«Είναι μέρες διακοπών και “οι πονηριές” των εστιατόρων καλά κρατούν: Μας χρεώνουν το ψωμί και το νερό καταπώς θέλουν», αναφέρει η Ένωση
Την προσοχή των καταναλωτών, ιδιαίτερα τώρα κατά την καλοκαιρινή περίοδο που ο κόσμος βγαίνει έξω, με την κύρια διασκέδαση για τις οικογένειες να είναι στις ταβέρνες και τα εστιατόρια δίπλα στη θάλασσα, εφιστά η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση, συμβουλεύει τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί ως προς το τι τους χρεώνουν οι καταστηματάρχες εστίασης, καθώς πολλοί από τους τελευταίους έχουν “βαφτίσει” το κουβέρ (το οποίο κανονικά δε χρεώνεται) σε κάτι άλλο πιο περίπλοκο (π.χ. ψωμί με πατέ ελιάς) και ανεβάζουν τον λογαριασμό σε υψηλά επίπεδα, χρεώνοντάς το.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης, την οποία υπογράφει η πρόεδρός της Ιωάννα Μελάκη, «είναι μέρες διακοπών, και “οι πονηριές” των εστιατόρων καλά κρατούν: Μας χρεώνουν το ψωμί και το νερό αυτόβουλα!!! Ένεκα τούτου η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης εφιστά την προσοχή των καταναλωτών.
Με κάποιον τρόπο έχουν αντικαταστήσει το “κουβέρ” με ψωμί και νερό. Σύμφωνα, με την 1/7.5.2007 αγορανομική διάταξη, που ισχύει από τις 24 Μαΐου 2007, τα κέντρα και τα καταστήματα εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης δεν επιτρέπεται να χρεώνουν στην πελατεία τους το λεγόμενο κουβέρ (σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, οδοντογλυφίδες κ.λπ.).
Σύμφωνα, με τις αγορανομικές διατάξεις, για τα καταστήματα εστίασης, όλα τα προσφερόμενα είδη (ψωμί, ψωμί με βούτυρο, ψωμί με πατέ ελιάς, εμφιαλωμένο νερό, που πολλές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που καταργήθηκε το κουβέρ, χρεώνονται αντί του κουβέρ) αναγράφονται υποχρεωτικά στους τιμοκαταλόγους, με τις αντίστοιχες τιμές τους.
Ο πελάτης μπορεί να τα παραγγείλει όπως όλα τα υπόλοιπα είδη. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε ενέργεια του καταστηματάρχη να χρεώσει είδη όπως ψωμί, ψωμί με βούτυρο, εμφιαλωμένο νερό κ.λπ., που ο πελάτης δεν έχει παραγγείλει, αποτελεί παράβαση της νομοθεσίας. Οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν τους λογαριασμούς τους και να αρνούνται να πληρώσουν κουβέρ ή “μεταλλαγμένο” κουβέρ.
Παράδειγμα: Τετραμελής οικογένεια με το που θα καθίσει στο τραπέζι αυτόματα έχει χρεωθεί 10 ευρώ (για ψωμί 2Χ4= 8 συν 2 νερό ίσον 10 ευρώ).
Καταναλωτές, την προσοχή σας διότι έχουμε δεχτεί πολλές καταγγελίες για ακριβές τιμές όπως μια σαλάτα χωριάτικη 8 με 10 ευρώ.
Σημείωση: Οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, βάσει όμως τιμοκαταλόγου.
Τέλος, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης καλεί τους καταστηματάρχες εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης να προσέχουν τους καταναλωτές, να τηρούν την υπάρχουσα νομοθεσία, γιατί ο τουρισμός θέλει τη στήριξη όλων μας.
Για καταγγελίες στο 1520 Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και στην Ένωση 2821092306».
Πηγή: neakriti.gr