Στις 27 Σεπτεμβρίου προσφορές για την ΣΔΙΤ Λιμνοδεξαμενής στα Χοχλάκια και το Φράγμα Αγίου Ιωάννη στο Λασίθι

7'

Στην τελική ευθεία περνά και ο διαγωνισμός για το διπλό έργο-ΣΔΙΤ της Λιμνοδεξαμενής Χοχλακίων Σητείας και το φράγμα Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας. Με απόφαση του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ολοκληρώνεται η Β` φάση, ενέκρινε το Τεύχος Πρόσκλησης Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών και στην διεξαγωγή αυτής.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών είναι μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2024. Στην τελική φάση έχουν προκριθεί συνολικά 4 σχήματα:  ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΘΑΛΗΣ-ΑΒΑΞ-ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

Πρόκειται για το έκτο έργο-ΣΔΙΤ που υλοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0. Μέσα στον Σεπτέμβριο έχει οριστεί να δοθούν δεσμευτικές προσφορές για ακόμα πέντε έργα του υπουργείου: το Αρδευτικό Ταυρωπού, το Αρδευτικό Αλμωπαίου στην Πέλλα, το Αρδευτικό Υπέρειας Λάρισας -Ορφανών Καρδίτσας, η Ύδρευση Πεδιάδας Νέστου στην Ξάνθη και το Φράγμα Μιναγιώτικο στην Μεσσηνία.

Το κόστος του έργου «Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Νομού Λασιθίου και Συνοδά Έργα – Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου και

Βασικά Έργα Αξιοποίησης Αρδευτικού Νερού» ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 69,31 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 55,9 εκατ. ευρώ).

Το έργο χρηματοδοτείται με πόρους που προέρχονται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 300 μήνες (25 χρόνια) εκ των οποίων τα πρώτα 3-4 χρόνια θα είναι η κατασκευαστική περίοδος και τα υπόλοιπα, η συντήρηση και λειτουργία.

Το έργο αποτελεί ΣΔΙΤ και περιλαμβάνει δύο υποέργα τα οποία βρίσκονται στον Ν. Λασιθίου στην Περιφέρεια Κρήτης. Το πρώτο υποέργο στη περιοχή Χοχλάκια αφορά στην κατασκευή και λειτουργία χωμάτινης Λιμνοδεξαμενής, με τα συνοδά της έργα για την ενίσχυση στην κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων του Παλαικάστρου και της Λαγκάδας της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου του Δήμου Σητείας.

Το δεύτερο υποέργο αφορά την κατασκευή του φράγματος Αγ. Ιωάννη – Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου και των βασικών έργων αξιοποίησης αρδευτικού νερού (έργα προσαγωγής, έργα διανομής και έργα των δικτύων άρδευσης), εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προτεινόμενων έργων της μελέτης μικρών ταμιευτήρων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου για την αντιμετώπιση του προβληματικού υδρολογικού ισοζυγίου και της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων νερού που απαιτούνται για την περαιτέρω ανάπτυξη της γεωργίας και του τουρισμού.

Τι θα κατασκευαστεί

Το υποέργο στα Χοχλάκια περιλαμβάνει:

1) Χωμάτινη Λιμνοδεξαμενή επί της κοίτης του ρέματος Φλέγας, με τις συνοδές της διατάξεις και έργα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της διώρυγας εκτροπής του ρέματος.

2) Τα έργα προσαγωγής στη Λιμνοδεξαμενή, ήτοι το έργο υδροληψίας στην Πηγή Φλέγας και τον Αγωγό Προσαγωγής του νερού από την πηγή στην Λιμνοδεξαμενή D600 & D700, μήκους ~ 1,064 μ

3) Τα έργα προσαγωγής στο υφιστάμενο αρδευτικό του Παλαικάστρου, που αποτελούνται από αντλιοστάσιο Υδροληψίας, την Δεξαμενή Φορτίου, τον αγωγό Προσαγωγής Αντλιοστασίου – Δεξαμενής Φορτίου D500, μήκους ~ 524 μ, τον Αγωγό Προσαγωγής Δεξαμενής Φορτίου – υφιστάμενης Δεξαμενής Δ3 D500, μήκους ~ 6,403 μέτρα.

Τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά μεγέθη της Λιμνοδεξαμενής και των συνοδών έργων του φράγματος της έχουν ως ακολούθως: έκταση λεκάνης απορροής που αντιστοιχεί στη θέση της πηγής 6,09 τ. χλμ. , συνολική έκταση λεκάνης απορροής που αντιστοιχεί στην πηγή και ρέμα Φλέγα: 7,98 τ. χλμ., ταμιευτήρας Λιμνοδεξαμενής (ΑΣΠ: +164,90 μέτρα, ΚΣΛ: +141,00 μ., όγκος ταμιευτήρα στην ΑΣΛ: 840.700 κ.μ. )

Το υποέργο στον Αγ.Ιωάννη περιλαμβάνει:

1) ΑΣΠ: + 268,05 μ.

2) ΑΣΛ: + 266,50 μ.

3) Ωφέλιμος όγκος νερού:1.705.000 κ. μ.

4) Ύψος φράγματος: 52 μ

5) Μήκος στέψης (συνολικό): 274,31 μ.

6) Πλάτος στέψης (οδόστρωμα και ερείσματα οδού): 9,00 μ.

7) Όγκος επιχώματος φράγματος: 739.700 κ. μ.

8) Μετωπικός εκχειλιστής πρότυπης διατομής, πλάτους 2,95 μ., ύψους 1,50 / 2,00 μ. και μήκους στέψης 10,00 μ.

9) Πρόφραγμα ύψους 14,0 μ. (στέψη: +245,0 μ. πόδας: + 231.00 μ.)

10) Μήκος αγωγού εκτροπής: 300,26 μ.

11) Κατακόρυφος πύργος (υδροληψίας) εισόδου 2,70 x 2,70 μ., ύψους 9,61/10,62 μ., που ενώνεται με τον χαλύβδινο αγωγό εκτροπής DN1500, ο οποίος καταλήγει σε αγωγό DN600 στο στόμιο εξόδου εντός του θαλάμου δικλείδων.

12) Τα έργα μεταφοράς περιλαμβάνουν τέσσερις (4) δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 2.000m3, ένα αντλιοστάσιο με τρία αντλητικά συγκροτήματα και αγωγούς συνολικού μήκους 19km περίπου. Το αρδευτικό έργο κάνει επίσης χρήση υφιστάμενων δεξαμενών και αγωγών του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου της περιοχής.

Πηγή:ypodomes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν