Αύξηση από 20% έως 40% σε σχέση με το 2019 σημείωσαν οι διανυκτερεύσεις στα ‘’Αirbnb’’ στους δημοφιλείς νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, την ίδια στιγμή που τα νούμερα υπολείπονται σε Βόρειο Αιγαίο και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η Eurostat όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ανά την Ευρώπη, με βάση τις κρατήσεις που έχουν γίνει μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες Airbnb, Booking, Expedia Group ή TripAdvisor δείχνουν την ανόμοια άνοδο της ευρωπαϊκής αγοράς ανά Περιφέρεια και περιοχή και ακριβώς σε αυτό το μοτίβο κινείται και η ελληνική αγορά. Πάντως για τη χώρα μας, υψηλές επιδόσεις παρουσιάζει ειδικά η ελληνική πρωτεύουσα, η οποία, με συνολικά 4.520.164 διανυκτερεύσεις περιλαμβάνεται στο τοπ 20 των δημοφιλέστερων ευρωπαϊκών πόλεων για το 2022 με βάση τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, με πρώτο το Παρίσι.
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, συνολικά ανά την Ευρώπη το 2022 οι διανυκτερεύσεις επισκεπτών στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά περίπου 7%, από 512 εκατομμύρια το 2019 σε 547 εκατομμύρια το 2022, αλλά «αυτή η ανάπτυξη ενέχει αποκλίνοντα αποτελέσματα σε περιφερειακό επίπεδο», αναφέρει η Eurostat.
Για την Ελλάδα αύξηση από 20%- 40% έναντι του 2019 καταγράφεται στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου- σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα-, της Κρήτης και των Ιονίων Νήσων όσον αφορά τη νησιωτική Ελλάδα.
Σημαντική άνοδος επίσης σημειώνεται στις Περιφέρειες της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ μικρότερη αύξηση διανυκτερεύσεων, από χαμηλή μονοψήφια έως 10% σημειώνεται σε Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Ελλάδα.
Στον αντίποδα, πτώση από έως 10% έναντι του 2019 καταγράφεται σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Η ευρωπαϊκή αγορά
Συνολικά για την ευρωπαϊκή αγορά και το ξεκίνημα του 2023, η Eurostat επισημαίνει ότι το 2023 αποτελεί χρονιά -ρεκόρ για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων (με βάση πάντα τα στοιχεία που παρέχουν στην ευρωπαϊκή στατιστική αρχή οι 4 γνωστές πλατφόρμες κατόπιν της συμφωνίας για την παροχή στοιχείων που είχε γίνει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Μάρτιο του 2020): Ετσι, το πρώτο τρίμηνο του 2023 (σ.σ. το «αδύναμο» τρίμηνο για την Ελλάδα), οι διανυκτερεύσεις επισκεπτών σε επίπεδο Ε.Ε. ξεπέρασαν τα προηγούμενα υψηλότερα επίπεδα (2020 για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, το 2022 για τον Μάρτιο) και τους τρεις μήνες. Μέχρι στιγμής, για το 2023, 83,9 εκατ. διανυκτερεύσεις επισκεπτών έχουν καταγραφεί σε καταλύματα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης με κράτηση μέσω μιας από τις τέσσερις πλατφόρμες, σε σύγκριση με 67,3 εκατομμύρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Οι περισσότερες διανυκτερεύσεις ήταν στη Γαλλία (22 εκατ.), την Ισπανία ( 18,2 εκατ.) και Ιταλία (9,7 εκατ.).
Για το 2022, με βάση πάντα τα στοιχεία που παρέχουν οι τέσσερις πλατφόρμες στην Eurostat, σχεδόν το ένα τέταρτο από το σύνολοι των 547 εκατ. διανυκτερεύσεων ήταν στη Γαλλία (131 εκατ. διανυκτερεύσεις επισκεπτών), ακολουθούμενη από την Ισπανία (106 εκατ.). Η Ιταλία (77 εκατ.), η Γερμανία (39 εκατ.) και η Πορτογαλία (31 εκατ.) συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Πρόσθετες χώρες με πάνω από 10 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις επισκεπτών που καταγράφηκαν το 2022 ήταν η Ελλάδα (29 εκατ.), η Κροατία (28 εκατ. διανυκτερεύσεις επισκεπτών), η Πολωνία (22 εκατ.) και η Αυστρία (15 εκατ.).
Οι τέσσερις κορυφαίοι αστικοί προορισμοί πόλεων για τους τουρίστες που έκαναν κράτηση για τη διαμονή τους μέσω μιας από τις τέσσερις πλατφόρμες ήταν το Παρίσι (13,5 εκατ. διανυκτερεύσεις ή 37.000 επισκέπτες κατά μέσο όρο ανά μία διανυκτέρευση), η Βαρκελώνη (8,5 εκατ.), η Λισαβόνα (8,5 εκατ.), η Ρώμη (8 εκατ.) και Μαδρίτη (6,7 εκατ.). Συνολικά, αυτές οι πέντε πόλεις αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 8% (45,3 εκατομμύρια) όλων των διανυκτερεύσεων στην Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκαν μέσω των Airbnb, Booking, Expedia Group και TripAdvisor (547 εκατομμύρια).
Σε επιμέρους στατιστικά στοιχεία για το 2022, πάνω από 1,5 εκατ. τουρίστες ανά διανυκτέρευση φιλοξενήθηκαν σε μία κλίνη για την οποία η κράτηση είχε γίνει μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες, ενώ όπως αναφέρει η Eurostat, πάνω από 1 στις 3 διαμονές αφορούσε τους μήνες του peak του Ιουλίου και Αυγούστου. Οι 20 πιο δημοφιλείς περιοχές απορροφούν κοντά στο ήμισυ των διανυκτερεύσεων: Οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές βρίσκονται στην Ισπανία (7), τη Γαλλία (6), ή την Ιταλία (5), ενώ Πορτογαλία και Κροατία έχουν κι αυτές από μία περιοχή στο τοπ 20.
Η ευρωπαϊκή στατιστική Αρχή αναφέρει επιπλέον ότι περιοχές στην περιφέρεια σε χώρες όπως η Πολωνία, η Γαλλία ή η Σουηδία έχουν παρουσιάσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ οι αστικοί προορισμοί όπως το Βερολίνο, η Πράγα ή η Βιέννη εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με τις τιμές του 2019. Εκεί είναι όπου καταγράφονται και οι πιο σοβαρές απώλειες σε σύγκριση με το 2019 και συγκεκριμένα για την Πράγα στο -52%, το Βερολίνο στο -39%, τη Βουδαπέστη στο -34%) και τη Βιέννη -25% όσον αφορά τον αριθμό των διανυκτερεύσεων.
Πηγή:newmoney.gr