H δημιουργία ενός Αρχαιολογικού Μουσείου αντάξιου της ιστορίας του Ρεθύμνου, το οποίο θα στεγάσει σημαντικό μέρος του μνημειακού του πλούτου, δρομολογήθηκε με τη σημερινή (19/9) υπογραφή της σύμβαση μελέτης Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκη με τους εκπροσώπους της σύμπραξης των μελετητικών εταιρειών, στις οποίες κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την εκπόνησή της, κ. Ιωάννη Κίζη / Αρχιτέκτονα και κ . Παναγιώτη Γραμματόπουλο, / Αρχιτέκτονα Μηχανικό.
Σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα, το νέο Μουσείο θα ανεγερθεί σε κομβικό σημείο, στο δυτικό παράλιο τμήμα της πόλης του Ρεθύμνου σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 5.912,14 τ.μ και θα περιλαμβάνει: Εκθεσιακούς χώρους, χώρους εκπαίδευσης και Αμφιθέατρο, χώρους εξυπηρέτησης κοινού, εργαστήρια συντήρησης, γραφεία διοίκησης, αποθήκες ενώ προβλέπεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Εντυπωσιασμένοι δήλωσαν οι εκπρόσωποι της σύμπραξης των μελετητικών εταιριών που αναδείχθηκαν από τον διεθνή διαγωνισμό ως ανάδοχοι του έργου της μελέτης, από το εύρος, την ποσότητα και τα μεγέθη των αρχαιολογικών ευρημάτων, στη διάρκεια εκτενούς ξενάγησης στους χώρους που φυλάσσονται τα ευρήματα, που τους πρόσφερε η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κ. Τζιγκουνάκη Αναστασία, πριν την υπογραφή της σύμβασης.
Όπως επισήμαναν, το νέο Μουσείο θα φιλοξενήσει στις προθήκες του τα πιο αντιπροσωπευτικότερα δείγματα του μνημειακού πλούτου του Ρεθύμνου. Αναφερόμενοι στο έργο που ανέλαβαν, χαρακτήρισαν ως πρόκληση το σχεδιασμό ενός Μουσείου συνδεδεμένου οργανικά με τις λειτουργίες της πόλης, με το φυσικό τοπίο, τον περιβάλλοντα χώρο του, με τρόπο ώστε να αποτελεί ένα σημαντικό τοπόσημο, ένα ζωντανό ελκυστικό οργανισμό, για τους κατοίκους και επισκέπτες του Ρεθύμνου.
Παράλληλα, επεσήμαναν την ανάγκη χωροταξικών και πολεοδομικών ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την δομική κατασκευή του κτιρίου στις απαιτούμενες διαστάσεις.
Βαθιά ικανοποιημένος από την εξέλιξη, δήλωσε ο Δήμαρχο Ρεθύμνης : «Είναι μια σημαντική στιγμή αυτή που μοιραζόμαστε . Η διαχρονική κι επίμονη κοινή μας επιδίωξη, ν’ αποκτήσει το Ρέθυμνο ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο που να καλύπτει τις ανάγκες έκθεσης των αρχαιολογικών ευρημάτων από την εντατική αρχαιολογική έρευνα στο Νομό Ρεθύμνης της τελευταίας 20ετίας, απέδωσε καρπούς.
Εξαρχής, η στόχευσή μας ήταν η διασφάλιση υλοποίησης της μελέτης κατασκευής του Μουσείου με την ένταξή της στο ΕΣΠΑ. Ευχαριστώ θερμά την Υπουργό Πολιτισμού, η οποία αναγνώρισε πως το Ρέθυμνο είναι η μοναδική πρωτεύουσα Π.Ε. της Κρήτης που δεν διαθέτει σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο, αξιολόγησε ως πάγια και επιτακτική ανάγκη την ανέγερση νέου Μουσείου και στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που συνυπογράψαμε το Μάρτιο του 2022, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ρεθύμνης, κατέστη εφικτή η Μελέτη Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου.
Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή για την ένταξη της Μελέτης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κ. Τζιγκουνάκη Αναστασία για τη συνεργασία, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων του Δήμου κ. Άγγελο Μαλά και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου που εργάστηκαν συστηματικά, επίμονα, οργανωμένα και αποτελεσματικά για την επίτευξη του στόχου.
Οφείλουμε επίσης να αναγνωρίσουμε το δύσκολο έργο της Επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού. Επέλεξαν με σοβαρότητα και αξιοπιστία, με αποτέλεσμα να μην προκύψουν ενστάσεις κι επιπλέον καθυστερήσεις στη διαδικασία.
Ο Δήμος Ρεθύμνης θα παρέμβει εγκαίρως για την προώθηση των αναγκαίων χωροταξικών και πολεοδομικών τροποποιήσεων ώστε οι ενέργειες όλων των εμπλεκομένων στο σπουδαίο έργο της ανέγερσης νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ρέθυμνο, να είναι συγχρονισμένες.
Το όραμα γίνεται πράξη, χάρη στη συνεργασία πολλών προς την ίδια κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Επισημαίνεται ότι η Μελέτη του Μουσείου, κόστους 1.095.746,96 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), χρηματοδοτείται από το “Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης” . Σύμφωνα με την υπογραφείσα σύμβαση ο συμβατικός χρόνος εκπόνησής της ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες από την ημέρα υπογραφή της σύμβαση (ως χρόνος εκπόνησης του μελετητικού αντικειμένου εκτιμώνται οι επτά (7) μήνες και πέντε (5) μήνες ως εκτιμώμενος χρόνος εγκρίσεων της μελέτης από τις αρμόδιες υπηρεσίες)
Το Τεύχος Τεχνικών Δεδομένων της Μελέτης συντάχθηκε από τη Δ/νση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Στη σημερινή υπογραφή της σύμβασης, συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δ.Ρ κ. Άγγελος Μαλάς, η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κ. Αναστασία Τσιγκουνάκη, η αν. Διευθύντρια της ΤΥΔΡ κ. Τζανακάκη Πόπη και το Στέλεχος της ΤΥΔΡ κ. Κυδωνάκης Χαράλαμπος.
Πηγή: rethemnosnews.gr