Ολοκληρώθηκε το διήμερο forum της Περιφέρειας Κρήτης “Equality4Crete-Forum 2025: Συμπερίληψη, Δικαιώματα, Ενδυνάμωση”

7'

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο forum της Περιφέρειας Κρήτης, Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας, που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), στις 2 και 3 Απριλίου, με την υποστήριξη της Επιτροπής Ισότητας και του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛΜΕΠΑ, για την προώθηση της έμφυλης ισότητας, της συμπερίληψης και της ενδυνάμωσης των γυναικών και των κοριτσιών και την πρόληψη της έμφυλης βίας.

Το διήμερο forum παρακολούθησαν δια ζώσης, αλλά και διαδικτυακά, περισσότερα από 1.000 άτομα, φοιτήτριες/ές, καθηγήτριες/ές, στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων, μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Κρήτης και των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας της Κρήτης, μέλη των Επιτροπών Ισότητας των πανεπιστημίων, εκπαιδευτικοί και πολίτες. Πραγματοποιήθηκαν 7 πάνελ, με τη συμμετοχή 44 ομιλητριών και ομιλητών και 6 συντονιστριών, από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τη Διεύθυνση Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων Αττικής, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, τον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου, το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Ηρακλείου, την Α.ΞΕ.Π.Τ., το Πολύχρωμο Σχολείο, τη Χ.Ε.Ν. Ελλάδος, το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, την ΑΜΚΕ akako.gr, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, το Χαμόγελο του Παιδιού, το 2ο Ε.Δ. Σχολείο Χανίων, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, τη ΜΦΗ «Ηλιαχτίδα». Επίσης, συμμετείχαν δικηγόροι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες, ηθοποιοί, συγγραφείς, εικαστικοί και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών.

Χαιρετισμό στο forum απηύθυναν η Γωγώ Μηλάκη, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας, η Κατερίνα Πατσογιάννη, Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Έλενα Κουντουρά, Ευρωβουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Νίκος Κατσαράκης, Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, ο Βασίλης Χαρμανδάρης, Πρόεδρος του ΙΤΕ, ο Γεώργιος Ματαλλιωτάκης, Αντιπεριφερειάρχης Διασύνδεσης με Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, η Αργυρούλα Καλαϊτζάκη, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του ΕΛΜΕΠΑ και ο Στέλιος Βοριάς, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης.

Στο forum παρουσίασαν τις δράσεις τους για την πρόληψη της έμφυλης βίας και την καταπολέμηση των διακρίσεων το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το 7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το 3ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου και το Σταυράκειο Γενικό Λύκειο Ανωγείων.

Στο πλαίσιο του forum πραγματοποιήθηκε προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ της Βάνια Τέρνερ «TACK», παραγωγή του Onassis Culture, που καταγράφει τη ζωή και τον αγώνα δύο γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας για δικαίωση. Επίσης, έγινε παρουσίαση του πρωτότυπου θεατρικού έργου ΟΜΕΡΤΑ, από τον χώρο πολιτισμού «Σημείο», αφιερωμένη στο Βαγγέλη Γιακουμάκη, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο συμπλήρωσης των δέκα χρόνων από τον θάνατό του.

Tο συγκρότημα Loopia παρουσίασε το τραγούδι “It stops with me” για την έμφυλη βία, παραγωγής Περιφέρειας Κρήτης, που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο των «16ήμερων δράσεων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών 2024-2025».  Στο forum παρουσιάστηκε, επίσης, η έκθεση της εικαστικού Μαρίας Βαμβακίδη, με θέμα «Γυναίκες στο Φως…».

Στο πλαίσιο του διημέρου αναδείχθηκαν ως σημαντικές προτεραιότητες: (i) η διεπιστημονική και πολυτομεακή συνεργασία για την αντιμετώπιση των πολυσύνθετων  διακρίσεων και ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά και τα άτομα με πολλαπλές κοινωνικές ευαλωτότητες, όπως τα άτομα με αναπηρία, οι μετανάστριες/ες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, (ii) η υιοθέτηση της συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης για την πρόληψη της σεξουαλικής βίας στα παιδιά και τις/τους έφηβες/ους και η άμεση θεσμοθέτησής της ως ξεχωριστό μάθημα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, (iii) η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ενδυνάμωσης των κοριτσιών για τη συμμετοχή στους στα επαγγέλματα STEM (Science, Technology, Engineering, Maths), κατάρριψης των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που εγκλωβίζουν, τόσο τα κορίτσια, όσο και τα αγόρια από πολύ μικρή ηλικία σε περιοριστικούς και καταπιεστικούς έμφυλους ρόλους και πρόληψης του σεξισμού στα εργασιακά περιβάλλοντα, στη σχολική κοινότητα, στην οικογένεια, στο δημόσιο και μιντιακό λόγο, (iv) η συνεχής επαγρύπνηση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους θυματοποίησης και εκμετάλλευσης μέσω του διαδικτύου και η γεφύρωση του σύγχρονου τεχνολογικού και επικοινωνιακού χάσματος μεταξύ γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητριών/ών και (v) η αλλαγή παραδείγματος ως προς την έμφυλη κοινωνικοποίηση και την ανατροφή των παιδιών βάσει των αρχών του σεβασμού, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αποδοχής της διαφορετικότητας και της αλληλεγγύης, ως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη πιο υγιών μορφών αρρενωπότητας και θηλυκότητας.

Το διήμερο forum πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν