Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για ΕΟΦ, ΟΔΙΠΥ και διοικήσεις – «Επισπεύδουν την εκχώρηση της Δημόσιας Υγείας σε ιδιώτες» η απάντηση των εργαζομένων
Το σχέδιο του υπουργού Υγείας περιλαμβάνει – στα χαρτιά τουλάχιστον – ένα διαφορετικό πρόσωπο για το ΕΣΥ, το οποίο κλείνει συμπωματικά και 40 χρόνια λειτουργίας. Κατά τον υπουργό Υγείας, σύμφωνα με διαρροές του υπουργείου Υγείας ο ΕΟΦ θέλει ριζική ανασυγκρότηση, ο ΟΔΙΠΥ, που δημιουργήθηκε πριν λίγα χρόνια για να αξιολογεί και να ενισχύει την ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες, δεν πράττει ουσιαστικά κανένα έργο, ενώ σοβαρότατο είναι το πρόβλημα στις διοικήσεις των νοσοκομείων.
Ο υπουργός δεν κρύβει μάλιστα τη δυσαρέσκειά του για μεγάλους Οργανισμούς, τους οποίους επιδιώκει να μεταρρυθμίσει ξεκινώντας από τα πρόσωπα που τους διοικούν, κάτι που δεν έκρυψε και στο συνέδριο “HealthWorld” με εκτενή του ομιλία.
Αναφορικά με τις διοικήσεις των νοσοκομείων αλλά και των Υ.ΠΕ. (Υγειονομικών Περιφερειών), εμφανίζεται έντονα δυσαρεστημένος, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων κατά καλά πληροφορημένες πηγές, αν κι ο νέος νόμος που προωθείται από το υπουργείο Εσωτερικών για τον τρόπο διορισμού και αξιολόγησης των διοικητών νοσοκομείων δε φαίνεται να αλλάζει πολύ τα σημερινά δεδομένα με τους διορισμένους διοικητές νοσοκομείων και Υ.ΠΕ.
Στις αλλαγές εντάσσονται παράλληλα ΕΟΦ και φαρμακευτική πολιτική, με την ηγεσία του υπουργείου να κρίνει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη διοίκηση και στην οργάνωση. Στην πολιτική φαρμάκου, επισημαίνεται ότι θα ορίσει νέα επιτροπή για τα καινοτόμα φάρμακα, των οποίων την αποτελεσματικότητα θα ελέγχει διεξοδικά πριν αποζημιωθούν από την κοινωνική ασφάλιση, γι’ αυτό και περιέγραψε μια νέα εθνική πολιτική, που θα περιλαμβάνει σταθερούς κανόνες αλλά και πρόσβαση των ασθενών σε όλες τις νέες θεραπείες, αλλά με προϋποθέσεις που θα περιέχουν διαφάνεια.
«Χωρίς ουσία οι αλλαγές»
Στα παραπάνω απαντούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αναφέροντας ότι οι όποιες αλλαγές σκοπό έχουν να επισπεύσουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας και την εκχώρησή της σε ιδιώτες.
Επισημαίνουν ότι η αλλαγή προσώπων από μόνη της δε φέρνει αποτέλεσμα και πως η αξιολόγησή τους έχει να κάνει μόνο με τα οικονομικά κέρδη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τις ημέρες νοσηλείας των ασθενών, τις κλίνες και τις επανεισαγωγές μεταξύ άλλων. Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ μιλά για την αλλαγή πολιτικής προς όφελος της Δημόσιας Υγείας και των πολιτών, δείχνει εκ νέου την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Κρήτης, τη φτώχια της Υγείας, τις μετακινήσεις γιατρών, τις ατέλειωτες λίστες στα χειρουργεία, τις κλινικές που υπολειτουργών, κ.ο.κ.
Παράλληλα, καλούν για άλλη μια φορά την ηγεσία του υπουργείου να… κοιτάξει κατάματα την Υγεία και τους εργαζόμενους σε αυτή, λέγοντας την αλήθεια.
“Καμπανάκι” από τον Ιατρικό Σύλλογο
Άμεσες λύσεις για τα ανυπέρβλητα προβλήματα που υποσκάπτουν την ομαλή λειτουργία ΠΑΓΝΗ και Βενιζελείου ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου. Όπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του, «ο νομός Ηρακλείου αλλά και όλη η Κρήτη έχει την τύχη να διαθέτει δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, με επισκεψιμότητα που τα κατατάσσει μέσα στην πρώτη δεκάδα των νοσοκομείων της χώρας.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου είναι περήφανος για την προσφορά των ιατρών-μελών του που εργάζονται σε αυτά. Δυστυχώς παραλείψεις και αδράνειες της τελευταίας δεκαπενταετίας έχουν πια δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα, που υποσκάπτουν την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και βάζουν σε κίνδυνο την παροχή των υπηρεσιών Υγείας στον νομό, αλλά και της Κρήτης ολόκληρης:
– Απουσία άμεσης αναπλήρωσης των κενών των συνταξιοδοτούντων ή των ιατρών που παραιτούνται, με αποτέλεσμα τα κενά να διογκώνονται χρόνο με τον χρόνο.
– Καθήλωση των αμοιβών, απουσία σοβαρών κινήτρων για τη στελέχωση των νοσηλευτικών μονάδων, τη στιγμή που οι Έλληνες ιατροί βρίσκουν διέξοδο, όντας περιζήτητοι, στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό.
