Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 5 Ιουλίου του 1930, όταν ο «κουζουλός» Κρητικός που είχε μεταναστεύσει στη Νέα Υόρκη, ο Γιώργος Σταθάκης, έπεσε στους καταρράκτες του Νιαγάρα μέσα σ’ ένα βαρέλι. Κατάφερε να βγει ζωντανός;
Ο Γιώργος Σταθάκης, ήθελε να γίνει θέμα στις εφημερίδες, αλλά και να κερδίσει χρήματα· κι έτσι, μην έχοντας άλλο τρόπο, σκέφτηκε να βουτήξει στους καταρράκτες του Νιαγάρα μέσα σε βαρέλι! Είχε σκοπό, τα έσοδα που θα του απέφερε ένα τέτοιο εγχείρημα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση βιβλίου του σχετικά με τις μεταφυσικές εμπειρίες. Ο Σταθάκης ζούσε στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, όπου εργαζόταν ως μάγειρας· ήταν 46 χρονών και εργένης.
Τον Ιούλιο του 1930, ο Γιώργος Σταθάκης, έχοντας συντροφιά τη χελώνα του, τη «Σόνι», έπεσε στους καταρράκτες. Το γεγονός θεωρήθηκε ξεχωριστής σημασίας και ακόμα και δημοσιογράφοι των «New York Times» περίμεναν πλάι στους καταρράκτες, να δουν τον Σταθάκη να πέφτει.
Το βαρέλι του προσγειώθηκε σχετικά άθικτο, αλλά παγιδεύτηκε πίσω από τη ροή του καταρράκτη για περισσότερο από 20 ώρες. Όταν τελικά οι δικοί του τον απεγκλώβισαν, ο Γιώργος Σταθάκης ήταν νεκρός, προφανώς από ασφυξία· η χελώνα του είχε επιβιώσει. Το βαρέλι, όπου μέσα ο κουζουλός Κρητικός βρήκε τον αγωνιώδη θάνατό, εκτίθεται στους καταρράκτες του Νιαγάρα. Από όλα τα βαρέλια που πέρασαν πάνω από τους καταρράκτες, το βαρέλι του Σταθάκη ήταν το μόνο που παγιδεύτηκε πίσω από τους καταρράκτες. Ίσως ο τεράστιος όγκος που ο Σταθάκης πίστευε ότι θα τον προστάτευε από «κακό» ήταν η αιτία του θανάτου του.
Αρκετοί ήταν εκείνοι που τόλμησαν να πέσουν στους καταρράκτες του Νιαγάρα μέσα σε ένα βαρέλι, πραγματοποιώντας ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα, συχνά υποκινούμενοι από το πάθος για δημοσιότητα και χρήμα. Η Άννι Έντσον Τέιλορ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που επιβίωσε από μια τέτοια παράτολμη πτώση το 1901. Μετά την επιτυχία της, κι’ άλλοι εμπνεύστηκαν να επιχειρήσουν μια βουτιά προς τον θάνατο… Από το 1951, όταν ανασύρθηκε νεκρός ένας άνδρας που έπεσε με βαρέλι, οι παράτολμες ενέργειες στους Καταρράκτες του Νιαγάρα κηρύχτηκαν με νόμο παράνομες και υπόκεινται σε πρόστιμα έως και 25.000 δολάρια. Το 2011, αναφέρθηκε από την Επιτροπή Πάρκου του Νιαγάρα ότι 5.000 πτώματα είχαν ανακτηθεί από τους καταρράκτες από το 1850! Πολλοί από εκείνους είχαν αυτοκτονήσει πέφτοντας στους καταρράκτες όπου 168.000 κυβικά μέτρα νερού γκρεμίζονται κάθε λεπτό.
Πηγή: Έθνος