Πραγματοποιήθηκε χθες η διαδικασία της ακρόασης στο υπουργείο Πολιτισμού μετά από το αίτημα θεραπείας που υπέβαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με τα τρία θαλάσσια οικόπεδα για τα οποία το ΥΠΠΟ δεν έδωσε το πράσινο φως στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Όπως εξήγησαν υψηλόβαθμες πηγές από το ΥΠΕΝ στο ypodomes.com, «πραγματοποιήθηκε (σ.σ. Τετάρτη 28/8) η ακρόαση ενώ για την προσεχή Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η αίτηση θεραπείας να περάσει από το ΚΑΣ» εξηγούν και επισημαίνουν πως εντός Σεπτεμβρίου το υπουργείο θα έχει πιο σαφή εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί ο σχεδιασμός των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Το πρόσφατο «φρένο» στη ΣΜΠΕ που έβαλε το υπουργείο Πολιτισμού αφορά τρεις από τις συνολικά 19 περιοχές ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων και συγκεκριμένα στο οικόπεδο «Κρήτη 1», τη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β και τη Γυάρο. Το υπουργείο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, εκτιμά πως η διαδικασία θα έχει στο τέλος θετική έκβαση και για αυτό συνεχίζει να τρέχει με γοργούς ρυθμούς τον σχεδιασμό της. Έτσι, στα πλάνα του ΥΠΕΝ είναι μέσα στο 2026 να ολοκληρωθούν οι ανεμολογικές και ωκεανογραφικές μελέτες, ώστε μέσω των μετρήσεων που θα προκύψουν, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να μπορούν να διαμορφώσουν τις προσφορές τους εντός του 2027.
Να σημειωθεί ότι ο πρόσφατος νόμος που «ξεκλείδωσε» την δυνατότητα για την σύσταση και την μετοχική σύνθεση του SPV της ΕΔΕΥΕΠ, της εταιρείας ειδικού σκοπού που θα αναλάβει τους διαγωνισμούς για τα ανεμολογικά δεδομένα, επίσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μάλιστα, το χρονοδιάγραμμά προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2024 θα ξεκινήσει η προκήρυξη των μελετών.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν ενέκρινε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις εξής τρεις περιοχές:
– Στη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 1, επειδή «η προτεινόμενη εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ χωροθετείται απέναντι από την Κάτω Ζάκρο και υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο και το Μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου, το οποίο είναι υποψήφιο προς ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».
– Στη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β, το τμήμα των ΠΟΑΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β ανατολικά και νότια του ακρωτηρίου Αφορεσμένος, καθώς «οι προτεινόμενες εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ περιβάλλουν το ακρωτήριο και βρίσκονται σε εγγύτητα με την οχυρή νησίδα Σπιναλόγκα και τη χερσόνησο Νησί ή Κολοκύθα, οι οποίες είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προκαλώντας οπτική όχληση και έμμεση βλάβη στα μνημεία».
– Στη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου, επειδή «η προτεινόμενη εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ βόρεια, δυτικά και νότια της νήσου βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με τον κηρυγμένο Ιστορικό Τόπο της Γυάρου και δεν συνάδει με τον ιστορικό της χαρακτήρα».
Πηγή:ypodomes.gr