Κρήτη – Σε επιφυλακή οι υγειονομικές Αρχές για τα κρούσματα ψώρας σε σχολείο

9'

Ανάστατη είναι η σχολική κοινότητα ειδικού σχολείου στο Ηράκλειο, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων ψώρας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διασπορά είναι τόσο εκτεταμένη, που από τις 8 τάξεις του σχολείου έχουν εντοπιστεί κρούσματα στις 4, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό.

Οι υγειονομικές Αρχές της Π.Ε. Ηρακλείου είναι σε επιφυλακή, επαναλαμβάνοντας πως δεν υπάρχει λόγος άρνησης από πλευράς των γονέων της προληπτικής εξέτασης και θεραπείας, που ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο από μια λοσιόν ή κρέμα που εφαρμόζεται σε ολόκληρο το σώμα από το κεφάλι μέχρι τις πατούσες, ενώ τονίζουν πως το συγκεκριμένο ακάρεο ζει στον άνθρωπο, αλλά στο περιβάλλον αντέχει 3 μέρες (72 ώρες).

Μάλιστα, αύριο Τετάρτη (18/12) θα επιστρέψει το κλιμάκιο της Ιατρικής Σχολής με δερματολόγους του ΠΑΓΝΗ στο σχολείο, προκειμένου αφενός να διαπιστώσει την πορεία της θεραπείας όσων παιδιών εξετάστηκαν και αφετέρου να “πείσει” τους γονείς που δεν επέτρεψαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την εξέταση των παιδιών τους, να μην είναι αρνητικοί, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αυτήν την ώρα έχουμε στο συγκεκριμένο σχολείο μια μικρή φλογίτσα, που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει πυρκαγιά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι γονείς αρνήθηκαν να επιτρέψουν την εξέταση των παιδιών τους και κάποιοι άλλοι, παρά το ότι είχαν ενημερωθεί, δεν ήταν εκεί ώστε να συναινέσουν, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η εξέταση των παιδιών τους. Το γεγονός επιτείνει την αγωνία…

Φαίνεται πάντως πως, αν η κατάσταση παραμένει και μετά την επιστροφή των μαθητών από τις διακοπές των Χριστουγέννων – μάλλον θεωρείται ευτυχής η συγκυρία της 15νθήμερης ανάπαυλας – τότε από πλευράς Περιφέρειας ίσως εξεταστεί η λήψη πιο ριζοσπαστικών μέτρων προστασίας της υγείας της σχολικής κοινότητας.

Πώς έγινε αντιληπτό το πρόβλημα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρόβλημα έγινε αντιληπτό την προηγούμενη εβδομάδα. Άμεσα η διεύθυνση του σχολείου ενημέρωσε τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης – η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηρακλείου – προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες βάσει του υφιστάμενου πρωτοκόλλου ενέργειες.

Κλιμάκιο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης έσπευσε την προηγούμενη Παρασκευή στο σχολείο, προκειμένου να προχωρήσει σε εξέταση των μαθητών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι γονείς αρνήθηκαν να επιτρέψουν την εξέταση των παιδιών τους και κάποιοι άλλοι, παρά το ότι είχαν ενημερωθεί, δεν ήταν εκεί ώστε να συναινέσουν, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η εξέταση των παιδιών τους. Το γεγονός επιτείνει την αγωνία καθώς, όπως λένε οι ειδικοί, όσο ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας κυκλοφορεί το συγκεκριμένο παράσιτο, τόσο θα εμφανίζονται κρούσματα.

Παράλληλα, οι αρμόδιοι φορείς, που έχουν δώσει όλες τις απαραίτητες οδηγίες σε γονείς και εκπαιδευτικούς, σημειώνουν εμφατικά πως στη συγκεκριμένη περίπτωση η εξέταση και προληπτική θεραπεία και μια καλή καθαριότητα του χώρου με σκούπα ηλεκτρική και σφουγγάρισμα με κοινά απορρυπαντικά και απολυμαντικά θα ήταν αρκετά για να σταματήσουν τη διασπορά, που αυτήν την ώρα αφορά σε τουλάχιστον 10 μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Όπως λένε, άλλωστε, τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί εκεί δεν είναι νορβηγική ψώρα, που θεωρείται βαρύτερη και πολύ μεταδοτική μορφή της νόσου, με αυξημένο φορτίο παρασίτων.

