέει η κα Μαριακάκη και το παιδί θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν του περνά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν