Με τη δημοτική κοινότητα των Βουτών να κηρύσσεται με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νικολάου Παπαευσταθίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα, συνεχίζεται το “θρίλερ” των ρηγματώσεων στην περιοχή, που έχουν δημιουργήσει αναστάτωση και ανησυχία.
Οι έλεγχοι από κλιμάκιο του ΤΑΕΦΚ (Τομέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου) οδήγησαν στο να χαρακτηριστούν “κίτρινα” (επισκευάσιμα αλλά μη κατάλληλα για άμεση διαμονή) εννέα συνολικά κτίσματα, των οποίων οι κάτοικοι κλήθηκαν να μετακινηθούν για λόγους ασφαλείας και πάντως μέχρι το φαινόμενο να πάψει να εμπνέει ανησυχία.
Νωρίτερα, μηχανικοί του Δήμου Ηρακλείου έκριναν ότι σε τέσσερις περιπτώσεις σπιτιών ήταν απαραίτητη η σύσταση περί μη παραμονής τους εντός των χώρων, γεγονός που δημιούργησε αναστάτωση, με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάποιες από τις οικογένειες, που είτε είναι δύσκολο να μετακινηθούν, είτε δεν έχουν κάπου να φιλοξενηθούν.
Οι έλεγχοι ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας, παρουσία και του προέδρου της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητή Ευθυμίου Λέκκα. Έλεγχοι με μηχανήματα από αέρος (με drone), αλλά και επίγεια. Ο ίδιος σε δηλώσεις του, από την πρώτη κιόλας αυτοψία, ανέφερε ότι οι ρηγματώσεις σχετίζονται με εδαφικές διαρρήξεις μήκους περίπου 150 μέτρων, δύο τουλάχιστον διαρρήξεις ορατές που προκάλεσαν και τις καταστροφές, σε οικίες, την εκκλησία, την παιδική χαρά και σε δίκτυα της περιοχής.
«Λίγο-πολύ μπορούν να προδιαγραφούν, είναι οι μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, η γεωλογική δομή, οι διαρρήξεις που υπάρχουν στο πέτρωμα, το νερό διεισδύει στο υπέδαφος, όλα συμμετέχουν στην εκδήλωση του φαινομένου. Το κρίσιμο είναι να παρατηρήσουμε συνεχώς ποια είναι η εξέλιξή του», σημείωσε ο κ. Λέκκας, με τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, που από νωρίς το πρωί μέχρι και την ολοκλήρωση των ελέγχων στις Βούτες βρέθηκε δίπλα στους επιστήμονες, να ξεκαθαρίζει ότι βασικό ζητούμενο και απόλυτη προτεραιότητα, εκτός από την εξαγωγή συμπερασμάτων για τα αίτια αυτής της κατάστασης, είναι η ασφάλεια και η εκτίμηση κινδύνου.
«Η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται στενά. Θα πρέπει να ελέγχουμε με ρωγμόμετρα ή και άλλες συσκευές αυτήν την εξέλιξη, ενώ θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί η σχέση του φαινομένου με φαινόμενα υδρολογικά», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Καλοκαιρινός, καταλήγοντας ότι «μέσω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία, τα οποία θα κινητοποιήσουμε άμεσα».
Αυτοψία από καθηγητή του ΕΜΠ – «Μπορεί να εξελιχθούν γρήγορα τα φαινόμενα»
Στην περιοχή, χθες Δευτέρα το απόγευμα, αυτοψία στην περιοχή έκανε εθελοντικά ο καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας και Γεωτεχνικής Μηχανικής του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Λουπασάκης, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Ηρακλείου, αντιδημάρχους, τον πρόεδρο των Βουτών και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου.
Ο κ. Λουπασάκης μάλιστα ανέφερε ότι διακρίνονται από τη μία μέρα στην άλλη μετακινήσεις, οι οποίες είναι διακριτές και άρα, όπως εξήγησε, «πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο με πάρα πολλή προσοχή», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, γιατί μπορεί να εξελιχθούν γρήγορα τα φαινόμενα τις επόμενες ημέρες».
Επίσης, ο καθηγητής στο ΕΜΠ συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να γνωρίζουμε τον ρυθμό με τον οποίο εκδηλώνεται η κατολίσθηση. Εάν αυτή κινείται με ένα ρυθμό της τάξης του μισού χιλιοστού το εξάμηνο, υπάρχει μία ασφάλεια. Εάν όμως διαπιστώσουμε ότι κινείται γρήγορα, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις αποφάσεις μας για το ποιες οικίες είναι επικίνδυνες και ποιες όχι».
«Βλέπουμε ότι υπάρχουν δύο ζώνες, γιατί δεν είναι σαφείς γραμμές με διαρρήξεις, που δεν είναι παράλληλες μεταξύ τους, γεγονός που πλέκει κάπως τον μηχανισμό των μετακινήσεων. Αυτό που εκτιμώ είναι ότι πρόκειται για κάποιο καλαισθητικό φαινόμενο. Τώρα, αν είναι μία ενιαία επιφάνεια ολίσθησης, που κινείται πολύ βαθιά κάτω από το χωριό, ή αν είναι ρηχότερες επιφάνειες αστοχίας, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διερευνηθεί».
Παράλληλα, ο κ. Λουπασάκης, που θεωρείται ειδικός σε τέτοιου είδους ζητήματα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι σχηματισμοί που είναι θεμελιωμένο το χωριό είναι ευαίσθητοι στην αύξηση της υγρασίας τους, οπότε στοιχεία τα οποία θα ενοχοποιήσουν για την ενεργοποίηση αυτών των φαινομένων θα είναι ενδεχόμενες διαρροές που υπάρχουν από αποχετευτικό δίκτυο, από δίκτυο ύδρευσης κ.ά.».
Την ίδια ώρα συμπλήρωσε: «Δηλαδή η αύξηση της υγρασίας είναι κάτι το οποίο επιδεινώνει την κατάσταση. Διαπίστωσα ότι υπάρχουν στο χωριό κάποιες παλιές δεξαμενές, που συγκεντρώνουν βρόχινο νερό μέσα τους. Αυτό το νερό και μετά την εκδήλωση των μετακινήσεων μπορεί πολύ εύκολα να διαφύγει στους σχηματισμούς μέσα και να επιτείνει τα φαινόμενα».
Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα
Τέλος, ο κ. Λουπασάκης, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι «όσο πιο γρήγορα δράσουμε, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε» και πως «το να πούμε ότι μπορεί κάποια στιγμή θα εξαλείψουμε τον οποιοδήποτε κίνδυνο από την εκδήλωση των φαινομένων είναι δύσκολο, θα είμαστε πολύ αλαζόνες απέναντι στη φύση για να το πούμε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κινηθούμε άμεσα. Από τη στιγμή που πιθανότατα η κινητήριος ενέργεια και η γενεσιουργός αιτία είναι η ύπαρξη νερού πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες αυτές. Το δίκτυο είναι σύγχρονο και είναι δύσκολο να εντοπίσεις τα σημεία των διαρροών. Δεν μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Παράλληλα, πρέπει να γίνει μία πρώτη μέτρηση των σημείων στην επιφάνεια».
Αναστάτωση, αλλά και φόβος
Στην περιοχή, ωστόσο, μεταξύ των κατοίκων έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα αναστάτωση, αλλά και φόβος, με μερίδα πολιτών να σημειώνουν ότι τις τελευταίες ημέρες άκουγαν θορύβους, δεν αντιλήφθηκαν εξαρχής όμως ότι προκαλούνταν αυτές οι ρηγματώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ρηγματώσεις μάλιστα είναι ιδιαίτερα βαθιές, ενώ έχουν δημιουργήσει και σημεία που μοιάζουν να έχουν υποχωρήσει, καθώς το έδαφος έχει έντονη κλίση.
Πηγή:neakriti.gr