Το ένα μετά το άλλο τα χωριά στην Κρήτη «ανοίγουν». Οι ρωγμές δεν απειλούν μόνο τις Βούτες αλλά και τον Κούλε και το Μαγαρικάρι.

Μάλιστα, οι Βούτες και το Μαγαρικάρι δεν είναι διπλανά χωριά, αλλά τα χωρίζει μια απόσταση περίπου 26 χιλιομέτρων.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στον Κούλε, όπου το έδαφος δεν έχει σταματήσει να κουνιέται αλλά το φαινόμενο δεν οφείλεται σε σεισμό.

Οι κάτοικοι είναι σε πλήρες αδιέξοδο και η απόγνωση μεγαλώνει καθώς ώρα την ώρα αυξάνουν οι ρωγμές και οι επιστήμονες φοβούνται πως είμαστε ακόμα στην αρχή.

Το ερώτημα είναι πλέον τι γίνεται και υποθαλάσσια.

Ο δε χάρτης δείχνει πως τελικά οι ρωγμές κόβουν στα δύο την Κρήτη και επεκτείνονται από το ένα άκρο στο άλλο του νησιού.

Την ίδια ώρα, τα τζαμάκια που έβαλαν οι ειδικοί στις ρωγμές δεν έχουν σπάσει κάτι που δείχνει πως σε αυτά τα σημεία δεν έχει ανοίξει άλλο η ρωγμή.

Οι επιστήμονες θα κάνουν μετρήσεις και ελέγχους στις ρωγμές στο έδαφος, την τοιχοποιία και τις κολώνες. Τζαμάκια έχουν τοποθετήσει και στα σπίτια.

Ο παπάς του χωριού βλέπει τα ρήγματα να μεγαλώνουν και να κατατρώγουν το χωριό και ανησυχεί.

Οι επιστήμονες έψαξαν το σενάριο της διαρροής νερού που προκάλεσε αστάθεια, αλλά δεν προέκυψε κάτι τέτοιο.

Διαψεύδει ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των εδάφους παραμορφώσεων που έχουν αναφερθεί στην περιοχή Βουτών και των φθορών που έχουν καταγραφεί στον λιμενοβραχίονα του κεντρικού λιμανιού.

Ο ΟΛΗ επισημαίνει ότι οι τεχνικές αστοχίες είναι περιορισμένης έκτασης, οφείλονται σε παλαιότητα και στον τρόπο κατασκευής του λιμενικού έργου και δεν συνιστούν κίνδυνο για τη λειτουργικότητα ή την ασφάλεια του λιμενοβραχίονα.

«Η φορά των μετακινήσεων δεν είναι ακόμα σαφής»

Ο καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας και Γεωλογικής Μηχανικής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Λουπασάκης, μιλώντσας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή εξήγησε ότι «έχουμε έναν σχηματισμό που είναι επιρρεπής στις κατολισθήσεις, μια φυλλώδη μάργα που όταν διαβραχεί χάνει πολύ μεγάλο μέρος των μηχανικών της χαρακτηριστικών. Αυτή η μάργα έχει αρχίσει να εκδηλώνει μετακινήσεις. Τώρα η φορά με την οποία γίνονται αυτές οι μετακινήσεις δεν είναι σαφής αυτή τη στιγμή για αυτό τον λόγο χθες τοποθετήσαμε κάποιους μάρτυρες για να δούμε με ποιο τρόπο κινείται ο σχηματισμός και αυτό γιατί ο οικισμός είναι χτισμένος πάνω σε μία ράχη οπότε έχει και από τις δύο μεριές του ανοιχτά πρανή για να εκδηλωθούν μετακινήσεις».

«Είμαστε τυχεροί που ο Δήμος ενεργοποιήθηκε ακαριαία, είδαμε ότι μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα ενεργοποιήθηκαν ο κρατικός μηχανισμός και επιστημονικοί φορείς […] Ναι, υπάρχει πιθανότητα (σσ να εμφανιστούν ρωγμές και σε άλλα σπίτια), το φαινόμενο είναι πολύ καινούριο. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τον ρυθμό με τον οποίο γίνονται οι μετακινήσεις» τόνισε ακόμα μεταξύ άλλων ο κ. Λουπασάκης.

«Το πρόβλημα ξεκινά από το 1960»

Μιλώντας το LIVE NEWS, ο αντιδήμαρχος Φαιστού, Γιάννης Φασομητάκης, είπε πως το φαινόμενο αυτό υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στο Μαγαρικάρι.

«Το πρόβλημα ξεκινά από το 1960. Τις τελευταίες ημέρες όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει. Υπάρχουν σπίτια που έχουν πάρει κλίση και ο κόσμος φοβάται. Τα σπίτια εδώ και 10 μέρες έχουν ανοίξει τα σπίτια στο χωριό. Τη Δευτέρα αναμένουμε να έρθει ο κ. Λέκκας».

Τι «μαρτυρά» η μελέτη του Δήμου Φαιστού

Το γεωλογικό φαινόμενο αφορά σε κατολισθήσεις σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε το 2023 ο Δήμος Φαιστού, ενώ στο πλαίσιο αυτοψιών σε 80 κτίρια του ιστορικού οικισμού προέκυψε ότι το 15% των κτιρίων αυτών είναι ακατάλληλα για χρήση λόγω των μεγάλων βλαβών, ενώ το 60% παρουσιάζουν σοβαρές ζημιές.

Στο πλαίσιο της μελέτης που εκπόνησε ο Δήμος Φαιστού είναι φανερή η επικινδυνότητα που παρουσιάζει η περιοχή, τονίζοντας την ανάγκη για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και την κατασκευή μόνιμων έργων αποκατάστασης των κατολισθητικών φαινομένων.