Τι είναι η ψώρα

Η ψώρα είναι μια δερματική νόσος που οφείλεται σε ένα παράσιτο. Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, «η ψώρα είναι παρασίτωση του δέρματος που προκαλείται από το άκαρι της ψώρας. Τα μικροσκοπικά ακάρεα διανοίγουν σήραγγες στην επιδερμίδα, όπου ζουν και εναποθέτουν τα αβγά τους.

Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, η μετάδοση της ψώρας γίνεται με την άμεση επαφή, δέρμα με δέρμα, με ένα άτομο που έχει ήδη μολυνθεί με ψώρα ή με μολυσμένα αντικείμενα. Στην περίπτωση της απλής ψώρας, η άμεση επαφή πρέπει συνήθως να είναι στενή και παρατεταμένη.

Για παράδειγμα, μία απλή σύντομη χειραψία ή ένα απλό σύντομο αγκάλιασμα με άτομο που έχει απλή ψώρα συνήθως δεν επαρκούν για τη μετάδοση της απλής ψώρας, ενώ υψηλό κίνδυνο μετάδοσης θεωρείται ότι έχει π.χ. η παρατεταμένη δέρμα με δέρμα επαφή (π.χ. πιάσιμο χέρι με χέρι) για 5-10 λεπτά συνεχόμενα.

Η ψώρα είναι μια δερματική νόσος που οφείλεται σε ένα παράσιτο

Μετάδοση μπορεί να συμβεί και με την κοινή χρήση ρούχων, πετσετών και κρεβατιών (στρωμάτων και κλινοσκεπασμάτων), εάν αυτά έχουν μολυνθεί από άτομο που πάσχει και χρησιμοποιηθούν από άλλο άτομο (έμμεση μετάδοση). Ωστόσο, αυτή η έμμεση μετάδοση συμβαίνει πιο εύκολα σε περίπτωση πάσχοντος από νορβηγική ψώρα, ενώ στην απλή ψώρα είναι ασυνήθης ο τρόπος αυτός μετάδοσης.

Συμπτώματα και μετάδοση

Από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εμφάνιση του κνησμού μεσολαβούν 2-6 εβδομάδες, ενώ αν πρόκειται για επαναμόλυνση, ο κνησμός εμφανίζεται συντομότερα, εντός 1-4 ημερών. Η περίοδος μεταδοτικότητας διαρκεί από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την καταστροφή των ενηλίκων παρασίτων και αβγών, συνήθως 24 ώρες μετά την εφαρμογή της πρώτης θεραπείας.

Σε ό,τι αφορά τα πιο συχνά σημεία και συμπτώματα της ψώρας, αυτά, όπως προαναφέραμε, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι ο επίμονος κνησμός (φαγούρα), ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες, και οι δερματικές εξανθηματικές βλάβες (συνήθως μοιάζουν με “σπιθουράκια”), που μπορεί να αφορούν σε μεγάλο μέρος του σώματος ή να περιορίζονται σε συνήθη σημεία προσβολής, όπως π.χ. ανάμεσα στα δάκτυλα, καρπούς, αγκώνες, μασχάλες, θηλές, γεννητική περιοχή, οσφυϊκή περιοχή (μέση), ανάμεσα στις ωμοπλάτες, κοιλιακή χώρα-περιοχή “ζώνης”, γλουτούς και γόνατα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως, εξαιτίας του ξυσίματος, μπορεί να παρουσιαστούν πληγές, που με τη σειρά τους να επιμολυνθούν από βακτήρια (π.χ. από σταφυλόκοκκο ή στρεπτόκοκκο).

Πηγή:neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν