Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κρήτης: Όχι στις εξετάσεις με την ονομασία «ελληνική PISA»

4'

Την αντίθεση της στις διαγνωστικές εξετάσεις με την ονομασία «ελληνική PISA», που έχουν προγραμματιστεί για τις 22/5 και προβλέπουν τη συμμετοχή 42 Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων του νησιού μας, εκφράζει με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κρήτης.

Η ανακοίνωση:

Ως Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Κρήτης εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις διαγνωστικές εξετάσεις με την ονομασία «ελληνική PISA», που έχουν προγραμματιστεί για τις 22/5 και προβλέπουν τη συμμετοχή 42 Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων του νησιού μας.

Σε ότι αφορά στις εξετάσεις PISA των προηγούμενων χρόνων, γονείς , εκπαιδευτικοί και μαθητές ακύρωσαν στην ουσία της την διαδικασία, με τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και τη μη προσέλευση εξεταζόμενων μαθητών. Με τον ίδιο τρόπο απαντάμε και τώρα. Ήδη, από την πρώτη απόπειρα διενέργειας των εξετάσεων κατέστη σαφές ότι  πρόκειται για ένα εργαλείο που λειτουργεί στην κατεύθυνση της κατηγοριοποίησης των σχολείων σε «καλά και κακά», της διαφοροποίησης του «καλού» μαθητή από τον «προβληματικό», και τελικά της υποβάθμισης, των συγχωνεύσεων και της υποχρηματοδότησης για τις σχολικές μονάδες.

Καμιά σχέση δεν έχουν αυτές οι εξετάσεις με την ανάγκη ουσιαστικής  βελτίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος προς όφελος των παιδιών μας και  των εκπαιδευτικών, όπως θα ήθελε κάθε γονιός. Αντίθετα, προωθούν τη  λογική των “δεξιοτήτων” σε βάρος της ουσιαστικής και δημιουργικής γνώσης  και ταυτόχρονα μεταφέρουν τις ευθύνες για τα προβλήματα της εκπαίδευσης  στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, αντί να αντιμετωπιστούν οι  πραγματικές αιτίες, όπως οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Αλήθεια, πώς κρίνονται οι “δεξιότητες” παιδιών που κάνουν μάθημα σε  τμήματα με 25 και περισσότερους μαθητές, με κενά εκπαιδευτικών στα  σχολεία που φτάνουν κάθε χρόνο μέχρι και το τέλος της χρονιάς με  χιλιάδες χαμένες εκπαιδυτικές ώρες; Πώς κρίνονται οι “δεξιότητες των εκατοντάδων παιδιών στο νησί που μέχρι και σήμερα, ενώ το δικαιούνται, έχουν μείνει χωρίς τη στήριξη εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης.

Οι γονείς δε ζούμε σε “γυάλα”. Γνωρίζουμε καλά πως η πρακτική σε χώρες όπως η Αγγλία και η Γερμανία δείχνει πως οι εξετάσεις αυτές αξιοποιήθηκαν ως ένα επιπλέον εργαλείο για τον  διαχωρισμό των μαθητών και την ενίσχυση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν