Έκκληση για ενίσχυση από τις Αρχές – Ανήμπορες οι περιπολίες των φρεγατών να ανακόψουν τις μεταναστευτικές ροές
Ασταμάτητες παραμένουν οι αφίξεις μεταναστών στα νότια παράλια της Κρήτης, με ένα ακόμη περιστατικό διάσωσης να σημειώνεται το μεσημέρι της Κυριακής, ανεβάζοντας τον αριθμό των σκαφών που έχουν προσεγγίσει το νησί μέσα σε μόλις 24 ώρες στα τέσσερα.
Πρόκειται για το πλοίο Asphalt Teranga, ειδικού τύπου για μεταφορά ασφάλτου, το οποίο περισυνέλεξε 442 μετανάστες στα ανοιχτά, μετά από σήμα κινδύνου που εξέπεμψε σκάφος στο οποίο επέβαιναν. Το πλοίο είχε κατεύθυνση την Αγία Γαλήνη, με τις Αρχές να κινητοποιούνται άμεσα.
Το νέο αυτό επεισόδιο, ωστόσο, δεν είναι μεμονωμένο. Μέσα σε ένα 24ωρο, τέσσερα σκάφη με συνολικά εκατοντάδες μετανάστες έχουν προσεγγίσει τα νότια της Κρήτης, με αποβιβάσεις να έχουν καταγραφεί στους Καλούς Λιμένες, τη Λούτρα και τον Λέντα, όπως και σε άλλα σημεία του Δήμου Γόρτυνας.
Στα όριά τους οι λιμενικές και υποδομές φιλοξενίας
Οι συνεχείς αφίξεις δοκιμάζουν τα όρια των λιμενικών δυνάμεων, που καλούνται να διαχειριστούν με αυταπάρνηση και χωρίς επαρκή ενίσχυση τη σωτηρία, καταγραφή και προσωρινή φιλοξενία των αφιχθέντων. Παράλληλα, οι χώροι προσωρινής μεταφοράς και φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη είναι πλέον υπερπλήρεις και επιχειρησιακά ανεπαρκείς, με τις τοπικές Αρχές να απευθύνουν σαφή έκκληση για άμεση κρατική ενίσχυση.
Φρεγάτες στο Αιγαίο χωρίς απτό αποτέλεσμα
Την τελευταία εβδομάδα έχουν ξεκινήσει εντατικές θαλάσσιες περιπολίες με φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο της αυξημένης επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων. Ωστόσο, παρά την έντονη παρουσία τους, οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται αμείωτες, γεγονός που αναδεικνύει τα περιορισμένα αποτελέσματα των μέτρων αποτροπής και το σύνθετο γεωπολιτικό και ανθρωπιστικό πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί η χώρα.
Εθνική πρόκληση με τοπικές διαστάσεις
Η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας, σιωπηρής κρίσης. Η ένταση και η συχνότητα των αφίξεων εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την ευρωπαϊκή διαχείριση του προσφυγικού, ενώ σε τοπικό επίπεδο δημιουργούν πιεστικές ανάγκες για ενίσχυση προσωπικού, εξοπλισμού και υποδομών.
Η διαχείριση του φαινομένου απαιτεί συντονισμένη, διατομεακή προσέγγιση που θα ενσωματώνει τόσο την ανθρωπιστική διάσταση, όσο και την εθνική και ευρωπαϊκή ασφάλεια, προτού η κατάσταση ξεπεράσει το σημείο ελέγχου.
Διαβάστε ακόμη: Κρήτη | Ούτε οι φρεγάτες δεν σταματούν τις ροές! Νέα “καραβιά” στην Αγία Γαλήνη