Για μετά τις ευρωεκλογές μεταφέρονται οι τελευταίες διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των τοπικών φορέων της Κρήτης, για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται να εγκατασταθούν στο νησί. Όπως εξηγούν πηγές στο ypodomes.com, οι συζητήσεις πραγματοποιούνται σε καλό κλίμα και αναμένεται να λυθούν οι όποιες αντιδράσεις υπάρχουν προκειμένου το project να αρχίσει σιγά – σιγά να παίρνει σάρκα και οστά.
Άλλωστε, η Κρήτη είναι μια εκ των πρώτων περιοχών που έχουν προβλεφθεί πιλοτικά έργα. Συγκεκριμένα αναμένεται – σε πρώτη φάση – να αναπτυχθούν σε πέντε θαλάσσιες περιοχές. Για την Κρήτη, έχουν υπολογιστεί έργα 600 MW, σε Έβρο και Σαμοθράκη επίσης έχουν προβλεφθεί πιλοτικά έργα 600 MW, για τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στα νησιά Σύρο, Πάρο και Νάξο δρομολογούνται έργα 250 MW, σε νησιά των Κυκλάδων κοντά στην Αττική καθώς και στον Νότιο Ευβοϊκό θα γίνουν έργα 200 MW και στα Δωδεκάνησα έργα 350 MW.
Υπουργείο και ΕΔΕΥΕΠ τρέχουν με γοργούς ρυθμούς τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε ο σχεδιασμός να μην καθυστερήσει. Για τις επόμενες ημέρες – εκτός απρόοπτου – έχει δρομολογηθεί να βγει και η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα περιλαμβάνει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχε τεθεί σε διαβούλευση και μέχρι πρότινος γινόταν η επεξεργασία των σχολίων.
Σε σχέση με τις ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες, η υλοποίηση τους θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο καθώς μπορεί ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα να άνοιξε το δρόμο για τη σύσταση από την ΕΔΕΥΕΠ της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τις μελέτες, ωστόσο θα υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση από τον αρχικό σχεδιασμό.
Πάντως, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε πρόσφατα πως «ήδη έχουν διατεθεί 30 εκατ. ευρώ για τη διενέργεια μετρήσεων ανέμου και μελετών βυθού το επόμενο έτος, για τα πρώτα θαλάσσια οικόπεδα που θα αναπτυχθούν και θα δημοπρατηθούν τα επόμενα 2 χρόνια».
Υπενθυμίζεται ότι τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις μελέτες θα μπορούν να χορηγούνται σε τρίτους ενδιαφερομένους, κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος, το οποίο θα συναρτάται με τη συμμετοχή στο κόστος συλλογής των δεδομένων, τον χρόνο εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους τους, καθώς και την επιλογή τους στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.
Στην εταιρεία ειδικού σκοπού της ΕΔΕΥΕΠ, στην οποία θα ανατεθούν οι εργασίες των μετρήσεων και η συλλογή των δεδομένων, χορηγείται άδεια έρευνας. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή και από αποδεικτικό κατάθεσης εφάπαξ τέλους άδειας έρευνας υπεράκτιων αιολικών ερευνών που ανέρχεται σε 50.000 ευρώ, ανά περιοχή (ΠΟΑΥΑΠ), καθώς επίσης οι μέτοχοι/εταίροι νομικών προσώπων, πλην των εισηγμένων εταιρειών, των ανωνύμων εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και των χρηματοδοτικών εταιρειών συμμετοχών, να γνωστοποιούνται μέχρι φυσικού προσώπου.
Πηγή:ypodomes.gr