Ο Γιώργος Κοντάκης τοποθετείται σχετικά με την εκκένωση του Ευαγγελισμού – Δρομολογούνται εργασίες αποκατάστασης και αξιοποίησης του κτιρίου
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης τοποθετείται δημόσια σχετικά με την εκκένωση του κτιρίου του Ευαγγελισμού μετά από πολυετή κατάληψη.
Το αίτημα για την απόδοση του κτιρίου της πρώην κλινικής του ‘Ευαγγελισμού’, το οποίο είναι διατηρητέο και τελούσε υπό κατάληψη για 21 χρόνια, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ήταν πάγιο. Ήδη από τον προηγούμενο Ιούλιο είχε ληφθεί η σχετική απόφαση από τη Σύγκλητο ενώ είχαν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες αρχές. Ο χρόνος για την επέμβαση εκκένωσης του κτιρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν 3 εβδομάδες, ήταν προϊόν απόφασης της αστυνομίας και όχι του Πανεπιστημίου.
Οι ενέργειες για την αποκατάσταση του κτιρίου είχαν αποφασιστεί και στο παρελθόν, επί πρυτανείας Ευριπίδη Στεφάνου, ωστόσο οι καταληψίες τότε αντέδρασαν σθεναρά.
Μετά την εκκένωση του Ευαγγελισμού, πρόκειται να δρομολογηθούν οι εργασίες αποκατάστασης και αξιοποίησης του κτιρίου. Η χρηματοδότηση για τις αναγκαίες μελέτες τόσο για το κτίριο του Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο – όσο και για το ημιτελές μεγάλο Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου στο Ρέθυμνο – εξασφαλίστηκε σε συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 11 Οκτωβρίου μεταξύ του Πρύτανη κ. Κοντάκη και του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκου Πιερρακάκη παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Καθηγητή κ. Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα.
Η ανακοίνωση του Πρύτανη σχετικά με την εκκένωση του κτιρίου του Ευαγγελισμού:
«Ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπηρετώ -εκτός άλλων- τη δημοκρατική λειτουργία του. Τα τελευταία 3 χρόνια έχω αποδεδειγμένα υπερασπιστεί τόσο την ακαδημαϊκή ελευθερία, όσο και την αντιαυταρχική πολιτική μέσα στους ακαδημαϊκούς χώρους.
Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που σχετίζονται με τον «Ευαγγελισμό»:
Το κτήριο τελούσε υπό κατάληψη για 21 και πλέον έτη. Είχε υποστεί εμφανείς φθορές στο χρόνο και δεν μας επιτρεπόταν η πρόσβαση για την αποκατάσταση τόσο της στατικής επικινδυνότητας του, όσο και της συντήρησης και ανακαίνισής του.
Κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την ασφάλεια των επιδημούντων στο κτήριο, αλλά και των διερχομένων, ιδίως σε μια περίοδο όπου η σεισμική διέγερση του νησιού βρίσκεται σε έξαρση.
Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης είχαν προβεί διαχρονικά, σε ενέργειες προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας για την απόδοση του κτηρίου στο Πανεπιστήμιο.
Ζητήσαμε τον περασμένο Ιούλιο, από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, να κινηθούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ώστε να αποδοθεί το κτήριο με ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν αντιμάχεται ιδέες άλλων, απλά απαιτεί το σεβασμό της περιουσίας του, την οποία αξιοποιεί για το σύνολο της κοινότητας. Άμεσα εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από την πολιτεία για τις αναγκαίες μελέτες.
Ο τραυματισμός αποφοίτου του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά την εκκένωση, έπρεπε να είχε αποφευχθεί.
Η βία στην κοινότητα, αλλά και στο Πανεπιστήμιο, σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κανονικότητα. Μέσα στους Πανεπιστημιακούς χώρους δεν πρόκειται να εμπεδωθεί κλίμα καταστολής.
Οι καταγγελίες και αιτιάσεις αναφορικά με παγιδευμένα ζώα στο κτήριο του Ευαγγελισμού είναι αναληθείς και προσβάλλουν το κύρος του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενός από τα μεγαλύτερα και διεθνώς καταξιωμένα πανεπιστήμια της Χώρας.
Πριν τον αποκλεισμό των προσβάσεων του κτηρίου, έγιναν επανειλημμένοι έλεγχοι για την ύπαρξη ζώων και τα αρμόδια όργανα της πολιτείας μας διαβεβαίωσαν ότι είχε διασφαλιστεί η απομάκρυνσή τους από το εσωτερικό του κτηρίου».
Πηγή: protothema.gr