Λευκό… καπνό έβγαλε τελικά το βράδυ της Τετάρτης το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο εξέτασε την αίτηση θεραπείας που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έπειτα από το μπλόκο του υπουργείου Πολιτισμού στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις τρεις από τις συνολικά 19 περιοχές εγκατάστασης υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Όπως εξήγησαν υψηλόβαθμες πηγές από το ΥΠΕΝ στο ypodomes.com, το ΚΑΣ τελικά ενέκρινε τον αρχικό σχεδιασμό που είχε υποβάλλει το υπουργείο οπότε θα μπορέσουν να προχωρήσουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα κανονικά. Το… φρένο αφορούσε στο οικόπεδο «Κρήτη 1», τη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β και τη Γυάρο.
Σε αυτή τη φάση, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η ηγεσία του υπουργείου περιμένει να καθαρογραφεί η απόφαση του ΚΑΣ. Παράλληλα όμως, προχωρά τον σχεδιασμό της κανονικά ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων να υλοποιηθεί ομαλά. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού που θα αναλάβει τους διαγωνισμούς για τα ανεμολογικά δεδομένα. Μέσω των μετρήσεων που θα προκύψουν από τις ανεμολογικές και ωκεανογραφικές μελέτες, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να διαμορφώσουν τις προσφορές τους εντός του 2027.
Διευκρινίζεται πως τα δεδομένα που θα συλλεχθούν, θα μπορούν σε δεύτερο χρόνο να χορηγούνται σε τρίτους ενδιαφερομένους, κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος, το οποίο θα συναρτάται με τη συμμετοχή στο κόστος συλλογής των δεδομένων, τον χρόνο εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους τους, καθώς και την επιλογή τους στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.
Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Πολιτισμού είχε αρχικά βάλει φρένο στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τρεις από τις συνολικά 19 περιοχές, για τους εξής λόγους:
– Στη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 1, επειδή «η προτεινόμενη εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ χωροθετείται απέναντι από την Κάτω Ζάκρο και υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο και το Μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου, το οποίο είναι υποψήφιο προς ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».
– Στη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β, το τμήμα των ΠΟΑΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β ανατολικά και νότια του ακρωτηρίου Αφορεσμένος, καθώς «οι προτεινόμενες εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ περιβάλλουν το ακρωτήριο και βρίσκονται σε εγγύτητα με την οχυρή νησίδα Σπιναλόγκα και τη χερσόνησο Νησί ή Κολοκύθα, οι οποίες είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προκαλώντας οπτική όχληση και έμμεση βλάβη στα μνημεία».
– Στη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου, επειδή «η προτεινόμενη εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ βόρεια, δυτικά και νότια της νήσου βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με τον κηρυγμένο Ιστορικό Τόπο της Γυάρου και δεν συνάδει με τον ιστορικό της χαρακτήρα».
Πηγή:ypodomes.gr