Με αίτηση θεραπείας, δηλαδή ένσταση, θα απαντήσει εντός του μήνα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο «φρένο» που έβαλε το υπουργείο Πολιτισμού για το οικόπεδο «Κρήτη 1», τη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β και τη Γυάρο, δηλαδή τις τρεις από τις 19 συνολικά περιοχές ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com.
Όπως εξήγησαν υψηλόβαθμες πηγές από το ΥΠΕΝ στο ypodomes.com,«έως το τέλος του μήνα πρόκειται να καταθέσουμε αίτηση θεραπείας προκειμένου να μην αλλάξει ο σχεδιασμός που έχουμε καθώς τα θαλάσσια οικόπεδα που έχουν επιλεχθεί με ιδιαίτερη προσοχή και προσαρμόστηκαν έπειτα από τις τοπικές αντιδράσεις, δεν προκαλούν όχληση».
Μέσω της πρόσφατης απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού, δόθηκε εν μέρει το πράσινο φως στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς όπως ανέφερε σε κάποιες περιοχές «δεν προκαλείται άμεση ή έμμεση βλάβη σε χερσαίες, παράκτιες και ενάλιες θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, καθώς και στα εγκείμενα προστατευόμενα μνημεία». Αντίθετα, σε τρεις, δεν εγκρίνεται η ΣΜΠΕ για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, για λόγους προστασίας των εγκείμενων μνημείων και θέσεων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Σκοπός του ΥΠΕΝ, σε κάθε περίπτωση, είναι τρέξει ο σχεδιασμός κανονικά και να μην υπάρξουν άλλες εμπλοκές γιατί ένα τέτοιο σενάριο θα καθυστερήσει την υλοποίηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να μπει σε τροχιά υλοποίησης το έργο. Ειδικότερα, μέσα στο 2026 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ανεμολογικές και ωκεανογραφικές μελέτες, ώστε μέσω των μετρήσεων που θα προκύψουν, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να μπορούν να διαμορφώσουν τις προσφορές τους εντός του 2027.
Οι περιοχές και οι λόγοι που δεν πήραν το «πράσινο» φως από το υπουργείο Πολιτισμού
– Στη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 1, επειδή «η προτεινόμενη εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ χωροθετείται απέναντι από την Κάτω Ζάκρο και υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο και το Μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου, το οποίο είναι υποψήφιο προς ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».
– Στη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β, το τμήμα των ΠΟΑΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β ανατολικά και νότια του ακρωτηρίου Αφορεσμένος, καθώς «οι προτεινόμενες εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ περιβάλλουν το ακρωτήριο και βρίσκονται σε εγγύτητα με την οχυρή νησίδα Σπιναλόγκα και τη χερσόνησο Νησί ή Κολοκύθα, οι οποίες είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προκαλώντας οπτική όχληση και έμμεση βλάβη στα μνημεία».
– Στη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου, επειδή «η προτεινόμενη εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ βόρεια, δυτικά και νότια της νήσου βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με τον κηρυγμένο Ιστορικό Τόπο της Γυάρου και δεν συνάδει με τον ιστορικό της χαρακτήρα».
Πηγή:ypodomes.gr