Εκτός του πενταετούς Προγράμματος Ανάπτυξης της Enaon EDA, θυγατρική της enaon του ομίλου Italgas, έμειναν σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, τα σχέδια επέκτασης του δικτύου διανομής στη Κρήτη και τις Σποράδες. Κατά τα λοιπά, με μικρές διαφορές, το Πρόγραμμα πήρε το πράσινο φως της ΡΑΑΕΥ.
Στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της εταιρείας που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Μάρτιο και πλέον έλαβε την έγκριση της Αρχής, προβλεπόταν για την Κρήτη τα προγραμματιζόμενα ως το τέλος του 2028 έργα να ανέρχονται σε 1.460.472 ευρώ, εκ των οποίων τα 730.236 ευρώ θα πήγαιναν στα Χανιά και τα 730.236 ευρώ στο Ηράκλειο. Η τροφοδότηση των δύο αυτών δικτύων θα γινόταν αντίστοιχα μέσω δύο σταθμών Υγροποιημένου Αερίου μικρής κλίμακας (LNG).
Μεταξύ άλλων, το τελικό σχέδιο προβλέπει λιγότερα χιλιόμετρα ανάπτυξης του δικτύου σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας αλλά και αυξημένες δαπάνες στο τομέα της ψηφιοποίησης, όπως είναι δηλαδή και η αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών με «έξυπνους». Ειδικότερα, το προκαταρκτικό σχέδιο του Προγράμματος Ανάπτυξης προέβλεπε την εγκατάσταση 568.890 «έξυπνων» μετρητών μέχρι το 2028, με την συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 61,4 εκατ. ευρώ.
Η Enaon Eda διαχειρίζεται σήμερα περίπου 8.200 χιλιόμετρα δικτύου διανομής φυσικού αερίου, με περισσότερα από 600.000 ενεργά σημεία παράδοσης.
Για το τρέχον έτος, όπως έχει η εταιρεία επικοινωνήσει, αναμένεται να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους περίπου 180 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 78% σε σύγκριση με τα 106 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν το 2023. Οι νέες επενδύσεις αφορούν σε έργα ανάπτυξης, έργα σύνδεσης, ασφάλειας και ενίσχυσης δικτύου, ψηφιοποίησης, εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και σε διάφορες πρόσθετες επενδύσεις.
Πιο συγκεκριμένα, η enaon EDA, έχει δρομολογήσει να προχωρήσει σε έργα για τη σύνδεση με το δίκτυο διανομής μέσα στο έτος σε 13 πόλεις της Ελλάδας.
Έτσι, εντός του 2024 οι πόλεις που θα ξεκινήσουν έργα και θα συνδεθούν με το φυσικό αέριο πέρα από τα Γρεβενά που έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός σημαντικού τμήματος του δικτύου διανομής και τα έργα που έχουν ξεκινήσει σε Αγρίνιο και έπονται αυτά σε Λειβαδιά, Γιαννιτσά και Βέροια, αναμένονται επίσης σε: Φλώρινα, Καστοριά και Άργους Ορεστικού στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Ορεστιάδα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Αλεξάνδρεια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Άμφισσα και Καρπενήσι στη Στερεά Ελλάδα, Ιωάννινα στην Περιφέρεια Ηπείρου και Πάτρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο έτος, κατασκευάστηκαν από την εταιρεία 600 χιλιόμετρα δικτύων, έγιναν περισσότερες από 23.000 νέες συνδέσεις καταναλωτών από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα και εγκαταστάθηκαν περισσότεροι από 32.000 έξυπνοι μετρητές.
Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης καλύπτει τις εξής Περιφέρειες: Αττική, Θεσσαλία, Αν. Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη.
Πηγή:ypodomes.gr