Ο νέος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μενέλαος Σκουλούδης, μιλά για το μέλλον της αγοράς
Για τις προκλήσεις που οι έμποροι αντιμετωπίζουν, αλλά και τους στόχους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου για το επόμενο διάστημα, μιλά αναλυτικά στο neakriti.gr ο νέος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μενέλαος Σκουλούδης.
Ο ίδιος, συμπληρώνοντας κάτι παραπάνω από τρεις μήνες στο “τιμόνι” του Συλλόγου, έχει ξεκινήσει τις αναγκαίες επαφές και τις συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, θέτοντας τα πλάνα του για το τι μπορεί να αλλάξει στην αγορά του Ηρακλείου, ώστε να γίνει ακόμα πιο προσιτή τόσο για τον δημότη, όσο και για τον επισκέπτη, τονώνοντας έτσι την τοπική οικονομία και το “επιχειρείν” σε τοπικό επίπεδο.
* Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση της τοπικής αγοράς στο Ηράκλειο και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα;
«Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η κατάσταση στην αγορά βρίσκεται σε αναμονή των εξελίξεων με το τι θα γίνει με την αγοραστική περίοδο των εκπτώσεων. Η αγοραστική κίνηση των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν κινήθηκε στους αναμενόμενους τζίρους που περίμεναν οι έμποροι.
Οι επαγγελματίες έχουν μπροστά τους να καλύψουν τα κλεισίματα φορολογίας του έτους, τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και τους προμηθευτές. Οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός των ξένων πολυκαταστημάτων, των λαϊκών αγορών και το ηλεκτρονικό εμπόριο από τις διεθνείς πλατφόρμες eshop».
* Πώς επηρεάζουν οι διαδικτυακές αγορές και ο ανταγωνισμός από τις μεγάλες πλατφόρμες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Ηρακλείου;
«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όχι μόνο του Ηρακλείου αλλά όλης της χώρας επηρεάζονται από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες σε μεγάλο βαθμό. Δεν μπορεί μια μικρομεσαία επιχείρηση να ανταγωνιστεί τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες γιατί τα κόστη φιλοξενίας του eshop σε μια πλατφόρμα όπως το ebay ή η Αmazon είναι υπέρογκα για μια μικρομεσαία επιχείρηση.
Μετά την πανδημία όμως, κάποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει σιγά-σιγά και εκσυγχρονίζονται με δικά τους eshop στο πλαίσιο της προσπάθειας να ακολουθήσουν την εξέλιξη, αλλά και για να καταφέρουν να κρατηθούν στην αγορά».
* Ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει ο Εμπορικός Σύλλογος για να στηρίξει τα μέλη του, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως η πανδημία και οι οικονομικές δυσκολίες;
«Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, σε συνεργασία με τους Εμπορικούς Συλλόγους της Κρήτης, την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και το τριτοβάθμιο όργανο, που είναι η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, μετά από επανειλημμένες τηλεδιασκέψεις με μεγάλη πίεση προς το υπουργείο, καταφέραμε και πήραμε χρηματοδότηση, όπως οι επιστρεπτέες προκαταβολές, οι επιδοτήσεις ενοικίων, το “πάγωμα” των ασφαλιστικών εισφορών και η επιδότηση επιτοκίων στους δανειακούς λογαριασμούς για το χρονικό διάστημα που κρατούσε η πανδημία».
* Ποια μέτρα προτείνετε για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας και της αγοραστικής κίνησης στο κέντρο του Ηρακλείου;
«Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, μετά την εκλογή της νέας διοίκησης, ξεκίνησε συναντήσεις με τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Καλοκαιρινό. Συζητάμε για τα προβλήματα της αγοράς, όπως οι χώροι στάθμευσης, η προσβασιμότητα στο κέντρο του Ηρακλείου, η διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων, η ανάπλαση της λεωφόρου Καλοκαιρινού, αλλά και το πόσο αποτελεσματική είναι η συνεργασία με την υπηρεσία των mini bus και το πώς μπορούν να δημιουργηθούν και άλλα δρομολόγια από περιοχές όπως η Νέα Αλικαρνασσός, οι Πατέλες, ο Μασταμπάς και η Φοινικιά.
Με τη δημιουργία αυτών των δρομολογίων θα απελευθερωθεί ένας μεγάλος αριθμός από τις θέσεις στάθμευσης μέσα στην πόλη του Ηρακλείου. Η επόμενη συνάντηση με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου και με τον αντιδήμαρχο κ. Σισαμάκη αναφέρεται στα προβλήματα εντός και εκτός τειχών, όπως ο φωτισμός, τα πεζοδρόμια, οι διαβάσεις και η δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης.
Συναντηθήκαμε με τη Δημοτική Αστυνομία και τον αντιδήμαρχο κ. Χαιρέτη, συζητήσαμε θέματα κυκλοφορίας και κυρίως με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει η ρύθμιση της κυκλοφορίας στην πόλη. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η ανάγκη να βρεθούν επιπλέον θέσεις φορτοεκφόρτωσης και η τήρηση των μέτρων κοινόχρηστων χώρων, ώστε να μην παρεμποδίζονται οι βιτρίνες και η πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα».
Στόχος: Το σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας
* Ποιο είναι το όραμά σας για την ανάπτυξη της εμπορικής κοινότητας του Ηρακλείου τα επόμενα χρόνια; Υπάρχουν στρατηγικοί στόχοι που θέλετε να πετύχετε;
«Το όραμα της νέας διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου είναι να έχουμε μια άψογη συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου και με στόχο να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις μέσα στην αγορά, όπως η ολοκλήρωση του open mall, η ανάπλαση της λεωφόρου Καλοκαιρινού κ.λπ. Να δούμε με ποιον τρόπο μπορεί να εφαρμοστεί η μελέτη για το σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για την πόλη του Ηρακλείου. Και παράλληλα, να δούμε πώς μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της προσβασιμότητας στα καταστήματα, προκειμένου να μπορεί ο επισκέπτης να πλησιάσει στην αγορά, να έχει χώρους στάθμευσης και τη δυνατότητα μετακίνησης χωρίς αυτοκίνητο μέσα στην πόλη.
Ο Εμπορικός Σύλλογος θα πρέπει να συνεργαστεί με επιστημονικούς φορείς, όπως τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική εφαρμογή, π.χ. ένα ερωτηματολόγιο που να ζητάει τι θα ήθελε ο επισκέπτης να αγοράσει από την πόλη του Ηρακλείου και σε συνέχεια να ενημερώνει πού μπορεί να τα βρει από καταστήματα-μέλη του Εμπορικού Συλλόγου. Να συνεργαστεί με τουριστικούς πράκτορες, με επίκεντρο τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει η αγορά του Ηρακλείου προορισμός αγορών και όχι μόνο προορισμός αρχαιολογικών χώρων».
Πηγή: neakriti.gr