Θεμελιώδη μεγέθη που προσδίδουν όλα εκείνα τα στοιχεία για έναν ιδανικό επενδυτικό προορισμό με υψηλές αποδόσεις διαθέτει το νησί της Κρήτης.
Η γεωγραφική της θέση, που αποτελεί σταυροδρόμι τριών ηπείρων, ο αγροδιατροφικός της πλούτος και ο τουρισμός με 305 ημέρες το χρόνο ηλιοφάνεια συγκαταλέγονται στα μοναδικά πλεονεκτήματα του νησιού, σύμφωνα με ειδική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας.
Η Κρήτη, όπως προκύπτει πάντα από την ίδια μελέτη, εξελίσσεται σε ψηφιακό και ενεργειακό κόμβο αλλά και σε hub μεταφορών και η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του οδικού τμήματος Ηράκλειο – Χανιά στον ΒΟΑΚ στις 9 Μαΐου είναι η αφορμή για να διαπιστώσει κανείς τα μεγάλα έργα υποδομής που είναι σε εξέλιξη στο νησί.
Τα ισχυρά χαρτιά της Κρήτης
Το μερίδιο της Κρήτης στις επενδύσεις της χώρας αναμένεται να προσεγγίσει το 6,5% στην επόμενη πενταετία από 4,2% στις αρχές του 2000, συγκεντρώνει το ένα τέταρτο των ξενοδοχείων με 4 και 5 αστέρια της χώρας και πετυχαίνει ισχυρές εξαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων με τιμές 20% υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα στις διεθνείς αγορές με 27 προϊόντα ΠΟΠ.
Η τουριστική κίνηση με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι του Ηρακλείου αναμένεται να εκτιναχθεί καθώς είναι δυνατόν να εξυπηρετεί 15 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 9 εκατομμύρια σήμερα.
Έρευνα και ακαδημαϊκή κοινότητα
Σύμφωνα με την μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, η Κρήτη ξεχωρίζει και για την ακαδημαϊκή καινοτομία.
Οι δημόσιες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην Κρήτη είναι στο 1,3% του ΑΕΠ όταν στην Ελλάδα είναι στο 0,6%, σύμφωνα με στοιχεία του 2022.
Η απουσία υποδομών στην Κρήτη
Τα προαναφερόμενα μεγέθη δείχνουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης του νησιού, το οποίο όμως στερείται υποδομών. Μεγάλα έργα σε οδικό δίκτυο, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, της ενίσχυσης της ενεργειακής της αυτάρκειας αλλά και των εξαγωγών ενέργειας καθώς και σε λιμάνια και αεροδρόμιο είναι αυτήν την περίοδο σε πλήρη εξέλιξη.
Υπολογίζεται πώς στην Κρήτη τρέχουν έργα ύψους 5 δισ. ευρώ μετατρέποντας το νησί σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας, ψηφιακών δεδομένων αλλά και επιβατών και προϊόντων.
Μεγάλοι ελληνικοί και διεθνείς επιχειρηματικοί όμιλοι παίρνουν μέρος στις επενδύσεις, διασφαλίζοντας υψηλές αποδόσεις για τους μετόχους.
Ο ΒΟΑΚ ο μεγαλύτερος σε κατασκευή αυτοκινητόδρομος στην Ευρώπη
Στις 9 Μαΐου υπογράφηκε και η σύμβαση παραχώρησης του μεγαλύτερου τμήματος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Ο ΒΟΑΚ συνολικού μήκους 300 χλμ είναι ένα έργο ύψους 2,5 δισ. ευρώ και το τμήμα Ηράκλειο – Χανιά που αναλαμβάνει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται στα περίπου 2 δισ. ευρώ. Ο αυτοκινητόδρομος θα κατασκευαστεί μέσα σε ένα ορίζοντα πενταετίας και μαζί με το έργο προαίρεσης Χανίων – Κισσάμου θα φτάσει στα 187 χλμ.
Ο ΒΟΑΚ θα συνδέει την Κίσσαμο Χανίων με τη Σητεία διατρέχοντας οκτώ δήμους.
Ένα από τα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου, Χερσόνησος – Νεάπολη μήκους 22,4 χλμ. θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ ύψους 350 εκατ. ευρώ και το έργο θα τρέξουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AKTOR.
Το τρίτο μεγάλο τμήμα του ΒΟΑΚ είναι το Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος μήκους 14,5 χλμ. και ύψους 190 εκατ. ευρώ. Το έργο είναι δημόσιο και το έχει αναλάβει ο AKTOR.
Το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου
Με ρυθμούς προόδου 55% τρέχουν και τα έργα για το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου.
Ο νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ και κατασκευάζεται από την ΤΕΡΝΑ. Μέτοχοι είναι: Το Ελληνικό Δημόσιο (45,90%), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (32,46%) και η GMR Airports Ltd (21,64%).
Ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης
Εντός του καλοκαιριού θα τεθεί σε λειτουργία και το μεγάλο έργο ύψους 1 δισ. ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική ισχύος 1.000 MW.
Με τη λειτουργία του καλωδίου που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ θα δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης έργων ΑΠΕ ισχύος 2.000 MW, ενώ το νησί θα αποκτήσει ενεργειακή αυτάρκεια.
Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται οι τελικές δοκιμές και έλεγχοι του εξοπλισμού στον Σταθμό Μετατροπής Δαμάστας Ηρακλείου, εξέλιξη που σηματοδοτεί την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.
Ο Σταθμός Μετατροπής του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής στην περιοχή Δαμάστα στο Ηράκλειο
Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και της θυγατρικής εταιρείας και φορέα υλοποίησης του μεγάλου ενεργειακού έργου, Ariadne Interconnection, επιθεώρησαν πρόσφατα τις ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις στη Δαμάστα, οι οποίες από την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ηλεκτριστούν, ξεκινώντας την έγχυση άεργης ισχύος στο σύστημα της Κρήτης. Ταυτόχρονα, στην πλευρά της Αττικής πραγματοποιείται δοκιμαστική ηλέκτριση του καλωδιακού συστήματος 400 kV μεταξύ του Σταθμού Μετατροπής Κουμουνδούρου με το παρακείμενο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης, που αποτελεί το σημείο σύνδεσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα. Εντός του μήνα ξεκινούν επίσης οι δοκιμές της λειτουργίας του συστήματος συνολικά (system tests).
Η υλοποίηση της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής πραγματοποιήθηκε από αναδόχους παγκόσμιας κλάσης όπως οι Siemens Energy, Nexans, Prysmian και ΝΚΤ, ενώ για την πόντιση των υποβρυχίων καλωδίων χρησιμοποιήθηκαν τα δύο πλέον σύγχρονα πλοία παγκοσμίως, Aurora και Leonardo da Vinci.
Φράγματα στην Κρήτη
Κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, ανέρχονται επίσης τα έργα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων άρδευσης αλλά και πλημμυρικών φαινομένων στην Κρήτη.
Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης θα αρδεύονται, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για τους αναδόχους των έργων.
Πρόσφατα, ο AKTOR ανέλαβε ένα σύνθετο και μεγάλο έργο υποδομής στο Λασίθι της Κρήτης, το οποίο θα προσφέρει σε χιλιάδες αγρότες λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας και των περιορισμένων αποθεμάτων νερού, αλλά και θα θωρακίσει την περιοχή από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.
Πρόκειται για το έργο, ύψους 53 εκατ. ευρώ, «Συμπληρωματικά έργα ταμιευτήρα Μπραμιανού, Αντιπλημμυρικά έργα Γρά Λυγιάς και φράγματος Μύρτου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Κρήτης» το οποίο αποτελείται από τρία πολύ σημαντικά και διακριτά τμήματα: 1) Την κατασκευή των συμπληρωματικών εργασιών του φράγματος Μπραμιανού, 2) την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή και 3) την κατασκευή του φράγματος Μύρτου.
Σε εξέλιξη είναι η διαγωνιστική διαδικασία για το έργο ΣΔΙΤ της αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού του ποταμού Ταυρωνίτη. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 267 εκατ. ευρώ.
Άλλο έργο που αναμένεται να δημοπρατηθεί είναι η κατασκευή του φράγματος στο Πλατύ Ρεθύμνου. Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή του φράγματος, η κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού στην πεδιάδα της Μεσσαράς και η κατασκευή αρδευτικού δικτύου σε περιοχές της Π.Ε. Ρεθύμνου. Με το έργο, προϋπολογισμού δημοπράτησης 175 εκατ. ευρώ, θα αρδεύονται 43.500 στρέμματα.
Φοιτητικές εστίες στην Κρήτη
Πριν από περίπου δύο μήνες υπογράφηκε η σύμβαση ΣΔΙΤ για την ανέγερση δύο φοιτητικών εστιών με δωμάτια και διαμερίσματα συνολικών 4.846 κλινών εκ των οποίων 2.710 στο Ρέθυμνο και 2.136 στο Ηράκλειο, με συνολική επιφάνεια δόμησης άνω των 100.000 τ.μ.
Το έργο υλοποιεί ο AKTOR και ανέρχεται στα 255 εκατ. ευρώ.
Data center
Στις 8 Απριλίου η Digital Realty, κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος λύσεων cloud- και carrier-neutral data centers, colocation και διασύνδεσης, ανακοίνωσε τα εγκαίνια του πρώτου της data center στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Η στρατηγική αυτή επένδυση ενισχύει τον ρόλο της Μεσογείου ως κρίσιμου κόμβου για την παγκόσμια ψηφιακή συνδεσιμότητα, αναβαθμίζοντας τις υποδομές και τις διασυνδέσεις σε βασικές αγορές.
Το νέο data center της Digital Realty, HER1, είναι η πρώτη carrier-neutral εγκατάσταση στην Κρήτη, τοποθετώντας μοναδικά την εταιρεία ως τον μοναδικό πάροχο παγκόσμιου επιπέδου στο νησί. Το HER1 διασυνδέει στρατηγικά την Ευρώπη με την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Αφρική μέσω ενός πυκνού δικτύου υποθαλάσσιων καλωδίων υψηλής διασυνδεσιμότητας.
Πηγή:ot.gr