Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ολοκληρωθεί εντός του 2024 η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, με την ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION – θυγατρική του ΑΔΜΗΕ – η οποία «τρέχει» και αναπτύσσει το έργο, αυτή την στιγμή να προχωρά με εντατικό ρυθμό το χερσαίο τμήμα της διασύνδεσης, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες μελέτης – κατασκευής από τους αναδόχους.
Ειδικότερα, περίπου στο 85% της υποδομής και στο 50% στο κομμάτι της τοποθέτησης καλωδίων από πλευράς Αττικής, βρίσκεται η πρόοδος στην κατασκευή της υπόγειας όδευσης από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου προς το σημείο προσαιγιάλωσης στην Παχη. Στην Κρήτη, επίσης, οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη δεδομένου ότι τόσο οι εργασίες οδοποιίας όσο και οι εργασίες υποδομής για την εγκατάσταση των καλωδίων έχουν ξεκινήσει.
Όπως προκύπτει από το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης που έχει υποβάλλει στην ΡΑΑΕΥ ο ΑΔΜΗΕ, έως τις αρχές Ιουνίου είχε υπάρξει σημαντική πρόοδος στο έργο, κάτι που συνεχίζεται φυσικά όπως αναφέρουν πηγές στο ypodomes.com.
Σε ό,τι αφορά στο υποθαλάσσιο τμήμα του έργου, σύμφωνα με το ΔΠΑ, έχει ολοκληρωθεί η πόντιση των υποβρυχίων καλωδίων καθώς και το σύνολο των καλωδίων οπτικών ινών. Στην πλευρά της Αττικής οι εργασίες εγκατάστασης των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ έχουν ξεκινήσει οι θεμελιώσεις των βασικών κτηρίων των Σταθμών Μετατροπής που θα κατασκευαστούν στα δύο άκρα της διασύνδεσης, δηλαδή τη Δαμάστα Ηρακλείου και τον Ασπρόπυργο Αττικής.
Αν δε αλλάξει κάτι με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, αναμένεται η ηλέκτριση του έργου εντός του δεύτερου εξαμήνου 2024. Ανάδοχοι των εργολαβιών του έργου είναι οι: NEXANS, PRYSMIAN, K/Ξ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ και Κ/Ξ SIEMENS-ΤΕΡΝΑ (υποσταθμοί).
Αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου
Στο ΔΠΑ, μεταξύ πολλών σημαντικών έργων για την χώρα, περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, οι εργασίες κατασκευής του νέου ΚΥΤ Κουμουνδούρου, τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS), που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο ΚΥΤ υπαίθριου τύπου, είναι σε εξέλιξη.
Η υλοποίηση του νέου ΚΥΤ Κουμουνδούρου θα εξυπηρετήσει τη σύνδεση του Ανατολικού Διαδρόμου 400 kV Πελοποννήσου, θα αποτελέσει το τερματικό της διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα και θα ενισχύσει την αξιοπιστία τροφοδότησης των φορτίων στην Αττική και κυρίως στη Δυτική.
Η πλήρης ολοκλήρωση του αναβαθμισμένου ΚΥΤ Κουμουνδούρου αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Τα οφέλη του της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής
Δεν είναι τυχαία – μέχρι στιγμής – η μεγαλύτερη επένδυση μεταφορικά και κυριολεκτικά. Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής έχει όλα αυτά τα συστατικά που κάνουν ένα έργο τόσο σημαντικό.
Αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος και βάθος υπό κατασκευή καλωδιακή (υποβρύχια και υπόγεια) διασύνδεση συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης στην Ελλάδα.
Ανοίγει το δρόμο και επί της ουσίας, θα επιτρέψει την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανάπτυξη αντίστοιχων υποδομών στην Κρήτη.
Οφέλη φυσικά θα υπάρξουν και για τους ίδιους τους κατοίκους, οι οποίοι μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, θα δουν το νησί να μπορεί πλέον να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του σε ρεύμα από το ηπειρωτικό σύστημα.
Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει το 1 δισ. ευρώ και αποτελεί τη δεύτερη φάση της διασύνδεσης της Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ). Η πρώτη φάση υλοποιήθηκε με το έργο της διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με την Απόφαση Ένταξης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων η Διασύνδεση της Κρήτης με το ΕΣΜΗΕ Φάση ΙΙ θα χρηματοδοτηθεί με 313,2 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» για τις εργασίες του πρώτου σταδίου του έργου (μέχρι 31.12.2023), αντλώντας έτσι σημαντικούς πόρους και μειώνοντας, κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό, το κόστος του έργου μείζονος σημασίας για τον Έλληνα καταναλωτή. Το δεύτερο στάδιο του έργου αναμένεται να ενταχθεί στην Προγραμματική Περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027.
Πηγή: ypodomes.gr