Ανοίγει ο δρόμος για υπεράκτια αιολικά πάρκα πριν από το 2030 – Σε ποιές 25 περιοχές θα γίνουν

6'

Ο δρόμος για να γίνουν υπεράκτια αιολικά πάρκα πριν το 2030, άνοιξε χθες με την παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων και περιλαμβάνει 25 περιοχές συνολικής έκτασης 2,712 km2 και εκτιμώμενης ελάχιστης ισχύος 12,4 GW, με την πλειοψηφία των προτεινόμενων θαλάσσιων περιοχών να ενδείκνυνται για πλωτής έδρασης τεχνολογία ΥΑΠ.

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε σε σχετική εκδήλωση παρουσία και της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προσδιορίζει τις επιλέξιμες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ (ΠΟΑΥΑΠ) και εκτιμά την ισχύ των έργων που μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτές, σε μεσοπρόθεσμο (έως το 2030-2032) και μακροπρόθεσμο (μετά το 2030-2032) χρονικό ορίζοντα.

Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει 25 περιοχές, συνολικής έκτασης 2,712 km2 και εκτιμώμενης ελάχιστης ισχύος 12,4 GW. Τα Διαπόντια Νησιά στο Ιόνιο, ο Πατραϊκός, η Δυτική Κρήτη, η Ανατολική Κρήτη, η Ρόδος, η Δονούσα, η Γυάρος, οι Άγιοι Απόστολοι Εύβοιας και η Χίος είναι οι περιοχές που επιλέχθηκαν για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο που έχει ήδη υποβληθεί στη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ, προκρίνει μια δεξαμενή επιλογών από 10 περιοχές για ανάπτυξη έως το 2030-2032, συνολικής ισχύος περίπου 4,9 GW, και αφορούν κυρίως έργα πλωτής έδρασης.

Αναλυτικότερα, οι επιλέξιμες ΠΟΑΥΑΠ για τη μεσοπρόθεσμη φάση ανάπτυξης εντοπίζονται στις εξής περιοχές:

-Στην ανατολική Κρήτη, όπου εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν έργα συνολικής ισχύος 800 MW
-Στη νότια Ρόδο, με τη μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ να κυμαίνεται μεταξύ 300 MW και 550 MW
-Στο κεντρικό Αιγαίο, με τη μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ να κυμαίνεται μεταξύ 200 MW και 450 MW
-Στον άξονα Εύβοιας-Χίου, με μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ στα 300 MW
-Στο Ιόνιο Πέλαγος, με μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ στα 450 MW.

Σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα, μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται η έγκριση του Εθνικού Σχεδίου που θα τεθεί προηγουμένως σε δημόσια διαβούλευση, ενώ η οριοθέτηση των πρώτων περιοχών εκτιμάται ότι θα γίνει περίπου σε έναν χρόνο από σήμερα.

«Η Ελλάδα, εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης και των κλιματικών χαρακτηριστικών της, έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα ως προς το ηλιακό και αιολικό δυναμικό της, ιδίως το υπεράκτιο. Σήμερα με την ανακοίνωση του σχεδίου του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την επίτευξη των Εθνικών στόχων της ενεργειακής μετάβασης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η ανάπτυξη των συγκεκριμένων έργων αποτελεί Εθνική προτεραιότητα όχι μόνο γιατί θα συνδράμει αποφασιστικά στην ενεργειακή μας αυτονομία, αλλά και γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε στο μέλλον και εξαγωγές πράσινης ενέργειας. Μας δίνει, συνεπώς, τη δυνατότητα για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη και θωράκιση του ρόλου της χώρας μας, ως ένας κρίσιμος, περιφερειακός, ενεργειακός κόμβος» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Τα οφέλη από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα
Με βάση το σχεδιασμό, η Ελλάδα δύναται να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προώθηση νέων τεχνολογιών, να αποκτήσει εγχώρια τεχνογνωσία και να αναπτύξει την απαραίτητη εφοδιαστική αλυσίδα.

Η εγκατάσταση ΥΑΠ μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του ΑΕΠ με έως και 1,9 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο την περίοδο 2024-2050 και των εσόδων του Δημοσίου με έως και 440 εκ. ευρώ ετησίως. Για την ίδια περίοδο μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της απασχόλησης, στηρίζοντας έως και 44.400 θέσεις εργασίας ετησίως.

Συνολικά, η υλοποίηση των έργων αυτών υπολογίζεται να μοχλεύσει επενδύσεις πάνω από 30 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι μέχρι το 2030 να έχει λειτουργήσει τουλάχιστον το πρώτο έργο από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Μαρία Ξυπνητού

Πηγή: ypodomes.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν