Γιατί ο σεισμός της Κρήτης θεωρείται «μοναχικός» – Πώς, παρά το μεγάλο μέγεθος, δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα

5'

Τα 60, 3 χιλιόμετρα του εστιακού βάθους και η απόσταση των 56 περίπου χιλιομέτρων από την Κρήτη αποτέλεσαν τον τοίχο προστασίας του νησιού από τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ.

Εκείνο που χαρακτηρίζει αυτόν τον σεισμό σύμφωνα με τον γεωλόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Χαράλαμπο Φασούλα, είναι το γεγονός ότι αυτός ο σεισμός δεν δίνει συνήθως πολλούς και μεγάλους μετασεισμούς ενώ δεν έχουν άλλες συνέπειες στον ανώτερο φλοιό.

«Ο ισχυρός σεισμός που μας χτύπησε το πρωί ήταν ένας παρόμοιος σεισμός με αυτόν που έγινε πριν μερικές εβδομάδες τη θάλασσα της Σητείας. Είναι ένας ενδιαμέσου βάθους σεισμός πάνω στη βυθιζόμενη, κάτω από την Κρήτη, Αφρικανικά πλάκα (κίτρινο αστέρι), γι αυτό και έγινε αισθητός σε μεγάλες περιοχές, απ ότι φαίνεται και στη βόρεια Αφρική. Επειδή η πλάκα αυτή καθώς βυθίζεται έχει σκαφοειδή μορφή, πιέζεται πλευρικά και έτσι σπάνε κομμάτια της και γλιστρά το ένα δίπλα στο άλλο. Είναι σεισμοί που δεν δίνουν συνήθως πολλούς και μεγάλους μετασεισμούς, αν και έχουν παρατηρηθεί μερικοί μέχρι τώρα. Συνήθως αυτοί οι σεισμοί είναι “μοναχικοί” και δεν έχουν άλλες συνέπειες στον ανώτερο φλοιό. Είναι σεισμοί με τους οποίους τόσο εμείς όσο και τα κτίρια μας πρέπει να μάθουμε να ζούμε» ανέφερε συγκεκριμένα ο καθηγητής.

Σύμφωνα με επιστήμονες ο «μοναχικός σεισμός» ή κατά άλλους «μοναχικός λύκος» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν σεισμό που συμβαίνει ανεξάρτητα από άλλους σεισμούς και δεν έχει άμεση σχέση με την σεισμική δραστηριότητα σε κοντινές περιοχές ή με προηγούμενους σεισμούς στην ίδια περιοχή. Άλλωστε η επιστημονική κοινότητα έχει ξεκαθαρίσει ότι ο συγκεκριμένος σεισμός δεν έχει καμία σχέση με τους σεισμούς που είχαμε στη Σαντορίνη.

Παπαδόπουλος: Το βάθος και η απόσταση από την Κρήτη αποτέλεσαν και πάλι ασπίδα προστασίας

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο ο σεισμός αυτός μαζί με τον προ ημερών παρόμοιο σεισμό στην Κάρπαθο δείχνουν ότι η «σεισμική άπνοια» των ισχυρών σεισμών που επικρατούσε τα τελευταία τέσσερα σχεδόν χρόνια έληξε.

«Σφοδρός σεισμός μεγέθους 6,1 και βάθους περίπου 70 χλμ. στην Κρητική θάλασσα. Ευτυχώς, το βάθος και η απόσταση από το νησί αποτέλεσαν και πάλι ασπίδα προστασίας. Έγιναν μερικοί μικροί μετασεισμοί, θα γίνουν λίγοι ακόμα αλλά αβλαβείς. Μαζί με τον προ ημερών παρόμοιο σεισμό στην Κάρπαθο δείχνουν ότι η περίοδος σεισμικής ύφεσης-άπνοιας, που επικρατούσε στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2021, έληξε. Μετά το σεισμό της Καρπάθου έγραψα ότι οι γεωδυναμικές του συνέπειες θα είναι σημαντικές. Πράγματι, εκείνος ξεκλείδωσε το ανατολικό ελληνικό σεισμικό τόξο διευκολύνοντας την προέλαση και καταβύθιση της Μεσογειακής λιθόσφαιρας κάτω από την Κρητική θάλασσα δίνοντας το σημερινό σεισμό. Οι γεωδυναμικές συνέπειες μάλλον θα συνεχιστούν, αλλά όχι από την ίδια εστία. Το μελετάμε».

(φωτό INTIME NEWS )

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν