Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Τα 3 σημεία της συμφωνίας και η προσμονή των αποφάσεων της Λευκωσίας

5'

Τελευταία ευκαιρία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector) με την Αθήνα να περιμένει την απάντηση της κυβέρνησης της Λευκωσίας πάνω στο σχέδιο συμφωνίας που χτίστηκε την περασμένη Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη, του ΑΔΜΗΕ και της Nexans.

Τα «μπρος πίσω» των Κυπρίων στο έργο για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου έχουν θορυβήσει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Αθήνα, Βρυξέλλες και τους Γάλλους της Nexans οπότε αν και οι προσδοκίες για το υπουργικό συμβούλιο της Λευκωσίας αύριο Τρίτη 17 του μηνός είναι θετικές, εντούτοις οι υπόλοιπες πλευρές εμφανίζονται και επιφυλακτικές.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα εισέλθει μέτοχος στη Great Sea Interoconnector με 100 εκατ. ευρώ

Η συμφωνία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν Αθήνα και Λευκωσία για να προχωρήσει το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου κατά τη συνάντηση της περασμένης Τρίτης 10 του μηνός προβλέπει τρία σημεία.

Και επ’ αυτής καλείται το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να αποφασίσει αύριο αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ανακοινώσει τη θετική απόφαση στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη διάρκεια της επίσκεψης του πρώτου στην Αθήνα την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου.

Τα τρία σημεία της συμφωνίας είναι:

1.     Να ανακτήσει ο ΑΔΜΗΕ έσοδα ύψους 125 εκατ. ευρώ, αντί για 200 εκατ. ευρώ, στη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου.

Η κυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι το κόστος αυτό θα το καλύψει από έσοδα ρύπων, ενώ τα υπόλοιπα έσοδα που δικαιούται ο ΑΔΜΗΕ θα κεφαλαιοποιηθούν και θα ανακτηθούν με την εκκίνηση της λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

2.     Να εισέλθει η Κυπριακή Δημοκρατία μέτοχος στην ηλεκτρική διασύνδεση Great SeaInterconnector.

Σήμερα μοναδικός μέτοχος είναι ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει και την ευθύνη υλοποίησης του έργου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector). Με βάση τη συμφωνία η Λευκωσία θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο με 100 εκατ. ευρώ.

3.     Να αυξήσει η Ελλάδα το ποσοστό της γεωπολιτικής εγγύησης για την υλοποίηση του έργου του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναλογία ανάμεσα στις δύο χώρες για την παροχή γεωπολιτικής εγγύησης στην ασφάλεια του έργου διαμορφώνεται στο 50 – 50 με την Ελλάδα να αυξάνει τη σχετική συμμετοχή της.

Αυτήν την εβδομάδα θα επανακαθορισθεί και η στάση των Γάλλων κατασκευαστών της Nexans

Οι αποφάσεις

Η εβδομάδα που ξεκινά για το έργο, το οποίο τείνει να χαρακτηριστεί ως «καλώδιο των αναστεναγμών…», σύμφωνα με διπλωματική πηγή που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, είναι κρίσιμη.

Τα δύο ορόσημα είναι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συνεδριάζει αύριο 17 του μηνός και η επίσκεψη του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο διάστημα αυτό κι εφόσον οι Κύπριοι επικυρώσουν τη συμφωνία, αναμένεται να ξεκλειδώσει και η αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου με τη ΡΑΕΚ να εκδίδει νέες αποφάσεις.

Φυσικά, αυτήν την εβδομάδα, λένε οι πληροφορίες, θα επανακαθοριστεί και η στάση των Γάλλων κατασκευαστών της Nexans.

Πηγή:ot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν