SOS: Αδειάζει το φράγμα Αποσελέμη παρά τις βροχές – Πού οφείλεται το φαινόμενο

4'

Ένα μόλις βήμα πριν την κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το φράγμα Αποσελέμη στο οποίο αναζητούνται επειγόντως έντονες βροχές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε με πληρότητα 11% ή 2.750.000 κυβικά μέτρα νερού σε αντίστιξη με τον Οκτώβριο του 2024 που ήταν στο 14% ή 3.500.000 κυβικά νερού. Η πληρότητα στο φράγμα Αποσελέμη έφθασε στο υψηλότερο σημείο τον Μάρτιο του 2024 που ήταν στο 29% ή περίπου 7.3 εκατομμύρια κυβικά.

«Οι τελευταίες βροχοπτώσεις δεν ήταν ιδιαίτερα έντονες ούτε στο Οροπέδιο ούτε στη λεκάνη απορροής του Αποσελέμη. Συνεπώς δεν είχαμε αξιόλογη εισροή νερού στο φράγμα» επισημαίνει στο Cretalive ο κ. Γιώργος Κωστάκης, Προϊστάμενος στο Τμήμα Διαχείρισης Έργων Αποσελέμη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αναφέρει πως «βρισκόμαστε εντός σχεδιασμού των καταναλώσεων με την έννοια ότι είχαμε συμφωνήσει με τις τρεις ΔΕΥΑ (Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου) καθώς και την ΒΙΠΕ Ηρακλείου, που υδρεύονται από τον Αποσελέμη, να τηρείται πιστά ο σχεδιασμός και δεν έχουμε υπερκαταναλώσεις».

Ο σχεδιασμός των αρμόδιων φορέων είναι ότι με αυτή την ποσότητα νερού και τις μειωμένες καταναλώσεις που ισχύουν από τις ΔΕΥΑ μέχρι σήμερα, καλύπτεται και ο Ιανουάριος. «Είμαστε εντός του ορίου ασφαλείας αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα για πολύ καιρό ακόμα. Απαιτούνται επειγόντως βροχές για να έχουμε νερό» τονίζει ο κ. Κωστάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΑΚ, κ. Άρη Παπαδογιάννη ο οποίος αναφέρει στο Cretalive ότι «στα φράγματα δεν έχουμε αξιόλογη μεταβολή. Στη δυτική Κρήτη τα πράγματα είναι πιο ευχάριστα αλλά στην ανατολική Κρήτη δεν υπάρχει αξιόλογη μεταβολή».

Που οφείλεται όμως το παράδοξο φαινόμενο να υπάρχει προς τα κάτω μεταβολή στην πληρότητα των φραγμάτων παρά τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τον τελευταίο μήνα.

Η απάντηση οφείλεται στην παρατεταμένη ανομβρία και στη συνεπαγόμενη ξηρασία που μετατρέπει την εύφορη γη σε διψασμένη και εντελώς άνυδρη. «Έβρεξε αλλά δεν έχουμε εισροή ύδατος στον ταμιευτήρια διότι η γη είναι τόσο διψασμένη που το νερό απορροφάται απευθείας από την γη και τα πηγάδια. Η άνυδρη και διψασμένη γη δεν αφήνει καθόλου νερό να απορρεύσει προς τον ταμιευτήρα. Πρέπει πρώτα να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας με νερό και έπειτα αυτό να εισρεύσει στον ταμιευτήρα» εξηγεί ο κ. Κωστάκης.

Πηγή:cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν