Το πλέον ισχυρό μήνυμα έστειλαν οι Ηρακλειώτες, όπως και όλοι οι Κρητικοί, μέσα από τις πρωτοφανείς συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 30.000 διαδηλωτές
Πολίτες κάθε ηλικίας ζήτησαν να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη, στηρίζοντας παράλληλα τις οικογένειες των 57 θυμάτων, αλλά και όλους όσοι βίωσαν τα τραγικά γεγονότα εκείνης της «μαύρης» νύχτας για την Ελλάδα.
Η άφιξη των διαδηλωτών στην πόλη του Ηρακλείου ξεκίνησε τουλάχιστον δύο ώρες πριν από την πορεία, καθώς άρχισαν να καταφτάνουν εκπρόσωποι διαφόρων σωματείων εργαζομένων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, μαθητές όλων των βαθμίδων – ακόμη και της πρωτοβάθμιας, συνοδευόμενοι από τους γονείς τους – αλλά και φοιτητές των σχολών θετικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, που έχουν έδρα το Ηράκλειο, καθώς και από το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
Στις 11 το πρωί, οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ελευθερίας και στους γύρω δρόμους είχαν φτάσει ήδη τις 10.000 – σύμφωνα με την Αστυνομία – και μετά τις 12 ξεπέρασαν τις 30.000.
Τα καταστήματα στην πόλη κατέβασαν τα ρολά τους, με τους εμπόρους να ενώνουν τις φωνές τους με τους χιλιάδες πολίτες που ήρθαν να διαδηλώσουν από το Αρκαλοχώρι, τις Μοίρες, το Τυμπάκι, με κοινό αίτημα τη δικαίωση των 57 θυμάτων.
Παράλληλα, στην πορεία του Ηρακλείου συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θέλησε να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων και να σταθεί στο πλευρό των διαδηλωτών. Η παρουσία του, όπως ήταν λογικό, έδωσε έναν ιδιαίτερο πολιτικό τόνο στις κινητοποιήσεις, αν και ο ίδιος είχε δηλώσει πως η συμμετοχή του ήταν συμβολική και όχι κομματική.
Όλοι οι κλάδοι
Στη γενική απεργία συμμετείχαν φορείς από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους. Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου είχε ανακοινώσει πως θα στήριζε τις κινητοποιήσεις, καλώντας τα μέλη του να κλείσουν τα καταστήματά τους όλη την ημέρα. Στο ίδιο πλαίσιο, το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης “Ο Ερμής” έλαβε μέρος στην απεργία, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στις διαμαρτυρίες. Επίσης, ο Δήμος Ηρακλείου λειτούργησε με προσωπικό ασφαλείας μετά τις 10:30 το πρωί, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.
Την ίδια στιγμή, υπήρξαν καταγγελίες ότι ορισμένες επιχειρήσεις προσπάθησαν να εμποδίσουν τους εργαζόμενους από το να απεργήσουν. Σύμφωνα με συνδικαλιστικά όργανα, αναφέρθηκαν περιπτώσεις εργοδοτών που άσκησαν πιέσεις και απειλές, επιχειρώντας να αποτρέψουν τη συμμετοχή υπαλλήλων στις διαδηλώσεις. Οι συνδικαλιστές καταδίκασαν αυτές τις πρακτικές και κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν σε εκφοβισμούς, τονίζοντας ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι αδιαπραγμάτευτο.
Ο Ανδρουλάκης στο Ηράκλειο
«Σήμερα, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, ο ελληνικός λαός στέκεται δίπλα στις οικογένειες που αγωνίζονται για τη δικαίωση της μνήμης των ανθρώπων τους, που χάθηκαν τόσο άδικα», είχε τονίσει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Ο κ. Ανδρουλάκης, που συμμετείχε στη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο Κρήτης, είχε επισημάνει στη δήλωσή του ότι ο ελληνικός λαός βρισκόταν «ενωμένος, χωρίς κομματικά λάβαρα και περιχαρακώσεις. Απαιτώντας δικαιοσύνη και αλήθεια».
«Απαιτώντας οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στον φυσικό τους δικαστή, αλλά και το αυτονόητο: ένα κράτος που θα σέβεται τον πολίτη και θα είναι στην υπηρεσία του, και όχι ένα κράτος-λάφυρο της εκάστοτε εξουσίας. Ένα κράτος όπου οι τύχες αυτής της χώρας δεν θα καθορίζονται από το δίκαιο του ισχυρού, αλλά από την ισχύ του δικαίου», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και είχε συνεχίσει:
«Όσοι, απ’ την άλλη, επένδυσαν από τις πρώτες ώρες του δυστυχήματος στο σκοτάδι της συγκάλυψης και της παραπληροφόρησης, ξεχνούν κάτι.
Απέναντι στο σκοτάδι που είχαν επιβάλλει, το φως της αλήθειας και της δικαιοσύνης βγαίνει πάντα νικητής».
πηγή: newshub