Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου: Ποια είναι τα οικονομικά στοιχεία για το Great Sea Interconnector

5'

Mεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου που είναι ίσο με 6,3% για τον ΑΔΜΗΕ όσον αφορά στο ελληνικό τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου προτείνει για την περίοδο 2024-2025 η ΡΑΑΕΥ, στο πλαίσιο της εισήγησης της για τη Μεθοδολογία Εσόδου της Γραμμής Διασύνδεσης Great Sea Interconnector (Κρήτη-Κύπρος-Ισραήλ) κατά το τμήμα του κόστους που επιμερίζεται στην Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από την εισήγηση της Αρχής που έχει τεθεί σε διαβούλευση ως τις 27 Μάιου, το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται πλέον στα 1,93 δισ. ευρώ, ενώ το ελληνικό τμήμα της διασύνδεσης, που αντιστοιχεί στο 37% του συνολικού κόστους (το υπόλοιπο 63% αφορά την κυπριακή πλευρά) θα αποζημιώνεται μέσω των τελών χρήσης δικτύου στους λογαριασμούς ρεύματος, για το τμήμα του κόστους της επένδυσης που δεν καλύπτεται από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Όσον αφορά τους παράγοντες του Υπολογισμού Βασικής Απόδοσης επί της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης (WACC), θα γίνονται σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:

– Συντελεστής δανειακής επιβάρυνσης (gearing ratio).

– Κόστος δανειακών κεφαλαίων (cost of debt)

– Κόστος ιδίων κεφαλαίων μετά φόρων, ονομαστικό (cost of equity post- tax, nominal)

– Απόδοση επένδυσης χωρίς κίνδυνο (risk-free rate)

– Συντελεστής συστηματικού κινδύνου βήτα (beta factor)

– Ασφάλιστρο κινδύνου της Αγοράς (Market Risk Premium)

– CRP (ασφάλιστρο κινδύνου της Χώρας – Country Risk Premium).

Η πρόσθετη απόδοση καθορίζεται στο 1% και για τα πρώτα επτά έτη από την εμπορική λειτουργία του έργου, ενώ προβλέπεται ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου με ευθύνη του Διαχειριστή, θα ενεργοποιείται μηχανισμός αντικινήτρου με μείωση της πρόσθετης απόδοσης έως 0,5% για κάθε έτος καθυστέρησης.

Παράλληλα, προβλέπονται πρόσθετες εξασφαλίσεις και συγκεκριμένα σε περίπτωση που το έργο δεν υλοποιηθεί λόγω εξωτερικών παραγόντων, εκτός της ευθύνης του ΑΔΜΗΕ. Έτσι, ο Διαχειριστής θα ανακτήσει τα ποσά που θα έχει καταβάλει ακόμη και αν δεν υλοποιηθεί το έργο σε χρονικό ορίζοντα 35 ετών, μέσω των Χρεώσεων Χρήσης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς.

Ο ΑΔΜΗΕ χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector – GSI) την θέση που έλαβε η ΡΑΑΕΥ για τη μεθοδολογία εσόδου της διασύνδεσης επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό εκπληρώνεται ένα σημαντικό ορόσημο για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε Φορέας Υλοποίησης του GSI τον Οκτώβριο του 2023, με τη σύμφωνη γνώμη τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου και ζήτησε άμεσα τη διευθέτηση των ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου.

Επιπλέον, ο Φορέας Υλοποίησης προχωρά με ταχείς ρυθμούς την εκπόνηση της μελέτης κόστους/οφέλους που ζήτησε Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ. Παπαναστασίου με επιστολή του στις 2/4/2024.

Ανταποκρινόμενος στο αίτημα ενημέρωσης του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου σχετικά με την πρόοδο της μελέτης, έχουν προγραμματιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα συσκέψεις του Φορέα Υλοποίησης με στελέχη των υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών της Κύπρου, καθώς και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου.

Πηγή:ypodomes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν