Στις αυξημένες ροές από τον Νότο στρέφεται το τελευταίο διάστημα η προσοχή στο μέτωπο του μεταναστευτικού, με τις τοπικές αρχές σε νότια Κρήτη και Γαύδο να έχουν σημάνει συναγερμό. Το τελευταίο διάστημα είναι ολοένα και πιο συχνές οι αφίξεις μεταναστών που προέρχονται κατά κύριο λόγο από Λιβύη και άλλες χώρες της βορείου Αφρικής.
Αθήνα και Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η λύση βρίσκεται στο… Κάιρο. Αύριο, Κυριακή, μεταβαίνουν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι και ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο.
Κρίσιμος ο ρόλος της Αιγύπτου
Η ευρωπαϊκή αποστολή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει και διμερή συνάντηση με τον κ. Σίσι.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, «η επίσκεψη συμβολίζει τον σημαντικό και κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων, καθώς και την στρατηγική σημασία της Αιγύπτου για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στόχος είναι στις επαφές με τις αιγυπτιακές αρχές να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για βοήθεια ύψους 7,4 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. προς την Αίγυπτο – η οποία με τη σειρά της θα δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται ενεργά με τους Ευρωπαίους για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Την αποκάλυψη για τη συμφωνία αυτή έκαναν οι Financial Times.
Οι σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα
Η Αίγυπτος είναι μία χώρα που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες.
Έχει επίσης έναν πόλεμο στα σύνορά της, που δεν προβλέπεται να τερματιστεί σύντομα, ενώ παράλληλα βλέπει την οικονομία της να δέχεται ισχυρότατες πιέσεις.
Η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς πλήττει τις προοπτικές της Αιγύπτου για προσέλκυση τουριστών, αλλά και επενδύσεων, ενώ οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, αναγκάζουν πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να αποφεύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ.
Η εμπορική κίνηση από τη διώρυγα έχει ήδη κάνει «βουτιά» 60% και δεν αποκλείεται να μειωθεί περαιτέρω, αφού οι συνδεόμενοι με το Ιράν αντάρτες της Υεμένης δεν έχουν πτοηθεί ούτε από τα αντίποινα ΗΠΑ και Βρετανία, ούτε από τις ευρωπαϊκές «Ασπίδες».
Η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία μεταφράζεται σε πίεση για τον πρόεδρο Αλ Σίσι (με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις) και εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δώσει ώθηση στους ισλαμιστές αντιπάλους του – που διατηρούν στενές σχέσεις με την Άγκυρα.
Πηγή:naftemporiki.gr