– Οι ολοένα και χειρότερες συνθήκες εργασίας σε ό,τι αφορά τη διοίκηση, την οργάνωση, την καθημερινότητα, την εφημέρευση, αλλά και την επιστημονική εξέλιξη μέσα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας το κάνουν μη ελκυστικό για τους νέους συναδέλφους, αλλά ακόμη και γι’ αυτούς που ήδη το υπηρετούν.
Το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό στο Βενιζέλειο με τη μείωση του αριθμού των αναισθησιολόγων λόγω παραιτήσεων, συνταξιοδοτήσεων και άγονων προκηρύξεων. Η αντιμετώπισή του επείγει, καθώς οι ασθενείς με χρόνια χειρουργικά προβλήματα δεν μπορούν να χειρουργηθούν, οι συνάδελφοι χειρουργοί έχουν μετατραπεί σε μερικής απασχόλησης καθώς χειρουργούν σπάνια και οι συνάδελφοι ειδικευόμενοι των χειρουργικών κλινικών, που γεμάτοι όνειρα επέλεξαν το νοσοκομείο, ετοιμάζονται να το εγκαταλείψουν, μιας και δεν εκπαιδεύονται.
Πρόκειται για πρόβλημα που υποσκάπτει το μέλλον του νοσοκομείου, με ό,τι αυτό σημαίνει για την παροχή υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες του νομού, αλλά και της Κρήτης. Θα πρέπει να βρεθούν άμεσα τολμηρές λύσεις χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς επανάληψη των απρόσφορων λύσεων που έχουν χρησιμοποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν. Το ΕΣΥ πρέπει να διοικηθεί, να αξιολογηθεί, να μεταρρυθμιστεί και να χρηματοδοτηθεί, ειδάλλως τα προβλήματα θα αναπαράγονται ολοένα και μεγαλύτερα. Η λύση των προβλημάτων ξεκινά με την πρόβλεψή τους και όχι με την εμφάνισή τους.
Τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους, που είναι η προσφορά υπηρεσιών Υγείας στο σύνολο του πληθυσμού και η εκπαίδευση των νέων ιατρών».
Προσλήψεις εδώ και τώρα
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου κάνει λόγο για εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και ζητάει:
«Όπως ήδη έχουμε προτείνει, απαιτείται άμεση λήψη μέτρων, όπως:
* Άμεση προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων και των θέσεων ιατρών που είναι προς συνταξιοδότηση.
* Άμεση αλλαγή του χρονοβόρου τρόπου κρίσεων επιμελητών από πανελλαδικό επίπεδο σε επίπεδο ανά ΔΥΠΕ ή νοσοκομείο.
* Άμεση παροχή οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων στους ιατρούς του ΕΣΥ. Το υπουργείο και η ΔΥΠΕ πρέπει να δράσουν άμεσα για την εύρυθμη επαναλειτουργία των νοσοκομείων.
Ο ΙΣΗ επανειλημμένα έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους την κρισιμότητα της κατάστασης και έχει καταθέσει εφικτές προτάσεις για άμεση βελτίωση των συνθηκών στο ΕΣΥ και θα σταθεί αρωγός σε όποια προσπάθεια βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση».
Διαψεύδει τον υφ. Υγείας ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ: Περισσότερες οι κενές θέσεις στο νοσοκομείο, μικρότερος ο προϋπολογισμός – «Ωραιοποιεί την κατάσταση»
Κατηγορηματικά διαψεύδει τα στοιχεία του υφυπουργού Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, μέσα από την απάντηση που έδωσε σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλη Συντυχάκη, σχετικά με τα προβλήματα του ΠΑΓΝΗ, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο μεγαλύτερο κρατικό νοσοκομείο της Κρήτης, Δημήτρης Βρύσαλης.
Ο συνδικαλιστής υποστηρίζει ότι ο υφυπουργός προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση! «Ο υφυπουργός Υγείας και συνολικά η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί να συγκαλύψει την αντιλαϊκή πολιτική της στον χώρο της Υγείας, παρουσιάζοντας νούμερα και αριθμούς που δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που ζουν καθημερινά ασθενείς και εργαζόμενοι», σύμφωνα με τον Δημήτρη Βρύσαλη.
Για το προσωπικό
Για το προσωπικό του νοσοκομείου και την αύξηση που επικαλέστηκε ο υφυπουργός Υγείας κατά την τελευταία τετραετία, ο πρόεδρος των εργαζομένων απαντά: «Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία τετραετία προσλήφθηκαν 147 μόνιμοι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων. Παραιτήθηκαν, συνταξιοδοτήθηκαν κ.λπ. 252. Οι κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων είναι 543».
Για τον προϋπολογισμό
«Για τον προϋπολογισμό, ο υφυπουργός είπε: Το 2019 ήταν 52 εκατομμύρια η χρηματοδότηση του ΠΑΓΝΗ και το 2023 ήταν 92 εκατομμύρια. Είναι 50% αύξηση. Η αλήθεια: Ο αρχικός προϋπολογισμός του ΠΑΓΝΗ για το 2023 είναι μειωμένος κατά 18,85% σε σχέση με τον αρχικό του 2022 και κατά 37,84% σε σχέση με τον τελικό του 2022. Ήδη η Οικονομική Υπηρεσία με έγγραφό της στο Δ.Σ. του νοσοκομείου αναφέρει ότι υπάρχουν αιτήματα στο Γραφείο Προμηθειών, εντούτοις δεν υπάρχουν οι επαρκείς πιστώσεις και απαιτείται άμεσα να χορηγηθούν στο νοσοκομείο 7.000.000 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο συνδικαλιστής.
Πηγή: neakriti.gr